Υπόθεση Βαλυράκη – Λοβέρδος: Να ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία (video)

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης και την εφαρμογή του άρθρου 30 του Ποινικού Κώδικα προκειμένου ο αρμόδιος εισαγγελέας να ασκήσει ποινικές διώξεις σε συγκεκριμένα άτομα για ανθρωποκτονία στην υπόθεση Βαλυράκη, ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και την εφαρμογή του άρθρου 30 του Ποινικού Κώδικα προκειμένου ο αρμόδιος εισαγγελέας να ασκήσει ποινικές διώξεις σε συγκεκριμένα άτομα για ανθρωποκτονία στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναγκαία η εφαρμογή του άρθρου 30 του Ποινικού Κώδικα

Από το βήμα της Βουλής ο πρώην υπουργός, έκανε αναφορά στον μάρτυρα που κατέθεσε και μίλησε για χτύπημα με κοντάρι στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν πέσει στη θάλασσα, διευκρινίζοντας πως η εφαρμογή του άρθρου 30 είναι σπάνια αλλά σε αυτή την περίπτωση απολύτως αναγκαία.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, Δημήτρης Μπιάγκης, Γιώργος Καμίνης και Νάντια Γιαννακοπούλου είχαν καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την «πλήρη διαλεύκανση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη» τονίζοντας ότι συνιστά όχι μόνο υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και ελάχιστη ένδειξη τιμής στην ιστορία και τους αγώνες του.

Ανατρεπτική μαρτυρία

«Η πρόσφατη ανατρεπτική μαρτυρία για τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης γύρω από το θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, αλλάζει τα δεδομένα και ενισχύει τους ισχυρισμούς της οικογένειας του εκλιπόντος, ότι ο θάνατός του δεν ήταν αποτέλεσμα ατυχήματος αλλά ανθρωποκτονίας» τόνιζαν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στην ερώτησή τους προς τους υπουργούς Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.

Οι τρεις υπουργοί στους οποίους απευθύνεται η ερώτηση των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ καλούνται να ενημερώσουν τη Βουλή:

  • Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβούν προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα, τόσο η διενέργεια της προανάκρισης από το Λιμενικό Σώμα όσο και η συνέχιση της υπόθεσης στην Ποινική Δικαιοσύνη, ώστε να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του Σήφη Βαλυράκη, να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν έχει υποβληθεί ακόμη η τεχνική έκθεση που έχει ζητηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο;
  • Αν έχει διασφαλιστεί και με ποιο τρόπο η προστασία των μαρτύρων της υπόθεσης.

Καλούνται επίσης να διαβιβάσουν στη Βουλή όλα τα σχετικά έγγραφα καθώς και την αλληλογραφία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και υπουργείων για τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη.

Βούτσης: Ενώνω τη φωνή με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ

Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ενώνοντας τη φωνή του όπως είπε με τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα» τόνισε:

«Θα ήθελα να κάνω μια πολιτική δήλωση για τον Σήφη Βαλυράκη με αφορμή την χθεσινή τραγική επέτειο της 21ης Απριλίου. Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ένας μεγάλος αγωνιστής της αντίστασης, πολιτικός διαπρεπής, φίλος, παρών και στη Βουλή των Ελλήνων μέχρι τελευταία, ανεξάρτητα αν δεν ήταν εκλεγμένος βουλευτής. Θα τον ονόμαζα σύντροφο. Δεν θέλω να σιωπήσω και ενώνω την φωνή μου και με την παρέμβαση που έκαναν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ».

«Λέω ευθέως ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη διότι για την ώρα υπάρχουν καθυστερήσεις και αμέλειες. Το λέω με τον πιο απαλό τρόπο. Φτάνουν στα όρια την κοινή γνώμη να διαμορφώνει μια εντύπωση συγκάλυψης, για τα αίτια του πως χάθηκε».

«Δεν θέλω να πω δολοφονία γιατί δεν ξέρουμε ακόμα. Είναι πολύ μεγάλη η καθυστέρηση, είναι πολλές οι μαρτυρίες που συντείνουν ότι δεν ήταν πρόβλημα του ίδιου όπως παρουσιάστηκε στην αρχή ο τρόπος με τον οποίο έχασε την ζωή του. Θα περίμενε κανείς και περιμένουν όλοι, έχει γίνει παρέμβαση και μέσα στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, να κινηθούν με διαφορετικούς ρυθμούς και πολύ γρήγορα και με σωστές διαδικασίες όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες».

Η εντύπωση είναι ότι υπάρχει καθυστέρηση

«Εξ’ όσων γνωρίζουμε ήδη έχει κινηθεί και η ανακρίτρια για κάποιους βασικούς νέους μάρτυρες που εμφανίστηκαν. Δεν θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες που δεν γνωρίζω, η εντύπωση όμως στην κοινή γνώμη επαναλαμβάνω είναι ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση και αμέλεια που μπορεί να οδηγήσει τελικά σε μια ομολογημένη ή ανομολόγητη συγκάλυψη. Αυτό είναι απαράδεκτο. Χάθηκε ένας αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα, παρών στα πράγματα μέχρι τελευταία στιγμή και πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη ακριβοδίκαια».

Μίνα Παπαθεωδορου Βαλυράκη, Σήφης Βαλυράκης
Μίνα Παπαθεωδορου Βαλυράκη, Σήφης Βαλυράκης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση που αρχικά είχε αντιμετωπιστεί ως ατύχημα, χάρη στην επιμονή της συζύγου του Σήφη Βαλυράκη, κυρίας Μίνας Παπαθεοδωρου – Βαλυράκη, οδήγησε στην εμπλοκή του Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής προκειμένου να λυθεί το μυστήριο.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα