Εύα Καϊλή: Την ανέκριναν επί 10 ώρες – Άσχημη η ψυχολογική της κατάσταση (video)

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέες πληροφορίες για την προσαγωγή στην υπόθεση της ευρωβουλευτής Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής η οποία φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο Qatar Gate το οποίο έχει συνταράξει συθέμελα την ευρωπαϊκή αλλά και ελληνική πολιτική σκηνή, ανακρινόταν συνολικά επί 10 ώρες από τις βελγικές αρχές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η Εύα Καϊλή όταν προσήχθη μεταφέρθηκε σε κεντρικό κτίριο της αστυνομίας στις Βρυξέλλες όπου την ανέκριναν για σχεδόν πέντε ώρες στα κρατητήρια. Πέρασε εκεί το βράδυ όντας σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και ενδεχομένως σε σύγχυση, σύμφωνα με τι ίδιες πληροφορίες.

Έπειτα, την επόμενη μέρα της σύλληψης βρέθηκε ενώπιον του οικονομικού δικαστή, ο οποίος όπως αναφέρεται ήθελε να την κάνει να νιώσει άνετα και της μίλησε μέχρι και ελληνικά. Η ανάκριση πάλι κράτησε για πέντε ώρες ενώ επισημαίνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας δεν επικαλέστηκε την ασυλία της για να μην πληγεί εικόνα της προς τους δικαστές.

Εύα Καϊλή – Έως 10 χρόνια κάθειρξη

Για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι ευρωβουλευτές Εύα Καϊλή και η Μαρία Σπυράκη, καθώς και για τις πιθανές ποινές που θα έρθουν αντιμέτωπες, μίλησε ο Ορέστης Ορμάν, δικηγόρος των Βρυξελλών.

Μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής, στον ANT1, ο Ορέστης Ομράν, ανέφερε ότι οι δυο περιπτώσεις είναι διαφορετικές με την κα Σπυράκη να ελέγχεται για παρατυπίες, για τις οποίες προβλέπονται χρηματικές ποινές. Από την άλλη πλευρά, η Εύα Καϊλή, αντιμετωπίζει κατηγορίες (συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση) για τις οποίες προβλέπονται ποινές από έξι έως δέκα έτη.

«Η κα Σπυράκη φαίνεται πως ελέγχεται για παρατυπίες που αφορούν τη διαχείριση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και συγκεκριμένα για ατασθαλίες στις δηλώσεις των εξόδων ευρωβουλευτών της. Αν καταλαβαίνω σωστά κάποιος βοηθός της διέμενε στην Ελλάδα ενώ πληρωνόταν. Οι ποινές που προβλέπονται από τον OLAF είναι χρηματικές και αν διαγνωσθεί ότι προκύπτει ζήτημα ποινικής μεταχείρισης, τότε προφανώς μπορεί να ειδοποιηθεί αρμόδιος εισαγγελέας για τις προβλεπόμενες ποινικές διαδικασίες», είπε ο κ. Ομράν.

Ποιες οι ποινές για την Εύα Καϊλή

«Για την κ. Καϊλή, το ζήτημα είναι για ποια ποινικά αδικήματα θα κατηγορήθει, αν πρόκειται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος για δωροληψία ή άλλο αδίκημα».

«Οι ποινές που προβλέπει ο βελγικός ποινικός κώδικας για μια τέτοια συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση είναι από 6 μήνες έως 10 έτη ανάλογα με το βαθμό συμμετοχής της. Αν δηλαδή κάποιος διευθύνει την εγκληματική οργάνωση, η ποινή που επαπειλείται είναι περίπου στα 10 χρόνια. Αν συμμετέχει και βοηθάει στην οργάνωση τότε η ποινή είναι μικρότερη», ανέφερε.

Αναφορικά με το κατά πόσο, είναι ελαφρυντική η ομολογία του συντρόφου της, εκτίμησε ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της δικογραφίας καθώς ο σύντροφός της φέρεται ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί μια ευνοϊκότερη διαχείριση που προβλέπεται στο βελγικό δίκαιο για κάποιον που συνεργάζεται με τις αρχές, και αν προφανώς δώσει στοιχεία που αθωώνουν τη σύντροφό του σε μεγάλο βαθμό, τότε είναι πιθανό η ποινική μεταχείριση να είναι καλύτερη από του ιδίου ή άλλων συμμετεχόντων στην υποτιθέμενη οργάνωση».

Στην ερώτηση αν θεωρεί πιθανό να αφεθεί ελεύθερη με βραχιολάκι δεδομένου ότι είναι μητέρα ανήλικου παιδιού υπογράμμισε:

«Είναι πολύ συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις της βελγικής ποινικής δικονομίας για να αφεθεί κάποιος ελεύθερος: Πρώτον ότι δεν συντρέχει πιθανότητα φυγής του και δεύτερον δεν συντρέχει η πιθανότητα βγαίνοντας από τη φυλακή να καταστρέψει αποδεικτικό υλικό».

«Το ότι έχει ανήλικο τέκνο δεν βοηθάει στην όλη εκδίκαση αυτής της διαδικασίας. Σε ανθρωπιστικό επίπεδο μπορεί ο δικαστής να λάβει υπόψιν για το βραχιολάκι ώστε να είναι περιορισμένη στο σπίτι της».

opinion-google-news-2

πηγή: newsbomb.gr

Σχετικά άρθρα