Εφιαλτικό σενάριο για 10.000 κρούσματα τα Χριστούγεννα – Πιθανά τα τοπικά lockdown

Ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστούν τοπικά lockdown αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους.

Παρόλο που ο εμβολιασμός προχωρά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των νέων περιοριστικών μέτρων θα τα δούμε σε λίγες εβδομάδες, ενώ κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικά είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες με επίκεντρο τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 10.000 την ημέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 100 ημερησίως.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλουεκτιμά ότι θα έχουμε «έκρηξη» ημερησίων κρουσμάτων και νεκρών.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η κυρία Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega, ενώ τόνισε πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown» ξεκαθάρισε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού.

«Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».

Μάλιστα για τις μάσκες, ο καθηγητής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι παντού υποχρεωτικές, με έναν ρεαλισμό. «Από πλευράς επιτροπής ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού», τόνισε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του: «Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν οι εικόνες από την Ερμού με έναν πρωτοφανή συνωστισμό κατά την πρεμιέρα των νέων μέτρων και εν μέσω μεγάλης έξαρσης του ιού.

Κορονοϊός - μετάλλαξη Δέλτα -κρούσματα - Αθήνα
Κορονοϊός – μετάλλαξη Δέλτα -κρούσματα – Αθήνα

Ποια μέτρα εξετάζονται

Η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τα στοιχεία για την πανδημία και στο τραπέζι υπάρχουν ήδη μέτρα σε περίπτωση που η πανδημία που «ξεφύγει» μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown δεν θα υπάρξει, αναφέροντας στον ΑΝΤ1 πως «δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”».

Πλεύρης – θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο

«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του. Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο. Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης.

Γεωργιάδης – Ενδεχόμενο ενός lockdown για ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους, άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός lockdown.

«Lockdown δεν θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δε θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε “κλείνω σπίτι”», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Στο τραπέζι της συζήτησης φέρεται να μπαίνει το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους εργασιακούς κλάδους, καθώς τα αρνητικά ρεκόρ του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού καταρρίπτονται το ένα μετά το άλλο και ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους. Η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να εξετάζεται για τους εργαζόμενους στην εστίαση.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Κορονοϊός: Τα 6.700 κρούσματα έφερε νέα μέτρα – Από πότε «σφίγγει» ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους (video)

Σχετικά άρθρα