Αθήνα, 20 Ιανουαρίου, 2022

Το πρώτο «ζωντανό» ελληνικό φάρμακο για τον Κορονοϊό (video)

Μια ομάδα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» στην Θεσσαλονίκη, δημιούργησε το πρώτο «ζωντανό» ελληνικό φάρμακο για τον Κορονοϊό.

Χρηματοδότηση βρήκαν οι δύο μελέτες της αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου από την Επιτροπή 2021 και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των λοιμώξεων από τον SARS-CoV-2.

Μετά τον εμβολιασμό της, η πρώτη πολίτης της χώρας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη».

Για τον επικεφαλής της μονάδας Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας του Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, που εκπροσωπεί την επιστήμη, το μεγαλύτερο δώρο τα φετινά Χριστούγεννα του το έκανε η Επιτροπή 2021 που ανταποκρίθηκε άμεσα στο δημόσιο κάλεσμά του για χρηματοδότηση για το «ζωντανό» φάρμακο, του πρώτου ελληνικού αντι-ιικού φαρμάκου για την αντιμετώπιση της βαριάς λοίμωξης του κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επίσης και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναλαμβάνοντας το κόστος της δεύτερης μελέτης της ερευνητικής ομάδας για την Covid-19.

Για τα οφέλη για το «ζωντανό φάρμακο» και την ανάγκη χρηματοδότησής του ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος είχε μιλήσει στα «ΝΕΑ» (23/12/2020) σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει την ελπίδα που κυοφορεί μια απλή μετάγγιση της καινοτόμου θεραπείας του σε έναν νοσούντα από κορονοϊό, διεκδικώντας ψήφο εμπιστοσύνης, κόστους 230.000 ευρώ – ποσό προορισμένο να καλύψει δύο μελέτες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη δημιουργία ενός κυτταρικού προϊόντος με Τ λεμφοκύτταρα.

Συγκεκριμένα, την προτυποποίηση της διαδικασίας υπό GMP συνθήκες, τη δημιουργία τράπεζας αντι-SARS-CoV-2-ειδικών κυτταρικών προϊόντων (από τουλάχιστον 20 δότες) και τη χορήγηση (φάρμακο) σε τουλάχιστον 70 (έως 90) ασθενείς, την αγορά των GMP-grade πεπτιδίων του SARS-COV-2, κυτοκινών, θρεπτικών υλικών, αντισωμάτων κυτταρομετρίας ροής, βιοαντιδραστήρων, αναλωσίμων, λοιπών αντιδραστηρίων και τα κόστη του ελέγχου HLA ιστοσυμβατότητας, ασφαλιστηρίου συμβολαίου και του monitoring της μελέτης.

Μέσα σε ελάχιστα 24ωρα τα χρήματα βρέθηκαν και ο επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας ευχαρίστησε τους χρηματοδότες δημοσίως για το (φάρμακο):

«Με τις χρηματοδοτήσεις αυτές θα ολοκληρωθεί σύντομα η συνεισφορά της κλινικής μας στην αντιμετώπιση της Covid-19. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όσα χρήματα μπήκαν ήδη στον ειδικό λογαριασμό του νοσοκομείου για τη μελέτη με τα Τ-λεμφοκύτταρα θα χρησιμοποιηθούν για να αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που θα επωφεληθούν από αυτά. Είμαστε όλοι στην Αιματολογική Κλινική ευγνώμονες προς την Επιτροπή 2021, τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και όλους εσάς που αγκαλιάσατε το αίτημά μας, κινητοποιήσατε ανθρώπους και καταθέσατε τη δική σας αγάπη για τον άνθρωπο. Είστε όλοι άνθρωποι!».

εμβόλιο - κορονοϊος
εμβόλιο – κορονοϊος

Φάρμακο – Ελπίδες

Η επιτυχία (90%) του κυτταρικού φαρμάκου σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με βαριά λοίμωξη γέννησε ελπίδες στους ερευνητές του «Παπανικολάου» και για τους ασθενείς με βαριά λοίμωξη από κορονοϊό.

«Προσδοκούμε στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου θεραπευτικής προσέγγισης στη μάχη κατά του ιού της πανδημίας, όπου τα “φάρμακα” είναι ζωντανά κύτταρα, τα οποία έχουν εκπαιδευτεί στο εργαστήριο ώστε να αναγνωρίζουν τον SARS-CoV-2. Μετά τη χορήγησή τους ως ζωντανών φαρμάκων πλέον, μπορούν να πολλαπλασιαστούν εντός του σώματος μόλις αναγνωρίσουν τον ιό και ως ένας ισχυρός στρατός να εξαλείψουν με φυσικό τρόπο τα μολυσμένα από SARS-CoV-2 κύτταρα του ασθενούς» περιγράφει ο ίδιος.

Από την Επιτροπή 2021 αποφασίστηκε η υπογραφή της σχετικής σύμβασης με το Νοσοκομείο για τη δημιουργία του φαρμάκου, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τα χρήματα που προσφέρει δίνει φτερά στη μελέτη της ομάδας αναφορικά με τον ρόλο του συμπληρώματος και των γονιδίων του στη βαρύτητα της Covid-19.

Αλλά και το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» έκανε γνωστό ότι θα αναλάβει ένα μέρος του κόστους για λογαριασμό της ερευνητικής ομάδας. Τι είναι αυτό όμως που κάνει τόσο σημαντικό αυτό το φάρμακο και προς τι η βιασύνη για τη χρηματοδότησή του;

Η επιστημονική κοινότητα έχει καταστήσει σαφές ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν επαρκεί για να εξαφανίσει τη θανατηφόρο νόσο. Πόσο μάλλον όταν για ολόκληρους μήνες, λόγω του πρωτοκόλλου που τηρείται, θα παραμένουν ανεμβολίαστα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τα οποία είναι πολύ πιθανόν να νοσήσουν.

Για τη νοσηλεία τους δεν αρκεί μια ΜΕΘ και η εμπειρία του υγειονομικού προσωπικού, χρειάζεται κι ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Αυτό υπόσχεται ο Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος και η ομάδα του να χαρίσουν στους Έλληνες ασθενείς Covid, την ανακούφιση από τα βαριά και ύπουλα συμπτώματα του κορονοϊού και την ελπίδα ενός γρήγορου και ανώδυνου εξιτηρίου.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Τα νέα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

πηγή: tanea.gr – της: Μαρία Μουρελάτου

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ακολουθήστε μας

1,057ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,665ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία νέα