Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο δρόμος για το εμβόλιο που οδηγεί στην ελευθέρια

Το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι αυτό που θα μας οδηγήσει στην κανονικότητα, οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς για την προετοιμασία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Σε εξέλιξη βρίσκονται ασκήσεις προσομοίωσης, ενώ ανακοινώθηκαν οι τρόποι που οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται ο Προϋπολογισμός, ότι στη μάχη του εμβολιασμού θα μπουν και τα περίπου 10.000 φαρμακεία στα οποία θα μπορούν να προσέρχονται οι πολίτες για να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο τους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και μη ψηφιακά κανάλια για να κλείσουν οι πολίτες ραντεβού για το εμβόλιο, όπως είναι τα φαρμακεία και ενδεχομένως τα ΚΕΠ.

Η πρόβλεψη αυτή αφορά κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες που δεν είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις ψηφιακές διαδικασίες για να μπορέσουν να κλείσουν το εμβόλιο τους.

Την ίδια ώρα, πάντως, απλός είναι και ο ψηφιακός τρόπος που έχει σχεδιαστεί για να μπορούν οι πολίτες να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό.

Όπως δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης στο Mega, «έχουμε ήδη μιλήσει για πλατφόρμες για το emvolio.gov.gr, για την άυλη συνταγογράφηση που είναι η κορωνίδα μίας στρατηγικής.

Αυτό το οποίο θα ήθελα να πω για την πλατφόρμα είναι το ότι θα μοιάζει πάρα πολύ με τις αντίστοιχες πλατφόρμες που μπορεί κανείς να κλείσει ένα αεροπορικό εισιτήριο.

«Δηλαδή εμείς θα κλείσουμε τα δύο ραντεβού εξαρχής με βάση τη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι πολίτες -τη διαθέσιμη διεύθυνση που έχουμε- στα διάφορα συστήματα του κράτους», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης.

Όπως ανέφερε:

«θα κλείσουμε εξαρχής και τα δύο ραντεβού γιατί το εμβόλιο έχει δύο δόσεις και πάνω σε αυτές τις δύο δόσεις θα προτείνουμε ραντεβού στους πολίτες. Τα οποία φυσικά θα μπορούν να τα αλλάξουν στην πορεία γιατί πάντοτε η διεύθυνση που έχουμε εμείς δεν είναι το σημείο στο οποίο ένας πολίτης κατοικεί αυτή τη στιγμή, μπορεί κάποιος να βρίσκεται στο χωριό του, να βρίσκεται σε κάποια άλλη πόλη».

Αναφερόμενος στο call center ο υπουργός υπογράμμισε ότι:

«με τη μορφή που το περιγράφουμε ή που το φανταζόμαστε συνήθως, δεν θα υπάρχει. Θα χρησιμοποιήσουμε call center με έναν τρόπο που θα ανακοινώσουμε στην πορεία. Γιατί πάρα πολύ απλά εάν 2 εκατ. άτομα έπαιρναν τηλέφωνο την ίδια ημέρα για να κλείσουν ένα ραντεβού αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει τέτοιο call center στις ΗΠΑ όχι στην Ελλάδα».

εμβόλιο - Κορονοϊός - ΕΟΔΥ - Μητσοτάκης
εμβόλιο – Κορονοϊός – ΕΟΔΥ – Μητσοτάκης

Πυρετώδεις διεργασίες υπό τον πρωθυπουργό

Η επεξεργασία των σταδίων, για το εμβόλιο η ανάλυση των ειδικών θεμάτων και κυρίως του συντονισμού για την μεγαλύτερη σε μέγεθος επιχείρηση στην μεταπολεμική ιστορία της ελληνικής κρατικής μηχανής, βρέθηκε στο επίκεντρο της πολύωρης τηλεδιάσκεψης το πρωί του Σαββάτου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη διάρκειά της εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες και κάθε πτυχή που αφορά στις φάσεις του σχεδίου και συγκεκριμένα για την παραλαβή-αποθήκευση και διανομή του εμβολίου, η εξειδίκευση του τρόπου ειδοποίησης και η διαδικασία με την οποία οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο τους.

Οι προετοιμασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αμέσως μετά την παραλαβή του εμβολίου ύστερα από την έγκρισή του από την Ε.Ε.

Όπως προανήγγειλε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως έως στις 30 Δεκεμβρίου και το αργότερο εικοσιτέσσερις ώρες μετά, θα ξεκινήσει η διανομή του προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά στην Αθήνα.

Στην τηλεδιάσκεψη ετέθη εκτενώς και το κρίσιμο σκέλος της εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το θέμα του εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού.

Το μήνυμα που διατρέχει από την πρώτη στιγμή την κυβερνητική στρατηγική είναι ότι ο εμβολιασμός είναι το όπλο που θα εξουδετερώσει τον κορονοϊό.

Όπως επισημαίνεται εμφατικά αυτή η αχτίδα ελπίδας θα πρέπει να διαφυλαχθεί με την επίδειξη της απαραίτητης αυτοσυγκράτησης και της πειθαρχίας στα υφιστάμενα μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού.

εμβολιασμός - κορονοϊος - Ευσταθία Κομπισιούλη
εμβολιασμός – κορονοϊος – Ευσταθία Κομπισιούλη

Το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού

Η κυρίαρχη ανάλυση που γίνεται και από τους ειδικούς θέλει την εμβολιαστική κάλυψη να σηματοδοτεί, όπως λένε διαρκώς κυβερνητικές πηγές την έναρξη της τελικής αντίστροφης μέτρησης για την απαλλαγή από τον κίνδυνο του φονικού ιού. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία με 1.018 εμβολιαστικά κέντρα.

Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο γενικός πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού τα οποία πολίτης θα μπορεί να κλείνει με sms, online μέσω διαδικτύου ή τηλεφωνικά προκειμένου να κάνει το εμβόλιο του. Στόχος είναι από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα να εμβολιάζονται μηνιαίως 2.117.440 άτομα.

Η λειτουργία τους θα γίνεται σε δυο ζώνες, πρωινή και απογευματινή και θα είναι έξι μέρες την εβδομάδα. Από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Εμβολιασμού, εκτιμάται ότι ο χρόνος για την χορήγηση του φαρμάκου ανά πολίτη θα ανέρχεται σε περίπου 10 λεπτά.

Αν έρθουν παραπάνω εμβόλια στη χώρα μας, θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη του κυβερνητικού σχεδίου για να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, είπε ο υπουργός.

Όπως έχει διευκρινιστεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο εμβολιασμός των φιλοξενούμενων σε οίκους ευγηρίας θα γίνει από 65 ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ και υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα 10 ημερών.

Ο εμβολιασμός προσφύγων-μεταναστών (34 Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, 6 Κέντρα Υποδοχής-Ταυτοποίησης και 8 Προ-αναχωρησιακά Κέντρα) θα γίνει από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ.

Ακόμη τον εμβολιασμό των τροφίμων στα 35 σωφρονιστικά καταστήματα ο εμβολιασμός θα αναλάβει το υγειονομικό προσωπικό μονάδων υγείας.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Υπογράψτε παρακαλώ… για τον εμβολιασμό σας

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ακολουθήστε μας

964ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,627ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία νέα