Στα εγκαίνια της έκθεσης INSIGHT του Γιάννη Αδαμάκου στη CITRONNE Gallery – Athens (photo)

Η γκαλερί CITRONNE – Athens ξεκίνησε την φθινοπωρινή σεζόν με την ατομική έκθεση του Γιάννη Αδαμάκου – INSIGHT, δηλαδή «ενόραση».

Στα έργα του Γιάννη Αδαμάκου στην Γκαλερί CITRONNE κυριαρχεί ο γραφίτης σε χαρτί και χαρακτηρίζονται από αυστηρή λιτότητα, δωρικό ύφος και άχρονη στατικότητα.

Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού), Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Γιάννης Αδαμάκος και Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη
Νικόλας Γιατρομανωλάκης (Υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού), Κυριάκος Πιερρακάκης (Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Γιάννης Αδαμάκος και Τατιάνα Σπινάρη Πολλάλη

Η εντύπωση αυτή προκαλείται από μια ευφυή, ενδελεχή και δεξιοτεχνική χρήση του γραφίτη με τον οποίο ο καλλιτέχνης πειραματίζεται συνεχώς. Ο γραφίτης καθώς γράφει, δηλαδή «χαράζει» επάνω στο χαρτί, προσδίδει στα έργα τονικότητα και υφές. Το φως και το σκοτάδι, ως αντιπαραβαλλόμενες εντυπώσεις, επιθέτουν όγκο, ορίζοντα, βάθος και γλυπτικότητα. Οι επιφάνειες αυξομειώνονται, ανεβοκατεβαίνουν, όπως η αναπνοή.

Μαρία Φιλοπούλου (ζωγράφος), Ζωή Χιώλου - Άρις και Ζέττα Αντσακλή
Μαρία Φιλοπούλου (ζωγράφος), Ζωή Χιώλου – Άρις και Ζέττα Αντσακλή

Τα έργα του Αδαμάκου, σχεδόν στο σύνολό τους, αφορμώνται από ένα τοπίο. Όμως, το τοπίο αυτό ούτε τοποθετείται ούτε οροθετείται. Ο Γιάννης Αδαμάκος είναι ένας βαθύτατα στοχαστικός και δι-ορατικός καλλιτέχνης. Παρατηρεί, αλλά ταυτοχρόνως αφαιρεί. Ονειρεύεται, αλλά ταυτοχρόνως γεωμετρεί. Καταγράφει, αλλά ταυτοχρόνως προβλέπει. Σε αυτήν την μοναχική διαδικασία ενσωματώνονται βιωματικές εικόνες, αλλά και το απορρέον συναίσθημα.

Ελένη Διδασκάλου - Γιώργος Καλόφωνος - Έλενα Παντελάκη - Στέλιος Καφαντάρης
Ελένη Διδασκάλου – Γιώργος Καλόφωνος – Έλενα Παντελάκη – Στέλιος Καφαντάρης

Ο ζωγράφος φιλτράρει, επεξεργάζεται και, τελικά, μεταλλάσσει την πραγματικότητα, σύμφωνα με προσωπικούς εσωτερικούς, «ένδον» κώδικες. Η προκύπτουσα σύνθεση, προϊόν θέσης και αντι-θέσης, αντανακλά με θαυμαστή ισορροπία το αισθητό και το αισθαντικό αποτύπωμα από τον έξω κόσμο. Έτσι ορίζει ο Γιάννης Αδαμάκος την ενόραση- ένα τολμηρό insight, αποκύημα εμπειρίας και φαντασίας.

Στέλλα Βουλγαράκη, Άλεξ Κασσανδρινός
Στέλλα Βουλγαράκη, Άλεξ Κασσανδρινός

CITRONNE GALLERY Πατριάρχου Ιωακείμ 19 (4ος όροφος), 10675 Αθήνα Ελλάδα Τηλ.: (+30) 210 7235 226 Website.: www.citronne.com Artsy: www.artsy.net/citronne-gallery

(φωτο: studio Panoulis)

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Γιάννης Αδαμάκος – INSIGHT: Ατομική έκθεση στη γκαλερί CITRONNE – Αθήνα (photo)

Σχετικά άρθρα