Η πρώτη Ρομποτική Θωρακοσκοπική επέμβαση στην Ελλάδα και μόλις δεύτερη στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από την ομάδα του κ. Λεωνίδα Παπασταύρου, Διευθυντή Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, που πρώτος έφερε τη ρομποτική χειρουργική στην Ελλάδα, πρωταγωνιστεί για ακόμα μία φορά και εισάγει τη ρομποτική τεχνολογία στις θωρακοσκοπικές επεμβάσεις με τα πλέον σύγχρονα ρομποτικά συστήματα Da Vinci Xi τέταρτης γενιάς.
Η ομάδα του κ. Παπασταύρου έχοντας πραγματοποιήσει τον μεγαλύτερο αριθμό θωρακοσκοπικών επεμβάσεων με μία οπή στην Ελλάδα, (τομή 3-4 εκατοστών uniportal video assisted thoracoscopic surgery), συνδύασε τη συγκεκριμένη τεχνική, με την ρομποτική τεχνολογία. Αυτή αφορά σε όλη τη γκάμα των θωρακοχειρουργικών επεμβάσεων είτε για ογκολογικές επεμβάσεις είτε για σοβαρά τραύματα θώρακος είτε για πιο απλά.
Το πρώτο, λοιπόν, ρομποτικό Uniportal χειρουργείο θώρακος στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη, έγινε πραγματικότητα στα τέλη Νοεμβρίου 2021. Η ασθενής εξήλθε την επόμενη κιόλας ημέρα! Έκτοτε, αρκετοί ασθενείς επέλεξαν τη συγκεκριμένη μέθοδο ως την πλέον κατάλληλη, και οι επεμβάσεις αυτές είναι πια η καθημερινή μας ρουτίνα.
Η επέμβαση με το ρομπότ έχει καλύτερη τρισδιάστατη ευκρίνεια εικόνας, απόλυτη ακρίβεια στην κίνηση και φυσικά, ο ασθενής δεν πονάει γιατί η επέμβαση γίνεται από μία οπή. Δε χρειάζεται να νοσηλευθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας! Δεν χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος!
Η διαδικασία απλουστεύεται και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του, στη δουλειά του, στην οικογένεια του σε μία έως δύο ημέρες. Όλοι εκείνοι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου οι οποίοι παλαιότερα δεν μπορούσαν να χειρουργηθούν, πλέον με αυτή την ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση επωφελούνται, καθώς αναρρώνουν ταχύτατα χωρίς άλλα προβλήματα.
Ένα άλλο πλεονέκτημα του ρομποτικού συστήματος είναι ο απόλυτος έλεγχος στον λεμφαδενικό καθαρισμό. Είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι στην ογκολογία του πνεύμονα αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας της επέμβασης. Ο λεμφαδενικός καθαρισμός σε κάθε ασθενή δίνει επιπλέον χρόνια επιβίωσης.
Το κοσμητικό αποτέλεσμα είναι άριστο αφού η επέμβαση δεν αφήνει καν ουλή. Ο ασθενής βλέπει μια μικρή λευκή γραμμή στο πλάι μετά από καιρό, για να του «θυμίζει» ότι χειρουργήθηκε, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό τόσο στους άντρες, αλλά κυρίως στις γυναίκες. Το στήθος τους παραμένει απολύτως ανέπαφο.
Ζώντας σε μια εποχή που τα αναπνευστικά νοσήματα πρωτοστατούν, η φαρέτρα του σύγχρονου θωρακοχειρουργού πρέπει διαρκώς να γεμίζει με νέα όπλα. Η εποχή του covid θα αφήσει χιλιάδες ανθρώπους με μόνιμα αναπνευστικά ζητήματα.
Αν σε αυτά προσθέσουμε το κάπνισμα που προκαλεί χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (τη γνωστή σε όλους μας ΧΑΠ), τότε ένας καρκίνος του πνεύμονα στο μέλλον θα έχει ακόμα πιο σοβαρό χαρακτήρα.
Ο άνθρωπος θα έχει τρεις σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις να αντιμετωπίσει. Μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο νούμερο ένα καρκίνος στον άνθρωπο. Ακόμα κι αν προσθέσουμε όλους τους τύπους καρκίνου σε όλο μας τα σώμα, ο καρκίνος του πνεύμονα υπερτερεί όλων σε ποσοστά.
Η Ρομποτική Θωρακοσκοπική Χειρουργική μιας οπής (UNIPORTAL ROBOTIC ASSISTED THORACOSCOPIC SURGERY) ήρθε για να διευκολύνει τη ζωή μας, να δώσει καλύτερο αποτέλεσμα στα χειρουργεία μας και την πολύτιμη αίσθηση στον ασθενή ότι δεν μπήκε στο χειρουργείο.
Δείτε επίσης: