Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι – Μένει «χήρα» η 32χρονη σύντροφος του Μάρτα Φασίνα (video)

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε, αναφέρουν οι ιταλικές εφημερίδες Corriere della Sera και La Repubblica.

Ο Μπερλουσκόνι εισήχθη την Παρασκευή στο εν λόγω νοσοκομείο, όπου είχε νοσηλευτεί και τον Απρίλιο εξαιτίας λοίμωξης του αναπνευστικού και προβλημάτων υγείας που οφείλονταν σε χρόνια μορφή λευχαιμίας.

Μετά την προτελευταία εισαγωγή του, οι γιατροί είχαν αναφέρει πως ο Μπερλουσκόνι έπασχε από Χρόνια Μυελομονοκυτταρική Λευχαιμία.

Η υγεία του Μπερλουσκόνι έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είχε κάνει εγχείρηση καρδιάς το 2016, ενώ έχει εισαχθεί επανειλημμένως στο νοσοκομείο από τότε που προσβλήθηκε από κορωνοϊό, πριν από τρία χρόνια.

Η επιχειρηματική δράση του

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρείες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πολιτική καριέρα

Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι– ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.

Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και -πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών- αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.

Μάρτα Φασίνα, Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Μάρτα Φασίνα, Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Μάρτα Φασίνα: Ποια είναι η 32χρονη «χήρα» του Μπερλουσκόνι

Η τελευταία σύντροφος στην ζωή του 86χρονου Σίλβιο Μπερλουσκόνι ήταν η 32χρονη βουλευτής, Μάρτα Φασίνα. Η κατά 54 χρόνια νεότερη σύντροφος του Μπερλουσκόνι εργάζεται ως βουλευτής του Φόρτσα Ιτάλια στην βουλή της Ιταλίας.

Το ζευγάρι είχε κάνει πέρσι έναν «συμβολικό» γάμο. Η Μάρτα Φασίνα φόρεσε κανονικά νυφικό και γιόρτασε με τους φίλους και τους συγγενείς αλλά ο γάμος δεν είχε νομική ισχύ επειδή υπάρχουν διαμάχες μεταξύ των παιδιών του Μπερλουσκόνι για την περιουσία του ύψους 5 δισ. ευρώ.

Ο «Καβαλιέρε» εκτιμάται ότι ξόδεψε περίπου 400.000 ευρώ για τον συμβολικό γάμο προκειμένου να ικανοποιήσει την καλή του.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μάρτα Φασίνα
Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Μάρτα Φασίνα

Ποια είναι η Μάρτα Φασίνα

Η 32χρονη έχει γεννηθεί σε μία παραλιακή πόλη της νότιας Ιταλίας. Πήρε πτυχίο Λογοτεχνίας και Φιλοσοφίας από πανεπιστήμιο της Ρώμης. Σε νεαρή ακόμη ηλικία ξεκίνησε να εργάζεται για το γραφείο Τύπου της ποδοσφαιρικής ομάδας, Μίλαν, η οποία τότε ανήκε στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εκείνη την εποχή φαίνεται ότι γνώρισε τον 83χρονο και έγινε οπαδός της ομάδας. Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα « Il Messaggero», η 32χρονη τότε έκανε τατουάζ με τα αρχικά του ονόματος του Μπερλουσκόνι.

opinion-google-news-2

πηγές: kathimerini.gr – enikos.gr

Σχετικά άρθρα