Θεοδωρίδου: Τα νέα εμβόλια καλύπτουν και μελλοντικές μεταλλάξεις της covid – Να εμβολιαστούν και τα βρέφη (video)

«Τα κρούσματα Covid στα παιδιά αυξήθηκαν το 2022 με την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι και στη χώρα μας παρατηρήθηκε αύξηση προσέλευσης παιδιών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα οφέλη των επικαιροποιημένων εμβολίων της covid, λέγοντας ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί.

Παρακολουθήστε την ενημέρωση για την πορεία της covid

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε μελέτη του Nature σύμφωνα με την οποία τα επικαιροποιημένα εμβόλια μπορούν να αντιμετωπίσουν και μεταλλάξεις που ακόμη δεν έχουν εκδηλωθεί. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι η τελική εικόνα δεν έχει ακόμα δοθεί καθώς η έρευνα εξελίσσεται.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ οι νέες παραλλαγές δεν είναι νέος ιός αλλά ένα τμήμα της μετάλλαξης Omicron. «Δεν είναι οι παραλλαγές αυτές επί του παρόντος τέτοιες ώστε να αναβαθμισθεί τρόπον τινά η σημασία τους από παραλλαγές ενδιαφέροντος σε παραλλαγές ιδιαίτερης μέριμνας και αντιμετώπισης» τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι η Εθνική Επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της αναμνηστικής δόσης στα παιδιά 5-11 ετών, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, 3 μήνες μετά τον εμβολιασμό τους. Επίσης, συστήνει τον εμβολιασμό σε παιδιά από 6 μηνών έως 4 ετών, ειδικά αν έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ανοσοκαταστολή.

Ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό και τη γρίπη είναι αναγκαίος είπε η κα Θεοδωρίδου και πρόσθεσε πως δεν αναμένονται νέα εμβόλια για τις παραλλαγές.  «Ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χρησιμοποιηθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί  21,6 εκατ. εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 7.630.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 72,7% του γενικού πληθυσμού και 81,3% του ενήλικου.

«Συνεχίζουμε τους καταδρομικούς εμβολιασμούς ακόμα και σε μικρά νησιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «παραλάβαμε τα εμβόλια για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών», σημειώνοντας ότι η διάθεση τους θα αρχίσει προσεχώς και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Συνύπαρξη τριών ιών;

Η κυρία Θεοδωρίδου απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνύπαρξη του ιού της γρίπης με αυτήν του συγκυτιακού ιού αλλά και του Covid, τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για το πως αυτοί οι τρεις ιοί θα επηρεάσουν την κοινότητα.

Εκεί που υπάρχουν εμβόλια καλό είναι να γίνονται τόνισε κυρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι φέτος «λείπει η προίκα της γρίπης» όπως είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή η χαμηλή ανοσία στον ιό της γρίπης, καθώς φορώντας τη μάσκα δεν επιτρέψαμε στην γρίπη τα 2 προηγούμενα χρόνια να επηρεάσει σημαντικά την κοινότητα.

Η ίδια, πάντως, τονίζει ότι παρότι στην Αμερική κάνουν λόγο για διπλάσια κρούσματα γρίπης φέτος, «προς το παρόν στη χώρα μας δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κύμα γρίπης».

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα