Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό (video)

Αναλαμβάνουμε το κόστος της παρέμβασης για τους ελεύθερους επαγγελματίες όπως το υποσχεθήκαμε προεκλογικά, ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις βασικές πτυχές του φορολογικού νομοσχεδίου για το οποίο είπε ότι αποτελεί κοινωνική μεταρρύθμιση ανέλυσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής τονίζοντας ότι τα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν σε Υγεία και Παιδεία.

Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες εξήγησε ότι οι ρυθμίσεις δεν είναι οριζόντια παρέμβαση σε αντίθεση με το τέλος επιτηδεύματος ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση να διατυπώσει «καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα» μολονότι, όπως σημείωσε, «βλέπω να συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα».

Κυριάκος Μητσοτάκης – Δείτε την ομιλία του

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Ξεχωριστό ήταν το κεφάλαιο που αφιέρωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις διατάξεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες: «Σήμερα ο μέσος μισθωτός πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των μη μισθωτών. Γιατί; Γιατί οι περισσότεροι δηλώνουν μηδενικά κέρδη ή ζημιές για μια 5 εστία ή εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Ας είμαστε ειλικρινείς δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό. Όλοι το συζητάμε αυτό το πρόβλημα αλλά κανείς δεν έκανε κάτι για να το θεραπεύσει. Έπρεπε να έρθει αυτή η κυβέρνηση για να το ρυθμίσει».

«Μόνο 4 στους 100 ελεύθερους επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα όλου του κλάδου. Γι’ αυτό και το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε έναν ελεύθερο επαγγελματία να πληρώνει λιγότερα από όσα πληρώνει ο μισθωτός του κατώτατου μισθού. Το τεκμήριο βέβαια θα είναι μαχητό ενώ το ύψος της επιπλέον διαφοράς θα καθορίζεται και από άλλα κριτήρια που διαμορφώθηκαν ενσωματώνοντας τις παρατηρήσεις φορέων και διαβούλευσης» πρόσθεσε για το θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Να πω και κάτι: δεν καταλαβαίνω γιατί μια μεγάλη επιχείρηση με 1 εκατ. τζίρο θέλει να εμφανιστεί με συγκεκριμένη μορφή ενώ αν πήγαινε σε άλλες θα είχε μικρότερους φορολογικούς συντελεστές. Δεν αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο μια επιχείρηση με τζίρο 1 εκατ. με έναν ελαιοχρωματιστή που έχει 20.000 ευρώ εισόδημα. Ένας νέος δικηγόρος χρειάζεται κάποια χρόνια για να χτίσει τη δουλειά του να φτιάξει το γραφείο του. Το νομοσχέδιο καλύπτει την ανάγκη καθώς η φορολόγηση θα ξεκινήσει μόνο όταν εμφανίσει πραγματικό εισόδημα. Το τεκμαρτό εισόδημα δεν θα υπολογίζεται όταν υπάρχουν μεγάλες αντιξοότητες όπως φυσικές καταστροφές, εγκυμοσύνη, αναπηρία κ.α.» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε «η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα κάθε περίπτωση που μπορεί να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όχι στην πλασματική που προβάλλει όποιος αντιτίθεται στο νομοσχέδιο».

«Αυτό το κόστος της συλλογικής ευθύνης και του κοινωνικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει. Μας ασκήθηκε κριτική ότι δεν μιλήσαμε προεκλογικά. Είναι λάθος. Είχαμε πει για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος με τη βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτά είπαμε προεκλογικά. Αυτά κάνουμε. 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι παράλληλα δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ελάτε να μου πείτε τώρα εσείς ότι αυτό είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα