ΟΗΕ: Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του εξελέγη η Ελλάδα με 182 ψήφους (video)

Η ελληνική υποψηφιότητα συγκέντρωσε 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ των πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26.

Οι άλλες χώρες που εξελέγησαν στο Συμβουλίου Ασφαλείας, μαζί με την Ελλάδα, είναι το Πακιστάν, η Σομαλία, ο Παναμάς και η Δανία.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, λίγο πριν την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε σχετικά: «Εκτιμώ ότι θα είμαστε στο επόμενο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την περίοδο 2025-2026, ως μη μόνιμο μέλος. Είναι μια μεγάλη τιμή για τη χώρα, μια μεγάλη ευθύνη για τη χώρα».

Και προσέθετε: «Η Ελλάδα υπηρετεί μια πολιτική αρχών ως προς την εξωτερική πολιτική και προφανώς, όταν κάθεσαι στο τραπέζι του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρέπει να λαμβάνεις και ορισμένες αποφάσεις, οι οποίες δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούν τους πάντες. Έχουμε, όμως, τις αρχές μας, τις προτεραιότητές μας, μια ξεκάθαρη στρατηγική. Είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Δεν λέω ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική ετεροκαθορίζεται, αλλά οι συμμαχίες μας είναι απολύτως δεδομένες. Με αυτή την αίσθηση υπευθυνότητας και ως ένας παράγοντας που αναγνωρίζεται πια ως παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή δύσκολη, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Λίγο αργότερα, μετά την απόφαση για το Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο X:

Από την πλευρά του, σε δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, έκανε λόγο για «ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Είναι μεγάλη επιτυχία, 182 από τα 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας». Τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης, υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι η χώρα μας καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής. Η Ελλάδα συνομιλεί με όλα τα κράτη του κόσμου και φιλοδοξεί να γίνει γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σημείωσε ακόμη, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης.

Η Ελλάδα του Συμβουλίου Ασφαλείας

«Η εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26 αποτελεί διεθνή αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της, καθώς και της προσήλωσής της στην ειρηνική επίλυση των διαφορών και στον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη σημερινή, εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη διεθνή ασφάλεια, η πατρίδα μας θα συνεχίσει να πορεύεται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των ΗΕ» χαιρέτισε την απόφαση η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελείται από 15 κράτη μέλη, με 5 μόνιμα μέληΚίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες– και 10 μη μόνιμα μέλη που εκλέγονται για δύο χρόνια από τη Γενική Συνέλευση. Τα πέντε μόνιμα μέλη έχουν δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) επί των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που επιτρέπει σε ένα μόνιμο μέλος να εμποδίσει την έγκριση ενός ψηφίσματος, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εμποδίσει τη συζήτηση.

Οι 10 προσωρινές έδρες για το Συμβουλίου Ασφαλείας διατηρούνται για διετή θητεία, με πέντε κράτη μέλη να ψηφίζονται ετησίως από τη Γενική Συνέλευση. Η προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας εναλλάσσεται αλφαβητικά κάθε μήνα.

«Η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συμπίπτει με δύσκολους καιρούς της μεταπολεμικής εποχής, με δύο πολέμους σε εξέλιξη, που δυστυχώς συνιστούν μια ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση, και άλλες τεράστιες οικουμενικές προκλήσεις, την κλιματική κρίση, την επισιτιστική ανασφάλεια, την επιθετικότητα διεθνώς και τις γεωπολιτικές εντάσεις» είχε δηλώσει νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο ίδρυμα Konrad Adenauer για την ελληνική υποψηφιότητα.

«Γνωρίζουμε όλοι ότι στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο στον οποίο ζούμε σήμερα, η διατήρηση της ειρήνης και της ηρεμίας και η προώθηση της ευημερίας είναι ευθύνη όλων. Θα είναι μια δύσκολη αλλά και ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος, εντούτοις την αναμένουμε με ανυπομονησία» ανέφερε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα