Στρες και αυτοάνοσα νοσήματα: Από την Ήρα Σαρακηνού – Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια

Το στρες μπορεί να έχει ψυχολογικές, σωματικές και λειτουργικές επιπτώσεις στον οργανισμό και μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους όπως να εμφανίσει αυτοάνοσα νοσήματα.

Το άγχος αποτελεί μία τις σημαντικότερες αιτίες πολλών νοσημάτων και ασθενειών. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επισκέπτονται ψυχοθεραπευτές και ψυχιάτρους για ασθένειες που αφορούν το στρες και παίρνουν κάποιο αγχολυτικό ή αντικαταθλιπτικό φάρμακο προκειμένου να το μετριάσουν.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα τα δημιουργεί στην ουσία ο ίδιος ο οργανισμός ο οποίος βρίσκεται σε μία υπερδραστηριότητα, δεν αναγνωρίζει πια τα κύτταρα του (έχουν αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό), τους επιτίθεται και τα καταστρέφει. Στην ουσία είναι νοσήματα που εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου δηλαδή η άμυνα του οργανισμού του καταστρέφει τα όργανα του.

Τα πιο γνωστά αυτοάνοσα νοσήματα είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η ελκώδης κολίτιδα, ο ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης τύπου Ι, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η νόσος του Crohn κ.α.

Τα αίτια και οι παράγοντες που προκαλούν τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι πολλά και διαφορετικά και αφορούν σε γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες, σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, περιβαλλοντικές τοξίνες καθώς επίσης και στο έντονο και χρόνιο στρες.

Υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για το ρόλο του ψυχολογικού στρες στα αυτοάνοσα νοσήματα όπως το ότι μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση τους, να προκαλέσει την επιδείνωση τους ή να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις που πιστεύεται ότι είναι μία από τις αιτίες για πολλά νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα το χρόνιο στρες έχει σαν αποτέλεσμα τη παρατεταμένη έκκριση κορτιζόλης, τη δημιουργία φλεγμονών και τη προαγωγή της εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η Ήρα Σαρακηνού είναι Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια και Ομαδική Αναλύτρια σε γραφείο που διατηρεί στη Κηφισιά (Παπαδιαμάντη 1, 14561) από το 2002. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν τη Συμβουλευτική και την Κλινική Ψυχολογία και έλαβαν χώρα στα Manchester Metropolitan University και University of Manchester, στο Μάντσεστερ της Αγγλίας και στο Universita di Napoli στη Νάπολη της Ιταλίας. Έχει ολοκληρώσει την 4ετή εκπαίδευση της στην Ομαδική Ανάλυση και τη Ψυχοθεραπεία.

Ήρα Σαρακηνού Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Ήρα Σαρακηνού Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
  • Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6232636 ή επικοινωνήστε μέσω e-mail: irasarak@yahoo.com.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα