Σκάνδαλο Novartis: Στο αρχείο οι κατηγορίες για Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο

Στο αρχείο τίθεται η έρευνα των Οικονομικών Εισαγγελέων όσον αφορά ενδεχόμενη ποινική εμπλοκή των πρώην υπουργών Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλου στην υπόθεση της Novartis.

Μετά από περίπου πέντε χρόνια από την έναρξη των ερευνών για παράνομες πρακτικές της ελεγχόμενης φαρμακοβιομηχανίας Novartis οι εισαγγελείς, με την έγκριση του επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστου Μπαρδάκη, θέτουν στο αρχείο την έρευνα για τους δύο τελευταίους από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονταν για την πιθανότητα εμπλοκής τους στην υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά τον κ. Αβραμόπουλο η απόφαση για κλείσιμο της υπόθεσης της Novartis φέρεται να είχε την συναίνεση και των τριών επίκουρων εισαγγελέων που χειρίστηκαν την δικογραφία, καθώς και του επικεφαλής τους Χρήστου Μπαρδάκη αλλά και του εισαγγελέα που ανέλαβε την μελέτη όλων των στοιχείων του φακέλου, Παναγιώτη Καψιμάλη.

Όσον αφορά τον κ. Γεωργιάδη, η απόφαση αρχειοθέτησης ελήφθη από δύο εκ των επίκουρων εισαγγελέων που ερευνούσαν την υπόθεση Novartis, με την τρίτη εισαγγελική άποψη να υποστηρίζει ότι έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Η θέση αυτή ωστόσο δεν υποστηρίχθηκε ούτε από τον κ. Καψιμάλη ούτε και από τον κ. Μπαρδάκη.

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Novartis, μεταξύ αυτών και δυο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, αλλά και πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, έχουν επίσης απαλλαγεί. Με ποινική δίωξη που εκκρεμεί βρίσκεται αντιμέτωπος μόνο ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Η απαλλαγή όλων όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση, παρά τον καταιγισμό των καταθέσεων από τους προστατευόμενους μάρτυρες με πλήθος «στοιχείων» και λεπτομερειών για τις μίζες που δήθεν δόθηκαν σε πολιτικούς από την εταιρεία, δημιουργεί μείζων θέμα αξιοπιστίας για τους κουκουλοφόρους μάρτυρες, που παραμένουν ανώνυμοι αν και έχει ζητηθεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους.

Την οποία άλλωστε πολλοί γνωρίζουν, μεταξύ αυτών και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης που το παραδέχθηκε μιλώντας στη Βουλή.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης η άλλη όψη της υπόθεσης, δηλαδή το παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, υπόθεση για την οποία έχει παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο, αφού εισαγγελείς τον έχουν κατηγορήσει ότι επεδίωκε και συντόνισε την ποινική δίωξη των πολιτικών προσώπων, παρά την ανυπαρξία σχετικών αποδείξεων. Για την ίδια υπόθεση έχει κληθεί ως κατηγορούμενος και ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Δικηγόρος Γεωργιάδη: Αναξιόποιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο

«Απόλυτα αναξιόπιστοι οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο» αναφέρει σε δήλωση του με αφορμή την αρχειοθέτη της δικογραφίας για ενδεχόμενη εμπλοκή του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη στην υπόθεση της Novartis ο συνήγορος του Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Ο ποινικολόγος αναφέρει στην δήλωση του:

«Μετά από τέσσερα χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, όπου την εκκρεμή δικογραφία εξονυχιστικά ερεύνησαν 7 εισαγγελείς Πλημμελειοδικών και Εφετών, η Δικαιοσύνη θεσμικά μίλησε και έθεσε στο αρχείο την υπόθεση, επειδή ο Άδωνις Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης, δεν τέλεσε κανένα αδίκημα. Μετά από 33 χρόνια μαχόμενης δικηγορίας νομιμοποιούμαι να υποστηρίξω ότι ευτυχώς στο δικαϊκό μας σύστημα οι μάρτυρες χωρίς πρόσωπο είναι απόλυτα αναξιόπιστοι».

Η αποκάλυψη των Παραπολιτικών

Πρώτοι αποκάλυψαν την είδηση οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας Παραπολιτικά, που έδωσε στη δημοσιότητα και το έγγραφο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, αναφέρει η εφημερίδα, η αυξομείωση πιστώσεων στους λογαριασμούς εταιρειών δεν αποτελεί στοιχείο ενδεικτικό νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Χαρακτηριστικά, στην περίπτωση του κ. Γεωργιάδη, τα εισπραχθέντα ανά ημέρα χρηματικά ποσά από πωλήσεις, καλύπτονται αναγκαστικά από την έκδοση των αντίστοιχων φορολογικών στοιχείων.

Οι δικαστικοί λειτουργοί, προσθέτουν στην πράξη αρχειοθέτησης ότι δεν αφορούν σε ποσά πέραν των ακαθάριστων εσόδων η όποια υπόνοια νομιμοποιήσεως προϋποθέτει αναγκαστικά την ύπαρξη εικονικών φορολογικών στοιχείων ισόποσων των παράνομων εσόδων.

Συνεπώς, εκ του υπάρχοντος αποδεικτικού υλικού δεν προκύπτουν πράξεις ή παραλείψεις του πρώην υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, που να δύναται να συσχετιστούν με πιθανή πράξη παθητικής δωροδοκίας – δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Υπόθεση Novartis: Εισαγγελική παρέμβαση για τη διαρροή κατάθεσης ζητά ο Τσοβόλας

Σχετικά άρθρα