Τσιόδρας για Όμικρον: Ενδεχομένως θα οδηγήσει σε πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων

Ηχηρό καμπανάκι χτύπησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στην παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού, που έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε, κατά τη διάρκεια του 2oυ Webinar που διοργάνωσε το ΕΚΠΑ, ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας, σημείωσε ότι η «μας ανησυχεί» η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη με την παραλλαγή «Όμικρον», υπογράμμισε ότι η νέα μετάλλαξη δείχνει να έχει ταχεία διασπορά (ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο ημέρες, όπως είπε) και ίσως οδηγήσει «σε μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων». Επιπλέον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

«Είναι δυναμική κατάσταση, είδατε ότι διπλασιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων κάθε δύο ημέρες -1,5 με 3 κατά μέσο όρο. Είναι σίγουρα σημαντικό το αν αυτό σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα νοσηλειών, σοβαρή νόσο και θανάτους, κάτι που αναμένουμε να επιβεβαιωθεί ή όχι τις επόμενες εβδομάδες. Σίγουρα η χώρα μας δεν έχει μπει σε αυτή τη φάση. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να υποκρύπτεται ένα κύμα «Όμικρον» μέσα σε ένα τωρινό κύμα «Δέλτα», κάτι που παρακολουθούμε συνεχώς», είπε αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η παραλλαγή «Όμικρον», τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε αναφορά από τους επιστήμονες στην τρίτη δόση του εμβολίου, τα rapid test, την χρησιμότητα της προστατευτικής μάσκας -η οποία έχει τεράστια σημασία αυτή την περίοδο σε κλειστούς χώρους, όπως σημείωσε- και στον καλό αερισμό των χώρων.

«Όλα αυτά είναι μέτρα που δεν μας τα επιβάλλει κανείς με το ζόρι, τα τηρούμε μόνοι μας και είναι αυτονόητα, με τη γνώση που έχουμε. Τα επιβεβαιώσαμε σήμερα ξανά», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή συνεδριάζει και θα συνεδριάσει εκ νέου και αύριο και πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να τοποθετηθεί.

«Σίγουρα η κατάσταση στην Ευρώπη μας ανησυχεί, είναι μία κατάσταση που δείχνει την ταχεία διασπορά μίας νέας μετάλλαξης, η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε μία πανευρωπαϊκή επιδημία τεραστίων διαστάσεων. Είμαστε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση για να παρθούν τυχόν περαιτέρω μέτρα εάν χρειαστεί», κατέληξε ο καθηγητής.

Δείτε το στιγμιότυπο μετά το 1:53:00

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα – Πως αντιδρούν τα εμβόλια

Σχετικά άρθρα