Ουκρανία – Πόλεμος: Η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα

Η Ρωσία έχει ζητήσει από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό σε υποστήριξη της εισβολής στην Ουκρανία, προξενώντας φόβο στις ΗΠΑ ότι το Πεκίνο ίσως υπονομεύσει τις προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Αυτό αναφέρει ανταπόκριση των Financial Times από την Ουάσιγκτον το βράδυ της Κυριακής, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το ρωσικό αίτημα αφορά «στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια» και έχει υποβληθεί από την αρχή της εισβολής. Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να διευκρινίσουν τι είδους κινεζικό εξοπλισμό ζητά η Μόσχα.

Μια άλλη πηγή της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει πως η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να προειδοποιήσει τους συμμάχους για τα δεδομένα αυτά, «εν μέσω κάποιων ενδείξεων ότι η Κίνα ίσως προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία».

Άλλοι αξιωματούχοι δε, έχουν αναφερθεί σε ενδείξεις ελλείψεων κάποιων ειδών οπλισμού στις ρωσικές δυνάμεις.

Ουκρανία - πόλεμος - Πυρηνικά - Βλαντίμιρ Πούτιν - Ρωσία
Ουκρανία – πόλεμος – Πυρηνικά – Βλαντίμιρ Πούτιν – Ρωσία

«Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί ότι η τεταμένη κατάσταση δεν θα κλιμακωθεί ή θα βγει εκτός ελέγχου», ήταν το σχόλιο της Κινεζικής πρεσβείας στις ΗΠΑ για το δημοσίευμα των Financial Times, όπως μεταδίδει το Reuters.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπάιντεν θα έχει συνάντηση στη Ρώμη με τον κορυφαίο αξιωματούχο εξωτερικής πολιτικής του Πεκίνου Γιανγκ Τζιετσί. Οι πηγές των FT αναφέρουν πως ο κ. Σάλιβαν θα προειδοποιήσει αυστηρά την Κίνα πως απόπειρες να βοηθήσει τη Ρωσία θα έχουν συνέπειες.

Opinion-google-news

Politico: Πόσο κοντά είμαστε στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Τα σενάρια που τρομάζουν

Σχετικά άρθρα