Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Άνοιξε η πλατφόρμα – Πρώτη η Ελλάδα που το εφαρμόζει

Άνοιξε η πλατφόρμα Ψηφιακό Πιστοποιητικό για το για την έκδοση του, με την Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα που το εφαρμόζει.

Ειδικότερα, από σήμερα 1η Ιουνίου η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των ευρωπαϊκών χωρών που θα εφαρμόσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό πιστοποιητικό covid, το ψηφιακό αυτό εργαλείο που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να μετακινούνται με μεγαλύτερη ευκολία, καθώς με την επίδειξή του στις αρχές θα αίρονται οι ισχύοντες περιορισμοί, δίνοντας τη δυνατότητα στις αρχές των ευρωπαϊκών χωρών να μπορούν να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης είτε έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού είτε έχει υποβληθεί πρόσφατα σε τεστ το οποίο ήταν αρνητικό, είτε έχει αναρρώσει από τη νόσο Covid-19.

Ήδη οι πολίτες μπορούν να μπουν στην σελίδα eudcc.gov.gr μέσω της οποίας θα μπορούν να λαμβάνουν το ψηφιακό πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις:

  • Αν είναι πλήρως εμβοιασμένοι
  • Αν έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες
  • Αν έχουν θετικό τεστ κορονοϊού τις τελευταίες 72 ώρες.
Κορονοϊός - Εμβόλια - ραντεβού
Κορονοϊός – Εμβόλια

Ψηφιακό Πιστοποιητικό: Σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ -Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

«Ξεκινάμε σήμερα με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό covid. Είναι μία πολύ δυναμική διαδικασία. Η πλατφόρμα στο gov.gr έχει ήδη ξεκινήσει, στις επόμενες λίγες ώρες και οι τελευταίες λεπτομέρειες θα έχουν τελειώσει».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Όσον αφορά στο τι προβλέπεται, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι: «λαμβάνεις αυτό το πιστοποιητικό σε τρεις περιπτώσεις. Να είσαι πλήρως εμβολιασμένος, να έχεις περάσεις τον ιό εντός εξαμήνου και τέλος να έχεις διαγνωστεί με θετικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες».

Ο υπουργός επεσήμανε ότι το πιστοποιητικό θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου στην ΕΕ. «Σήμερα θα ξεκινήσουμε με κάποιες χώρες, περιμένουμε από τις Βρυξέλλες να ακούσουμε με ποιους άλλους θα ξεκινήσει να λειτουργεί, καθώς δεν είναι μόνο τεχνικό, έχει και νομοθετική διάσταση, ενδεχομένως να χρειαστούν προσθήκες στην πορεία, ενώ έχει και μία επιχειρησιακή διάσταση. Η κάθε χώρα της ΕΕ θα πάψει να εκδίδει το δικό της πιστοποιητικό και αποκτούμε όλοι ενιαίο», σημείωσε.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι: «αυτό έγινε για λόγους απλούστευσης των διμερών σχέσεων» όχι μόνο για λόγους έκδοσης αλλά και αναγνώρισης του πιστοποιητικού. Αυτός ο μήνας, όπως ανέφερε, θα έχει έναν χαρακτήρα πειραματικό. Από σήμερα μπορούν οι πολίτες να το τυπώσουν και να ταξιδέψουν στις χώρες που θα ανακοινωθεί ότι το δέχονται. «Είναι από τα πιο μεγάλα πρότζεκτ που έχουν γίνει», τόνισε.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα