Κορονοϊός: Τρίτη δόση για όλους και μετά «αναμνηστική» κάθε χρόνο

Ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει, λένε οι ειδικοί, «Θα είναι άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου. Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση.

Την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου ανοίγει και επίσημα πλέον η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου για όλους τους ενήλικους πολίτες της χώρας μας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήγησαν αφενός τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και αφετέρου τις προϋποθέσεις για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με την τρίτη δόση.

Σημείωσαν, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να διαμορφωθεί ένα τελικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική, συνέπεια των αποτελεσμάτων κλινικών μελετών που έδειξαν ότι η ανοσογονικότητα της τρίτης δόσης είναι υψηλότερη από αυτή της δεύτερης και ότι ενδέχεται η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων.

Τρίτη δόση για όλους από το βράδυ της Παρασκευής

Η ραγδαία επέκταση της μετάλλαξης Δέλτα, που ανέτρεψε τα δεδομένα και τις προβλέψεις των επιστημόνων, αναδείχθηκε σε βασικό παράγοντα που οδήγησε στην ανάγκη χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου, σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εν λόγω παραλλαγή του ιού προκάλεσε και αύξηση των περιπτώσεων επαναλοίμωξης σε άτομα που νόσησαν ή έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Όπως επεσήμανε, η αρχική εκτίμηση που ήθελε τα εμβόλια να οδηγούν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού δεν επιβεβαιώθηκε.

«Μοιάζει ότι ο ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης. Θα είναι δηλαδή άλλος ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού. Όμως τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόληψη της εργαστηριακά διαπιστωμένης λοίμωξης και στην προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Ως εκ τούτου, η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου τίθεται πλέον στη διάθεση όλων των πολιτών άνω των 18 ετών (2.100.000 δικαιούχοι).

Πιο συγκεκριμένα, από το βράδυ της Παρασκευής 19 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού τρίτης δόσης για όλους τους ενηλίκους που έχουν συμπληρώσει τους 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του αρχικού σχήματος εμβολιασμού των δύο δόσεων, έτσι ώστε να κάνουν την τρίτη ακριβώς μετά το πέρας των έξι μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι για όσους έχουν εμβολιαστεί με σκευάσματα των Pfizer, Moderna και AstraZeneca η τρίτη δόση θα γίνει έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης με εμβόλια Pfizer ή Moderna (μισή δόση), ενώ για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson & Johnson η τρίτη δόση θα γίνεται στους δύο μήνες με Pfizer, Moderna (μισή δόση) ή Johnson & Johnson. Για τους ανοσοκατεσταλμένους, τέλος, η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου
Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Αυξάνονται, αλλά αργά, οι εμβολιασμοί – Έκρηξη σε κρούσματα και νοσοκομεία

Οι 13.450.000 εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί τους 11 μήνες από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα μας δεν έχουν σταθεί αρκετοί για να αποτρέψουν το νέο σαρωτικό πέρασμα του κορωνοϊού, όπως δείχνουν τα 6.950 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σήμερα η ολοκληρωμένη εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού ανέρχεται στο 64,8% και του ενήλικου στο 74,3%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση της Ευρώπης στον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων επτά ημερών. Την τελευταία εβδομάδα δε, κλείστηκαν 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης.

Την ίδια στιγμή, όμως, διασπορά και «σκληροί δείκτες» μαρτυρούν το πόσο αναγκαία είναι η επιτάχυνση της αύξησης αυτών των ποσοστών.

Το σύνολο των σημερινών κρουσμάτων προέκυψε από μόλις 107.798 διαγνωστικούς ελέγχους, με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση να παρατηρείται στην Αττική (1.522 νέες λοιμώξεις), στη Θεσσαλονίκη (1.226), στη Λάρισα (289), στην Αχαΐα (220), στην Κοζάνη (207) και στη Μαγνησία (205).

Επιπλέον, 10 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) ξεπερνούν τα 100 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 17 ακόμα κινούνται μεταξύ 50-100. Τέλος, εντύπωση προκαλούν σήμερα οι 24 διαγνώσεις που καταγράφηκαν στη Θάσο, η οποία σημειώνει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό (174,29).

Εξίσου αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και από τα νοσοκομεία της χώρας, με την κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην επικράτεια να έχει φτάσει πλέον στο 91,1% και των απλών κλινών COVID στο 60,55%.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σήμερα σε 551 με το 83,48% να είναι ανεμβολίαστοι, πραγματοποιήθηκαν 365 νέες εισαγωγές, ενώ 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την COVID-19.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Ελληνίδα έφτιαξε το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό – Το τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο (photo)

Σχετικά άρθρα