Δρ. Σταθόπουλος: Ο Έλληνας νευροχειρουργός που έχει πατεντάρει παγκοσμίως δύο ογκολογικά εμβόλια μέσα από τη ERC

Ο Έλληνας νευροχειρουργός Δρ. Σταθόπουλος, που διαπρέπει στο εξωτερικό, έχει πατεντάρει παγκοσμίως δύο διαφορετικά ογκολογικά εμβόλια, μέσα από τη ERC.

Στην έρευνα για το SITOIGANAP (GliovacTM), ένα ανοσοθεραπευτικό εμβόλιο για τη θεραπεία γλοιωμάτων, κακοήθων, δηλαδή όγκων στους νευρώνες του εγκεφάλου.

Η Epitopoietic Research Corporation (ERC) ανακοινώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου SITOIGANAP σε ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα.

Ο Απόστολος Σταθόπουλος, Pr Dr, Dr MD, PhD, είναι νευροχειρουργός, ιατρικός ερευνητής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ERC Belgium, Επικεφαλής της Νευροχειρουργικής Ομάδας του Ερρίκος Ντυνάν στην Αθήνα και Καθηγητής Νευροχειρυργικής στο Department of Neurosurgery University of Southern California Keck School of Medicine Los Angeles USA.

Ο  Δρ. Σταθόπουλος έχει εκδώσει δεκάδες επιστημονικά άρθρα και παρουσιάσεις, όπως επίσης και ένα βιβλίο για την εκμάθηση των φοιτητών της ιατρικής, με θέμα τα κακοήθη γλοιώματα. Στη πολυετή καριέρα του, έχει επικεντρωθεί στην έρευνα του γλοιοβλαστώματος και πώς η στοχευμένη ανοσοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία αλλά και τη ποιότητα ζωής ενός ασθενή με εγκεφαλικό όγκο. Αποτελεί τον ιδανικό μέντορα για τους νεαρούς ιατρικούς ερευνητές, ιατρούς και επιστήμονες, που ξεκινάνε τη καριέρα τους από την Epitopoietic Research Corporation (ERC), έναν οργανισμό ιατρικής έρευνας με επίκεντρο την ανοσοθεραπεία και την ογκολογία.

Ο Δρ. Σταθόπουλος συνεργάζεται στενά με την Διευθύντρια Δ’ Ογκολογικής Κλινικής του Νοσοκομείο Metropolitan και Υπεύθυνη Γενετικής Συμβουλευτικής και Κληρονομικού καρκίνου, την κ. Ελένη Λινάρδου, συντονίζοντας και διεξάγοντας παράλληλα πολλές εθνικές και διεθνείς μελέτες σε αρκετούς τύπους συμπαγών όγκων.

Την ελληνική ομάδα του Δρ. Σταθόπουλου, απαρτίζουν επάξια και οι εξειδικευμένοι νευροχειρουργοί Δρ. Αντωνίου Δημήτρης και Δρ. Ευάγγελος Ρόκας, οι οποίοι αναλαμβάνουν ασθενείς από την Κίνα, την Γαλλία, τη Ρουμανία, την Ταϊλάνδη και γενικότερα από όλη την Ευρώπη.

Δρ. Σταθόπουλος: Ο Έλληνας νευροχειρουργός
Δρ. Σταθόπουλος: Ο Έλληνας νευροχειρουργός

Ο Δρ. Σταθόπουλος είναι προσκεκλημένος καθηγητής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Epitopoietic Research Corporation Belgium S.A. (ERC), ανακοίνωσε -στην έκδοση Μαΐου του Frontiers in Oncology– την εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια ενός θεραπευτικού εμβολίου SITOIGANAP που χορηγήθηκε σε 21 ασθενείς με υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα (rGBM).

Το γλοιοβλάστωμα έχει δυσάρεστη πρόγνωση με τους μισούς ασθενείς με rGBM να πεθαίνουν εντός 8 μηνών από την υποτροπή της νόσου. Τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν από τους συγγραφείς δείχνουν ότι η θεραπεία με SITOIGANAP (ονομάζεται επίσης Gliovac ή ERC1671) υπερδιπλασιάζει τη μέση συνολική επιβίωση σε 19,6 μήνες. Αυτό είναι ένα άνευ προηγμένο επίπεδο αποτελεσματικότητας για μια ασθένεια για την οποία οι νέες θεραπείες δεν έχουν δείξει καμία βελτίωση τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Σε σύγκριση με ιστορικούς ελέγχους, όπου η πλειονότητα των ασθενών υποκύπτουν σε rGBM μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο και η επιβίωση 2 ετών είναι εξαιρετικά σπάνια, η τρέχουσα μελέτη ανέφερε επιβίωση 1 έτους για το 61% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με SITOIGANAP και επιβίωση 2 ετών για το 45% ενώ σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανταγωνιστικό, το 29% φτάνει τα 3 χρόνια. Εξίσου σημαντική ήταν η παρατήρηση ότι τα μαθήματα θεραπείας με SITOIGANAP ήταν ανεκτά με ελάχιστη τοξικότητα σε σχέση με την τρέχουσα θεραπεία.

Η συγγραφέας, Daniela Bota, MD, PhD, σχολίασε: «Αυτά τα αποτελέσματα για το SITOIGANAP στο rGBM αντιπροσωπεύουν τις πιο ελπιδοφόρες απαντήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιταχύνουμε την κλινική ανάπτυξη του Sitoiganap.»

Η Δρ. Μπότα είναι Αντιπρύτανης και Διευθύντρια Υγείας του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Όγκων Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της California Irvine Los Angeles USA (UCI).

Ο Απόστολος Σταθόπουλος, Pr Dr, Dr MD, PhD, νευροχειρουργός, ιατρικός ερευνητής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ERC Belgium, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι ασθενείς με rGBM έχουν επιτέλους πρόσβαση σε μια θεραπεία που μπορεί να επιτύχει την παρατεταμένη επιβίωση. Εξίσου συναρπαστικό είναι ότι παρατηρούμε βελτιώσεις στη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής σε πολλούς από τους ασθενείς που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Είμαστε τώρα σε θέση να προχωρήσουμε με σιγουριά με τα σχέδια κλινικών δοκιμών της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και με άλλες προσεγγίσεις στη θεραπεία που περιλαμβάνουν μονοπάτια σωστής δοκιμής και παρηγορητικής χρήσης, διευρυμένες επιλογές πρόσβασης και άλλα, τα οποία θα πραγματοποιούνται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο».

Σχετικά με το SITOIGANAP / Gliovac / ERC 1671

Το SITOIGANAP είναι μια προηγμένη ανοσοθεραπεία που προέρχεται από ιστό όγκου εγκεφάλου που αφαιρείται χειρουργικά από ασθενείς με rGBM. Ένας τέτοιος ιστός όγκου στη συνέχεια υποβάλλεται σε επεξεργασία για να ληφθούν τα αδρανοποιημένα άθικτα κύτταρα και διαταραγμένα κύτταρα από διαφορετικούς ασθενείς. Για τη θεραπεία, κάθε ασθενής λαμβάνει επαναλαμβανόμενες ενδοδερμικές ενέσεις αυτού του υλικού (αυτόλογο συστατικό), μαζί με το ίδιο υλικό που προέρχεται από τρεις διαφορετικούς άλλους καρκινοπαθείς (αλλογενικό συστατικό).

Αυτό το πολύπλοκο μείγμα ξένου υλικού και υλικού από τους ασθενείς χρησιμεύει ως ισχυρό διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς και δημιουργεί μια αντιδραστική ανοσοαπόκριση ενάντια στα υπολειμματικά κύτταρα όγκου, οδηγώντας στην καταστροφή τους.

Το SITOIGANAP είναι για ασθενείς που πάσχουν από γλοίωμα βαθμού IV (γλοιοβλάστωμα και γλοιοσάρκωμα) όταν όλες οι άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν αποτύχει. Η ένδειξη για το SITOIGANAP είναι ανεξάρτητη από το γονιδιωματικό προφίλ του όγκου. Λόγω της πολύπλοκης σύνθεσης του εμβολίου, η ανοσολογική απόκριση που προκαλεί στοχεύει σε μια μεγάλη ποικιλία επιτόπων όγκου και ελαχιστοποιεί την ανάπτυξη αντίστασης στη θεραπεία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το εμβόλιο βρίσκεται επί του παρόντος σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή Φάσης 2 ως μέρος της συνδυαστικής θεραπείας για υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα και γλοιοσάρκωμα.

Σχετικά με το ERC

Η Epitopoietic Research Corporation (ERC-Belgium SA) είναι μια αναδυόμενη βιοφαρμακευτική εταιρεία κλινικού σταδίου που αναπτύσσει μια ασφαλή, εξαιρετικά αποτελεσματική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου, ιδιαίτερα των καρκίνων του εγκεφάλου. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας έχουν έδρα στο Βέλγιο, με θυγατρικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία, τον Καναδά και την Αυστραλία, ενώ η διεθνής παρουσία της επεκτείνεται σε όλο τον κόσμο με εγκεκριμένες συμφωνίες ανά χώρα στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Η ERC έχει συγκεντρώσει ένα δίκτυο κορυφαίων νευρο-ογκολόγων σε πολλές χώρες, προκειμένου να προωθήσει τις ανοσοθεραπείες του μέσω κλινικής ανάπτυξης και στην αγορά.

Ενώ το εμβόλιο της εταιρείας δίνει ελπίδες στους ασθενείς που πάσχουν από υποτροπιάζον γλοιοβλάστωμα, αυτή η θεραπευτική προσέγγιση μπορεί να θεωρηθεί ως εφαρμογή πλατφόρμας, καθώς θα μπορούσε ενδεχομένως να εφαρμοστεί σε πολλούς άλλους τύπους δύσκολων, στη θεραπεία, καρκίνων. Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να καταπολεμήσει την επιθετικότερη και φονικότερη μορφή καρκίνου του εγκεφάλου.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα