Βασιλακόπουλος: Προσοχή σε όσους έκαναν την α’ δόση εμβολίου (video)

Προσοχή σε όσους έχουν κάνει την α’ δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού συνέστησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ειδικότερα τόνισε ότι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση «προφανώς έχουν μια μερική προστασία όμως υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος να νοσήσουν».

«Υπάρχει κι ένας δεύτερος κίνδυνος ότι αν κολλήσω κορονοϊό ενώ έχω μερική ανοσία, τότε την ώρα που πολλαπλασιάζεται μέσα μου ο κορονοϊός υφίσταται την πίεση της παρουσίας των αντισωμάτων που δεν είναι πολλά, αλλά υπάρχουν, οπότε είναι πολύ πιθανό μέσα μου να δημιουργηθούν μεταλλαγμένα στελέχη κορονοϊού», πρόσθεσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Άρα δεν είναι ότι δεν είμαι πλήρως προστατευμένος, (μόνο με την πρώτη δόση) είναι ότι δεν πρέπει να κολλήσω την ώρα που είμαι μερικώς εμβολιασμένος γιατί υπάρχει πιθανότητα να παράξω μέσα στον οργανισμό μου μεταλλαγμένα στελέχη κι αυτό δεν το θέλουμε», εξήγησε.

Κορονοϊός - Εμβόλια - ραντεβού
Κορονοϊός – Εμβόλια – ραντεβού

Ακολούθως υπογράμμισε ότι: «επειδή την ώρα που πολλαπλασιάζεται ο ιός μέσα στον οργανισμό υπάρχουν αντισώματα, αλλά όχι τόσα ώστε να τον εξουδετερώσουν, οι όποιες τυχαίες αλλαγές που γίνονται στον ιό είναι αυτές που τον κάνουν να ξεφεύγει από τα λίγα αντισώματα».

«Άρα θα είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος το οποίο θα ξεφεύγει από τα αντισώματά μας και θα είναι ανθεκτικό και στα εμβόλια. Αυτός είναι ένας κίνδυνος υπαρκτός και πρέπει αυτοί που είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση να συνεχίσουν να προσέχουν και για την υγεία τους καθώς δεν είναι 100% προστατευμένοι αλλά και για τον λόγο που σας λέω», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα πάντα με τον καθηγητή, τα μεταλλαγμένα στελέχη πιστεύεται ότι παρήχθησαν: «εν πολλοίς σε ανθρώπους ανοσοκατασταλμένους που επί μεγάλο χρονικό διάστημα είχαν τον ιό μέσα τους κι ενώ είχαν αντισώματα δεν ήταν πολλά έτσι ώστε να μπορέσουν να τον νικήσουν».

Κορονοϊός - μάσκα
Κορονοϊός – μάσκα

«Δεν είμαστε σε θέση να πετάξουμε τι μάσκες και να αρχίσουμε τα πάρτι»

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τόνισε επίσης πως η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει ακόμα τελειώσει στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, παρόλο που αποφασίστηκε άρση πολλών περιοριστικών μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πλησιάζουμε στο τέλος του εφιάλτη, το οποίο προσδιόρισε χρονικά πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι, αν και έσπευσε να τονίσει πως «δεν είμαστε ακόμα σε θέση να πετάξουμε τις μάσκες και να αρχίσουμε τα πάρτι αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον».

Αναφορικά με τα «ανοίγματα» που έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες υπογράμμισε ότι «πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με μεγάλη προσοχή» και εκτίμησε ότι κάποια από αυτά «θα μειώσουν τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους», καθώς θα οδηγήσει σε μείωση των συναντήσεων σε σπίτια. δόση

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα