Άνω – κάτω ο πλανήτης από τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας από την Κίνα – Κρούσματα και στην Ευρώπη

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι υγειονομικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη καθώς τα κρούσματα της μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα αυξάνονται ταχύτατα.

Τα κρούσματα μυκοπλασματικής πνευμονίας (στη χώρα ονομάζεται «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα») με την ιατρική κοινότητα να ζητάει διευκρινήσεις για τη νόσο που πλήττει κυρίως παιδιά και εφήβους.

Στην Ευρώπη, όπως και στην ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί αυξημένα κρούσματα μυκοπλασματικής πνευμονίας ωστόσο, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) όπως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εμφανίζονται καθησυχαστικοί.

Χαρακτηριστικά, το αμερικανικό CDC αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «Δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Πάντως, όπως επισημαίνουν τα διεθνή ΜΜΕ, η ιατρική κοινότητα ζητά εδώ και τώρα από την Κίνα να δώσει περισσότερα στοιχεία για την μυστηριώδη πνευμονία που πλήττει κυρίως παιδιά και εφήβους.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Μάιρα Μυλωνοπούλου, παιδίατρος-νεογνολόγος.

Σε δηλώσεις της στο Protothema.gr, η κ. Μυλωνοπούλου επισημαίνει τα εξής:

«Είθισται, ο μέσος ασθενής της μυκοπλασματικής πνευμονίας να είναι από 3 έως 10 ετών- στοιχεία που αφορούν τον παγκόσμιο πληθυσμό. Στις περισσότερες περιπτώσεις των ασθενών χορηγείται αντιβίωση. Ωστόσο, με αφορμή την επιδημία της μυστηριώδους πνευμονίας που έχει ξεσπάσει στην Κίνα, η κυβέρνηση του Πεκίνου καλείται να δώσει εξηγήσεις προκειμένου να έχουμε μία πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στην δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου έτσι ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε».

Οι λοιμώξεις από πνευμονία, η οποία πιθανώς οφείλεται στο βακτήριο μυκόπλασμα (Mycoplasma pneumoniae) έχουν φτάσει σε επίπεδο επιδημίας στη Δανία τις τελευταίες 5 εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Λοιμώξεων (Statens Serum Institute) της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ολλανδία ανέφερε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και νέους, ενώ παρόμοιες αναφορές υπήρξαν και στη Σουηδία.

Αύξηση των κρουσμάτων μυκοπλασματικής πνευμονίας καταγράφηκε και στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα στο Οχάιο και τη Μασαχουσέτη.

Η αρχή πάντως έγινε με την Κίνα, όπου δεκάδες χιλιάδες άρρωστα παιδιά συρρέουν καθημερινά στα νοσοκομεία. Η έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα δημιούργησε φόβους ότι, πίσω από την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κρύβεται ένα νέο παθογόνο.

Ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου ότι «Οι κινεζικές αρχές δήλωσαν ότι δεν έχει ανιχνευτεί κανένα νέο ή ασυνήθιστα παθογόνο ούτε ασυνήθιστες κλινικές ενδείξεις, αλλά μόνο μια γενική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων αναπνευστικών ασθενειών που οφείλονται σε γνωστά παθογόνα».

Ευρώπη

Στην Ευρώπη, η μυκοπλασματική πνευμονία πλήττει κυρίως τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ολλανδία και την Δανία. Την ίδια ώρα, στην Κίνα, οι αρχές δίνουν πληροφορίες με το σταγονόμετρο σχετικά με την πραγματικές διαστάσεις της εξάπλωσης της μυστηριώδους πνευμονίας.

Ωστόσο, κινεζικά social media αλλά και ΜΜΕ αναφέρουν ότι σε πολλές επαρχίες έχουν επιστρέψει οι μάσκες όπως και οι «λευκοί άνδρες» – τα μέλη των σωστικών συνεργείων που επισκέπτονται κατ’ οίκον ύποπτα κρούσματα φορώντας ειδικές στολές «hazmat» για να τα βάλουν σε καραντίνα.

Στη Σουηδία, από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, τουλάχιστον 145 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από το μυκόπλασμα πνευμονίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Η ίδια έκθεση αποκάλυψε ότι το ίδιο χρονικό διάστημα, η Ελβετία είχε καταγράψει 132 κρούσματα.

Δανία

Η σκανδιναβική χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με το ινστιτούτο «Statens Serum Institut» (SSI), μια ερευνητική ομάδα με έδρα την Κοπεγχάγη που ανήκει στο Υπουργείο Υγείας της Δανίας.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 541 κρούσματα μυκοπλασματικής πνευμονίας έως την εβδομάδα της 26ης Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 222% από τα 168 που είχαν καταγραφεί πέντε εβδομάδες νωρίτερα (την εβδομάδα που έληγε την 22α Οκτωβρίου).

Η Hanne-Dorthe Emborg, ερευνήτρια του ινστιτούτου «SSI έσπευσε να τονίσει ότι το μυκόπλασμα πνευμονίας έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα».

«Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και τώρα βλέπουμε σημαντικά περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως». «Πάντως το περιμέναμε»

Ωστόσο, η ίδια υποστήριξε ότι, για την ιατρική κοινότητα, η αύξηση των κρουσμάτων μυκοπλασματικής πνευμονίας ήταν αναμενόμενη καθώς η ανοσία έναντι των βακτηρίων έχει μειωθεί κατά των διάρκεια των lockdown για την αντιμετώπιση της νόσου Covid.

ΗΠΑ

Στο μεταξύ, η κομητεία του Οχάιο στις ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει ξεσπάσει επιδημία πνευμονίας, συμπεριλαμβανομένων αρκετών περιπτώσεων μυκοπλασματικής πνευμονίας, μιας ήπιας εκδοχής της νόσου.

Την περασμένη Πέμπτη, η υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Warren δήλωσε ότι είχε καταγραφεί ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός περιπτώσεων παιδικής πνευμονίας αυτό το φθινόπωρο.

Από τον Αύγουστο έως σήμερα έχουν εντοπιστεί 145 κρούσματα.

Ο μέσος ασθενής στο Οχάιο είναι περίπου οκτώ ετών, σύμφωνα με την υγειονομική περιφέρεια της κομητείας Warren με συμπτώματα όπως ο βήχας, ο πυρετός και η έντονη κόπωση.

«Οι λιγότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας της νόσου Covid είχαν ως αποτέλεσμα, το βακτήριο είχε λίγες ευκαιρίες να εξαπλωθεί γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν ανέπτυξαν ανοσία.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο επίτροπος υγείας Duane Stansbury και ο γιατρός Clint Koenig, από το Πανεπιστήμιο Νοσοκομείο του Οχάιο «Health Riverside Methodist Hospital» αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια νέα αναπνευστική νόσο, αλλά για μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των περιπτώσεων πνευμονίας που συνήθως παρατηρούνται σε ένα χρόνο».

Βρετανία

Το Ηνωμένο Βασίλειο επλήγη ιδιαίτερα από την αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας μετά το ξέσπασμα της μυστηριώδους ασθένειας που μαστίζει την Κίνα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Sun, «η γηραιά αλβιώνα έχει καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση κρουσμάτων πνευμονίας μετά την επιδημία της μυστηριώδους» νόσου στην Κίνα.

Η μυστηριώδης πνευμονία που για τους Κινέζους πρόκειται πιθανότατα για το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα», μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε άτομα άνω των 65 ετών, βρέφη, μωρά, έφηβους και όλους όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων στην Βρετανία όπως και την Ολλανδία, έχει πυροδοτήσει φόβους ότι και άλλες χώρες στη γηραιά ήπειρο, θα μπορούσαν να βρεθούν στην ίδια θέση, ενόψει και των Χριστουγέννων.

Από την πλευρά της, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση.

Η καθηγήτρια Dame Jenny Harries, διευθύνων σύμβουλος της «UKHSA», δήλωσε ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας σχετικά με την αιτία οποιασδήποτε αυξημένης αναφοράς ασθενειών.

«Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) παρακολουθεί στενά την κατάσταση και θα συνεχίσει να εργάζεται με διεθνείς εταίρους για να αξιολογήσει τις πληροφορίες που θα βλέπου το φως της δημοσιότητας».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το «ProMed» – ένα σύστημα που παρακολουθεί παγκόσμιες εστίες ασθενειών και ήταν μια από τις πρώτες ομάδες που εντόπισαν τους κινδύνους του κορωνοϊού – εξέδωσε μια προειδοποίηση στις 22 Νοεμβρίου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι από πνευμονία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Οι περισσότεροι που απεβίωσαν ήταν ηλικιωμένοι.

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητά «λεπτομερείς» πληροφορίες για την μυστηριώδη πνευμονία που πλήττει την Κίνα, οι υγειονομικές αρχές σε Ινδία, Ινδονησία, Νεπάλ, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Κίνα

Τα νοσοκομεία στο Πεκίνο ξεχειλίζουν από εφήβους που βρίσκονται ξαπλωμένοι στο πάτωμα με τους ορούς στο χέρι αφού δεν υπάρχουν αρκετές κλίνες. Παιδιά και νεαρά άτομα αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν αφού εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό και βήχα.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα