Σταύρος Ξαρχάκος: 200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι «Θέλει Αρετή και Τόλμη το… τραγούδι» στο Ηρώδειο (photo)

Ολοκληρώθηκε ο 3ος και τελευταίος κύκλος των μουσικών δράσεων που διεύθυνε ο Σταύρος Ξαρχάκος με την εμβληματική συναυλία « Θέλει Αρετή και Τόλμη το… τραγούδι » στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος διεύθυνε ένα ορχηστρικό σύνολο, αποτελούμενο από κορυφαίους Έλληνες σολίστ και παρουσίασε μία σουίτα εμπνευσμένη από 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια, με ερμηνεύτρια την Ηρώ Σαία.

Σταύρος Ξαρχάκος - Δημοτικό τραγούδι - Ηρώδειο - Ηρώ Σαία
Σταύρος Ξαρχάκος – Δημοτικό τραγούδι – Ηρώδειο – Ηρώ Σαία

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία, ο συνθέτης και μαέστρος Σταύρος Ξαρχάκος και η Lidl Ελλάς, συνέθεσαν ένα πολύπλευρο πρόγραμμα, αποτελούμενο από τρεις κύκλους δράσεων προκειμένου να προβάλλουν τη σημαντικότητα και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης με τίτλο: «200 χρόνια Δημοτικό τραγούδι».

Ιάκωβος Ανδρεανίδης Πρόεδρος Διοίκησης Lidl Ελλάς, Βασιλική Αδαμίδου Διευθύντρια Επικοινωνίας της Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάς, Βασίλης Κεφαλογιάννης Managing Partner της Avant Tales
Ιάκωβος Ανδρεανίδης (Πρόεδρος Διοίκησης Lidl Ελλάς), Βασιλική Αδαμίδου (Διευθύντρια Επικοινωνίας της Εταιρικής Υπευθυνότητας Lidl Ελλάς), Βασίλης Κεφαλογιάννης (Managing Partner της Avant Tales)

Στο πυρήνα του προγράμματος, του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια και το γενικό συντονισμό έχει αναλάβει ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνεργασία με τον Λαμπρό Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, βρίσκεται η τολμηρή και καινοτόμα προσέγγιση και επικαιροποίηση του δημοτικού τραγουδιού, ενός σημαντικό μέρους της εθνικής πολιτισμικής παράδοσης, καθώς κανείς μέχρι σήμερα δεν είχε προσπαθήσει να επικαιροποιήσει το δημοτικό τραγούδι – τόσο τη δημώδη μουσική όσο και στον δημώδη στίχο – χωρίς να καταφύγει σε δημιουργικές ακρότητες.

Τζένη Μπαλατσινού, Βασίλης Κικίλιας - Σταύρος Θεοδωράκης, Αργυρώ Θεοδωράκη
Τζένη Μπαλατσινού, Βασίλης Κικίλιας – Σταύρος Θεοδωράκης, Αργυρώ Θεοδωράκη
Ευανθία Ρεμπούτσικα, Αγάπη Πολίτη - Ηρώ Σαϊα, Γιώργος Θεοφάνους
Ευανθία Ρεμπούτσικα, Αγάπη Πολίτη – Ηρώ Σαϊα, Γιώργος Θεοφάνους

Απώτερος στόχος είναι να ξεδιπλωθεί και να τραγουδηθεί η ιστορία της χώρας αλλά και η εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας από το 1821 έως σήμερα, επιδιώκοντας στην πραγματικότητα την παραγωγή μιας νέα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός διαχρονικού έργου μεγάλης συναισθηματικής και ιστορικής αξίας.

Κώστας Βαρώτσος, Δαναϊς Δανάση, Χριστίνα Βαρώτσου
Κώστας Βαρώτσος, Δαναϊς Δανάση, Χριστίνα Βαρώτσου

Οι Κύκλοι Δράσεων

1ος κύκλος περιελάμβανε την ηχογράφηση 21 τραγουδιών, τα οποία αποτελούν νέες μελοποιήσεις και ανασκευές δημοτικών κειμένων ή/και τραγουδιών, ήδη υφισταμένων δημοτικών στίχων.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ’ αυτόν τον κύκλο είναι οι: Δήμητρα Γαλάνη και Θωμάς Κωνσταντίνου, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Παύλος Πασλίδης, Κατερίνα Πολέμη, Ταφ Λάθος, Palov & Mishkin, New York Gypsy All Stars.

Ντόρα Καλατζή, Ντέλλα Ρούνικ - Πρίγκιπας Νικόλαος
Ντόρα Καλατζή, Ντέλλα Ρούνικ – Πρίγκιπας Νικόλαος

Ο 2ος κύκλος περιελάμβανε συναυλία στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης σε επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του Λάμπρου Λιάβας με τους Polis Ensemble και τη συμμετοχή των Κατερίνας Παπαδοπούλου, Παναγιώτη Αγγελακόπουλου και Νίκου Αγγούση όπου παρουσιάστηκαν δημοσίως άλλα 21 δημοτικά τραγούδια κατά τρόπο ώστε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα να προσιδιάζει κατά το δυνατόν περισσότερο στις αυθεντικές τους εκτελέσεις.

Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σταύρος Ξαρχάκος
Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Σταύρος Ξαρχάκος

Ανακαλύψτε τις δράσεις, αλλά και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία στο www.200xroniadimotikotragoudi.gr

(φωτο: NDP PHOTO ACENCY)

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Jonas Kaufmann: Μοναδική συναυλία στο Ηρώδειο με χορηγό την Rolex (photo)

Σχετικά άρθρα