Υπόθεση Βαλυράκη: Τον σκότωσαν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση – «Κόλαφος» το πόρισμα του ανακριτή (video)

Προφυλακιστέοι για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη κρίθηκαν πριν μερικές μέρες οι δύο ψαράδες.

Με τον ανακριτή να υποστηρίζει πως οι κατηγορούμενοι σκότωσαν με δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τον πρώην υπουργό.

Μετά την απολογία τους, το σκεπτικό του ανακριτή κάνει λόγο για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News, στην 16σέλιδη απόφαση του ανακριτή, που οδήγησε και στην κράτηση των δύο ψαράδων, δεν διαφαίνεται κάποια αμφιβολία για την ενοχή τους και περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο η βάρκα τους χτύπησε με την προπέλα και τα υδροπτερύγιά του τον Σήφη Βαλυράκη. «Εν γνώσει σας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όταν ο Σήφης Βαλυράκης έπεσε στη θάλασσα

«Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούταν με το σκάφος του «ΜΙΝΑ» και, αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με την χρήση ενός ξύλινου κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέληση του στη θάλασσα», αναφέρει ο ανακριτής στη δεύτερη σελίδα της απόφασης.

Η προπέλα που οδήγησε στον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη και οι μαρτυρίες

Οι καταθέσεις των δύο αυτοπτών μαρτύρων ολοκληρώνουν το σκεπτικό της απόφασης του ανακριτή. Ο ένας εκ των δύο μαρτύρων κατέθεσε και στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στον ανακριτή δύο φορές. Αναγνώρισε χωρίς δεύτερη σκέψη τους δύο αλιείς και τους είδε να χτυπούν με κοντάρι τον 79χρονου πρώην πολιτικό και έπειτα εκείνος να πέφτει στην θάλασσα.

Συγκεκριμένα στην απόφασή του αναφέρει: «Τότε κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση, το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι και από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήρθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρισκόταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός, αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα, στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο».

Ο μάρτυρας που είδε τον Σήφη Βαλυράκη να επιπλέει στη θάλασσα μετά το χτύπημα με την προπέλα ξυλοκοπήθηκε από εκβιαστές για να μη μιλήσει, όμως δε το θεώρησε ηθικό από την στιγμή που είδε με τα ίδια του τα μάτια τη δολοφονία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και έτσι κατέφυγε στον δικηγόρο της οικογένειας παρά τις απειλές που είχε δεχθεί.

Τι δηλώνει ο δικηγόρος των δύο ψαράδων;

«Θέλω να πιστεύω ότι αποτελεί μία καθαρά δικαστική πλάνη και όχι κάτι άλλο. Ανακριτική και εισαγγελική αρχή έσφαλαν και με τα στοιχεία, τα οποία στην πορεία θα καταθέσουμε, θα ανατρέψουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα και η αρχική εκτίμηση περί προσωρινής κρατήσεως των δύο εντολέων μου θα ανατραπεί συθέμελα και οι άνθρωποι αυτοί όχι μόνο πρέπει να αποφυλακιστούν, αλλά θα αθωωθούν και στο δικαστήριο», δηλώνει ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, Γιάννης Γλύκας.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο ψαράδες αρνούνται τις

που τους αποδίδονται και την Τρίτη (14/6) αναμένεται να καταθέσουν προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησής τους.

opinion-google-news

Σχετικά άρθρα