Τέως βασιλιάς – Κηδεία: Αυστηρά 170 οι προσκεκλημένοι στη Μητρόπολη – Ποιοι βασιλιάδες και ποιοι πρίγκιπες θα παραστούν (photo)

Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών, στις 10 Ιανουαρίου του 2023, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.

Ολοκληρώθηκε ακόμη μία σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατεθούν.

Συγκεκριμένα 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο συνολικά θα είναι πολύ αυστηρό λόγω και των ξένων επισήμων που θα έρθουν στην Ελλάδα για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία μέχρι το Τατόι όπου θα γίνει η ταφή. «Αγκάθι» αποτελεί το ότι είναι «ανοιχτή» διαδρομή και πρέπει τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα.

Ως προς το δρομολόγιο, το πιθανότερο είναι η αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθεί από τη Μητρόπολη προς τον Κηφισό και από εκεί στην Εθνική Οδό για να φτάσει στο Τατόι.

Τέως βασιλιάς - Τατόι Ανάκτορα
Τέως βασιλιάς – Τατόι Ανάκτορα

Τέως βασιλιάς – Το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, θα χρησιμοποιηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πολλά περιπολικά και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και της τροχαίας. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα στέλνουν drones και ελικόπτερα. Αναμένεται να ανακοινωθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με στόχο όμως να είναι σύντομες και να μην κλείσει το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας χάος στους δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας θα είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται όταν φτάνουν στη χώρα μας αρχηγοί κρατών και θα αναπτυχθούν σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην προστασία των επισήμων, που αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε στη Μητρόπολη είτε στο Τατόι. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να υπάρξουν συγκεντρώσεις και προκληθούν εντάσεις.

Τέως βασιλιάς – 170 οι προσκεκλημένοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μητρόπολη Αθηνών θα μπορούν να προσέλθουν αυστηρά 170 άτομα. Αστυνομικές πηγές λένε ότι οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Τατόι, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή, με βανάκια και αυτοκίνητα.

Αν απλοί πολίτες θέλουν να παρευρεθούν στο «τελευταίο αντίο» στον τέως βασιλιά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Αστυνομία θα τους σταματάει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, στη διασταύρωση της Λεύκας και θα συνεχίζουν μόνο πεζοί, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Τέως βασιλιάς - Κηδεία - Μητρόπολη Αθηνών
Τέως βασιλιάς – Κηδεία – Μητρόπολη Αθηνών

Τέως βασιλιάς – ποιοι θα παραστούν

Όλες οι πληροφορίες, ως προς την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, συντείνουν ότι στην Αθήνα θα έρθουν βασιλιάδες και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης, πρίγκιπες αλλά και τέως μονάρχες για να πουν το ύστατο χαίρε.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, για το αντίο στον Κωνσταντίνο στη Μητρόπολη Αθηνών, θα έρθει ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίππε, με τη σύζυγό του βασίλισσα Λετίθια, αλλά και οι δύο αδελφές του πριγκίπισσες, Έλενα και Κριστίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φελίππε είναι ανηψιός του Κωνσταντίνου και παιδί της αδελφής του Σοφίας.

Επίσης, θα έρθει ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος, που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Άμπου Ντάμπι.

Η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη αδελφές της Άννας Μαρίας, θα φτάσουν στη χώρα μας και μάλιστα νωρίτερα της Δευτέρας.

Από την Ολλανδία έρχεται τόσο ο Βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος- Αλέξανδρος, όσο και η Βασίλισσα Μάξιμη, αλλά και η μητέρα του βασιλιά, πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ακόμη, ο Βασιλιάς της Σουηδίας ΙΣΤ, Γουσταύος, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από την Ίγκριτ της Σουηδίας, μητέρα της Άννας Μαρίας, καθώς και η Βασίλισσα Σίλβια.

Τέως βασιλιάς - Τατόι τάφοι
Τέως βασιλιάς – Τατόι τάφοι

Πρίγκιπες και δούκες στην Αθήνα

Στην Αθήνα για την κηδεία έρχεται η Βασιλική Πριγκίπισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Άννα, συνοδεία του συζύγου της, ενώ παρούσα θα είναι και η κόρη του Δούκα του Κεντ, η γιαγιά της οποίας ήταν η Ελληνίδα Πριγκίπισσα Μαρία, κόρη του Πρίγκιπα Νικόλαου. Ανοιχτό είναι ωστόσο το ενδεχόμενο την οικογένειά του να εκπροσωπήσει ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Από το Μονακό καταφτάνουν ο Αλβέρτος και η αδελφή του Καρολίνα, ενώ Από το Λουξεμβούργο, το «παρών» θα δώσει ο Μέγας Δούκας Ερρίκος.

Ο Πρίγκιπας Ράντου, σύζυγος της Μαργαρίτας, που είναι κόρη του Βασιλιά Μιχαήλ αναμένεται να εκπροσωπήσει τη βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας.

Τέλος στην πρωτεύουσα θα παρευρεθούν ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας, Χαακόν Μάγκνους, ο οποίος και έχει βαπτιστεί από τη Βασίλισσα Μαργαρίτα, αδελφή της Άννας Μαρίας, αλλά και ο τέως βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών Β‘.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα