Αθήνα, 21 Ιανουαρίου, 2022

Πήρε τους δρόμους το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο

Η ηλεκτροκίνηση και το νέο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, έχει μπει πλέον για τα καλά στην ζωή μας και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν θα μπορούσε να μην δώσει προτεραιότητα στην ανανέωση του στόλου στα ΜΜΜ.

Η Ο.ΣΥ. Α.Ε. σταθερά προσηλωμένη στον στόχο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ανανέωση του στόλου των οχημάτων της με αυτοκίνητα που θα σέβονται το περιβάλλον και θα προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια, έθεσε σε δοκιμαστική λειτουργία το ηλεκτροκίνητο λεωφορείο SOLARIS Urbino 12 Electric.

Το εν λόγω ηλεκτροκίνητο λεωφορείο demo bus, για δύο μήνες, θα ενταχθεί κανονικά στο δρομολόγιο της γραμμής 2, Παγκράτι-Κυψέλη.

Οι επιβάτες θα μπορούν να μετακινούνται στο κέντρο της Αθήνας χωρίς να καταβάλλουν το αντίτιμο του εισιτηρίου στο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο.

ΟΣΥ - ηλεκτροκίνητο λεωφορείο
ΟΣΥ – ηλεκτροκίνητο λεωφορείο

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

Η έναρξη του δρομολογίου έγινε από το Αμαξοστάσιο της Ο.ΣΥ. Α.Ε. στο Ρουφ, παρουσία της Διοίκησης της Εταιρείας και του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τόνισε:

«Σε μια εποχή πολύ δύσκολη για τη χώρα μας και για όλη την Ευρώπη, αφού από την μία έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πολύ μεγάλη κρίση της πανδημίας και από άλλη πρέπει να προετοιμάσουμε την Ελλάδα για την επόμενη μέρα, η ηλεκτροκίνηση κατέχει κεντρική θέση στην ατζέντα και το σχεδιασμό της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μαζί με την Κυβέρνηση συνολικά, έχουν θέσει την ηλεκτροκίνηση στο επίκεντρο της πολιτική τους.

Για αυτό το λόγο έχουμε δώσει σοβαρά κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ΙΧ και ταυτόχρονα μεγάλο μέρος από τα 1.300 νέα λεωφορεία που θα πάρουμε με το μεγάλο διαγωνισμό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον γιατί πρώτον εξοικονομούμε ενέργεια και δεύτερον γιατί είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, έτσι ώστε να αφήσουμε πίσω την εποχή που βλέπαμε ένα τροχαίο υλικό πολύ ταλαιπωρημένο, που ταλαιπωρούσε και τους εργαζόμενους, αλλά κυρίως τους επιβάτες και τους χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Είμαστε εδώ γιατί παραλάβαμε και το δεύτερο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο που κάνει δοκιμαστικές διαδρομές στην Αθήνα. Στόχος των δοκιμαστικών διαδρομών είναι να δούμε αν αυτά τα λεωφορεία μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες της χώρας μας. Ο σχεδιασμός είναι ο διαγωνισμός για τα νέα λεωφορεία να βγει στον αέρα τους επόμενους μήνες».

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το Urbino 12 Electric ανήκει στην κατηγορία των 12μετρων χαμηλοδάπεδων λεωφορείων, έχει τρεις θήρες εισόδου, ηλεκτρική ράμπα στη μεσαία θύρα για τη διευκόλυνση των ΑμΕΑ και μπορεί να μεταφέρει 30 καθήμενους επιβάτες.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες βρίσκονται στον οπίσθιο άξονα του λεωφορείου και είναι συνολικής ισχύος 250 kWh.

Όπως και τα άλλα λεωφορεία που έχει δοκιμάσει η Ο.ΣΥ. Α.Ε., παρέχει πρόσβαση στους επιβάτες σε θύρες φόρτισης συσκευών USB.

Επιπρόσθετα, διαθέτει σύστημα CCVT με κάμερες και κέντρο ελέγχου στο ταμπλό, για έλεγχο της καμπίνας, της εισόδου-εξόδου των επιβατών και την ασφαλή κίνηση όπισθεν.

Τέλος, το λεωφορείο είναι ευρωπαϊκών προδιαγραφών και είναι εξοπλισμένο με σύστημα πυρανίχνευσης πολλαπλών σημείων.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Διόδια: Χρέωση με το χιλιόμετρο στην Ελλάδα

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ακολουθήστε μας

1,057ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,666ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία νέα