Μακρόν κατά Νετανιάχου: Ο πόλεμος θα κρατήσει 10 χρόνια, εάν θέλετε να καταστρέψετε ολοκληρωτικά τη Χαμάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Ντουμπάι, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP28, εξέφρασε την βαθύτατη ανησυχία του για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

O πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας έριξε το… γάντι στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου επισημαίνοντας ότι «ο καλός αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ο συστηματικός και ο μόνιμος βομβαρδισμός».

Επιπλέον, δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Κατάρ τις επόμενες ώρες για να βοηθήσει «να ξεκινήσει μια νέα εκεχειρία πριν από την κατάπαυση του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακα».

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Μακρόν υποστήριξε ότι απαιτούνται διπλάσιες προσπάθειες για την επίτευξη μιας «διαρκούς εκεχειρίας» και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Την ίδια ώρα προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η «ολική καταστροφή της Χαμάς» θα οδηγήσει σε «δέκα χρόνια» πολέμου.

«Ο στόχος της «ολικής καταστροφής της Χαμάς», του παλαιστινιακού τρομοκρατικού κινήματος στη Γάζα, πρέπει να «προσδιοριστεί», γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος να διαρκέσει ο πόλεμος δέκα χρόνια.

«Η ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς, τι είναι; Πιστεύει κανείς ότι αυτό είναι δυνατό; Αν αυτό είναι εφικτό, τότε ο πόλεμος θα διαρκέσει δέκα χρόνια και δεν νομίζω ότι κάποιος ξέρει πώς να χειριστεί με σοβαρότητα αυτόν τον στόχο. Επομένως, αυτός ο στόχος πρέπει να διευκρινιστεί», πρόσθεσε ο Μακρόν από το Ντουμπάι.

«Ενώ το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, «ο καλός αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν είναι ο συστηματικός και ο μόνιμος βομβαρδισμός», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης.

«Δεν υπάρχει ασφάλεια διαρκείας για το Ισραήλ στην περιοχή αν η ασφάλειά του επιτυγχάνεται εις βάρος των ζωών Παλαιστινίων… Ας έχουμε όλοι καθαρό μυαλό», συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα