Σπήλιος Λιβανός: Αποπέμφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – Όλο το παρασκήνιο (video)

Εκτός κυβερνητικού σχήματος τέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Αφορμή για την αποπομπή του ήταν η στάση του στην «απαράδεκτη» -όπως τη χαρακτηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου- αναφορά του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές, της Ηλείας το 2007, σε σύσκεψη στο δημαρχείο της πόλης με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό.

Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Μόλις ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είδε το βίντεο, τηλεφώνησε στον τέως πλέον υπουργό και του ζήτησε εξηγήσεις, οι οποίες ωστόσο δεν τον ικανοποίησαν.

Ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός έθεσε στον Πρωθυπουργό την παραίτησή του, η οποία και έγινε αποδεκτή. Επίσης, ο Πέτρος Δούκας διεγράφη από τη ΝΔ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ αναφερόταν: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, εκτός από ιστορικά αναληθείς, δεν έχουν καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, του κοινοποιήθηκε η σχετική απόφαση διαγραφής από μέλος της παράταξης».

Το χαρτοφυλάκιο του Σπήλιου Λιβανού ανέλαβε ο μέχρι σήμερα υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονταν τα εξής: «Με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναλαμβάνει ο μέχρι σήμερα Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς. Η ορκωμοσία του νέου Υπουργού ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα γίνει αύριο στις 13:30. Η θέση του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι σήμερα ο κ. Γεωργαντάς, δεν καλύπτεται».

Σπήλιος Λιβανός: Ο διάλογος που τον «έκαψε»

Το βίντεο που «έκαψε» τον υπουργό και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, προέρχεται από μία σύσκεψη στις 2 Φεβρουαρίου στη Σπάρτη σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, όπου έδινε το «παρών» και ο κ. Σπήλιος Λιβανός.

Στο βίντεο, που ήταν σε ζωντανή μετάδοση μέσω Facebook από την ιστοσελίδα lakones, και έφερε στη δημοσιότητα το ilialive.gr, εμφανίζεται ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο οποίος απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό, με κομπασμό θυμάται πώς αποζημιώθηκαν οι πληγέντες τότε που ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή: «Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχαν…».

Ακούγεται ένα άλλο στέλεχος που συμμετέχει στη σύσκεψη να λέει: «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά… Όποιος έλεγε καλημέρα, έπαιρνε λεφτά».

Ο κ. Δούκας συνεχίζει: «Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι».

Μέσα στο κλίμα αυτό ευφορίας που επικρατεί, παίρνει τον λόγο ο τέως πλέον υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός που επαινεί τις πράξεις του τότε υφυπουργού Πέτρου Δούκα και κάνει λόγο ακόμη και για εποποιία. Όπως λέει: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία, με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… Και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία».

https://youtu.be/yagM_m1NYS8

Το καλοκαίρι του 2007 συνολικά 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, στις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε όλη την Ελλάδα. Μόνο στον νομό Ηλείας, οι νεκροί ανήλθαν σε 49.

Σπήλιος Λιβανός – Το παρασκήνιο της αποπομπής του

Ήταν γύρω στις 3 το μεσημέρι οπότε το επίμαχο βίντεο, το οποίο κυκλοφορούσε στα social media, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τού το έδειξαν και εκείνος θέλησε να εστιάσει στα όσα είχαν ειπωθεί στην επίμαχη σύσκεψη, καθώς οι παριστάμενοι φορούσαν μάσκα και έπρεπε να γίνει τεχνική επεξεργασία. Με τη βοήθεια των συνεργατών του άκουσε τα σχόλια του κ. Λιβανού στα όσα είπε ο κ. Δούκας.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Αμέσως μετά, σήκωσε το τηλέφωνο και κάλεσε τον τέως πλέον υπουργό, ο οποίος βρισκόταν στο Στρασβούργο για τη σύνοδο των ομολόγων του της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης του ζήτησε εξηγήσεις και του είπε ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν συνάδουν ούτε με τον αξιακό κώδικα του ίδιου και της παράταξης που εκπροσωπεί. Το σύντομο τηλεφώνημα έκλεισε με τον υπουργό να καταθέτει την παραίτησή του και τον Πρωθυπουργό να την κάνει αποδεκτή.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαμηνύει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές από τον Πρωθυπουργό.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι μπορεί ο Σπήλιος Λιβανός να είναι προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού, αλλά αυτά που ειπώθηκαν για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού του κώδικα. Επίσης, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση τραβά διαχωριστική γραμμή με τέτοιες πρακτικές του παρελθόντος.

Τι λένε πηγές στο περιβάλλον Καραμανλή

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο στην οποία αναφέρθηκε ο Πέτρος Δούκας ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής ενώ ο νυν δήμαρχος Σπάρτης ήταν υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, που επικοινώνησε με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού, υπάρχει δυσαρέσκεια και από τον ίδιο για τα όσα είπε ο Πέτρος Δούκας. Εκείνο το οποίο -λένε οι πηγές- ότι έκανε ο κ. Καραμανλής εκείνες τις τραγικές ώρες με τις πυρκαγιές αλλά κι εκείνο που τον ενδιέφερε ήταν η ανακούφιση των ανθρώπων και τίποτα άλλο.

Σπήλιος Λιβανός – Η επιστολή παραίτησης του

Ο Σπήλιος Λιβανός στην επιστολή παραίτησής του αναφέρει μεταξύ άλλων πως «η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας, απέχουν πολύ από το περιεχόμενο του διαλόγου με το δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα».

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική και ο αξιακός μου κώδικας απέχουν πολύ από το περιεχόμενο διαλόγου με τον Δήμαρχο Σπάρτης, το οποίο κατεγράφη εν αγνοία μου και αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα.

Σπήλιος Λιβανός – Παραίτηση

Παρά την εμφανώς ειρωνική μου διάθεση απέναντι στην απαράδεκτη και κυνική τοποθέτησή του, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω παρερμηνεία η οποία θα μπορούσε να πλήξει τις αρχές της μεγάλης και φιλελεύθερης δημοκρατικής παράταξης, θέτω στη διάθεσή σας την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Θέση την οποία επί 13 μήνες υπηρέτησα άοκνα, με απόλυτο γνώμονα τη στήριξη και τον εκσυχρονισμό της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης και ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Έλληνα αγρότη στη θέση που του αξίζει. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το έργο θα συνεχιστεί από την κυβέρνησή μας με επιτυχία, προς όφελος της πατρίδας μας.

Με εκτίμηση,

Σπήλιος Λιβανός»

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Κώστας Καραμανλής: «Το κράτος στάθηκε όρθιο» – Παρά τις εικόνες χάους σε όλη την Αττική (video)

Σχετικά άρθρα