Πολυτεχνείο: Ειρηνική η πορεία για την 48η επέτειο – Μικρής έντασης επεισόδια στα Εξάρχεια (video)

Πολυτεχνείο, με την πορεία προς την Αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε ο τριήμερος εορτασμός της 48ης επετείου.

Φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «48 Νοέμβρηδες μετά, η συλλογική μνήμη παραμένει ζωντανή», φορείς, κόμματα κι οργανώσεις, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου μετέχουν στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

Ήδη, τα πρώτα μπλοκ πέρασαν από την αμερικανική πρεσβεία, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του ιμπεριαλισμού, του φασισμού και της κυβέρνησης. Έξω από την πρεσβεία  βρίσκονται παραταγμένα λεωφορεία της Αστυνομίας. Νωρίτερα, διαδηλωτές τραγουδούσαν τραγούδια όπως το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Νωρίτερα, η πορεία πέρασε από τη Βουλή και στην κεφαλή της, σταμάτησε έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία μετέχουν 20.000 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ.

Κλειστή ήταν η Βασ. Σοφίας, που ωστόσο λίγο μετά τις 19:30 αποδόθηκε στην κυκλοφορία από το ύψος του ξενοδοχείου Hilton έως την Πανεπιστημίου. Λίγο μετά τις 16:00 το μεσημέρι δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Πατησίων και στη συνέχεια η Σταδίου και η Πανεπιστημίου.

Διαδηλωτές του ΚΚΕ έκαψαν την αμερικανική σημαία στο τέλος της πορείας.

Παρόντες στην πορεία είναι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αντίσταση για πάντα στον φασισμό» είναι το σύνθημα του πανό που κρατούν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξόριστων Αντιστασιακών. Στην πορεία μετέχουν άτομα όλων των ηλικιών, ενώ φωνάζουν συνθήματα και λένε τραγούδια.

Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε νωρίτερα το «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Η πορεία έφτασε στην πρεσβεία λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σημαία κράτησαν και παιδιά. Φοιτητές τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο και αποχώρησαν χωρίς εντάσεις.

Αστυνομικοί έχουν παραταχθεί από την εσωτερική πλευρά της εισόδου στη Βουλή, στη Βασ. Σοφίας.

Πολυτεχνείο – Σκηνικό έντασης επικρατεί αυτή την ώρα στα Εξάρχεια

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, ομάδα κουκουλοφόρων έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Εξαρχείων. Οι νεαροί εκτοξεύουν πέτρες και μπουκάλια προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που βρίσκονται στο σημείο. Κάποιοι έχουν ανάψει και φωτιές σε κάδους.

Σημειώνεται πως ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στην Στουρνάρη και σε παράλληλους δρόμους, ενώ και η ομάδα «Δράση» έχει αναπτυχθεί στα γύρω στενά. Επίσης, στην Μπουμπουλίνας έχει μεταφερθεί και η «αύρα».

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε δύο προσαγωγές, σύμφωνα με νέες πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης.

Σημειώνεται ότι η μεγάλη και ειρηνική πορεία στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είχε ολοκληρωθεί μία ώρα πριν.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Αλέξης Τσίπρας – για κυβέρνηση: Θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές υπό το φόβο της κατάρρευσης (video)

Σχετικά άρθρα