Νετανιάχου: Το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει μόνο του – Ξεκινά επιχειρήσεις στη Ράφα (photo)

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου φαίνεται να μην υποχωρεί στις πιέσεις της Δύσης να μην προχωρήσει σε γενικευμένη επίθεση στη Ράφα και μάλιστα με δηλώσεις του τόνισε ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει μόνο του» στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα.

Το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε την Πέμπτη (9/5) υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.

Όπως αναφέρουν οι Times of Israel, πριν αποχωρήσουν από τις συνομιλίες οι διαπραγματευτές του Ισραήλ κατέθεσαν γραπτώς συγκεκριμένες αντιρρήσεις για το έγγραφο που εξέδωσε η Χαμάς το βράδυ της Δευτέρας και το οποίο υποτίθεται ότι αποδέχεται την κατάπαυση του πυρός.

Το ισραηλινό κανάλι 12 αναφέρει ότι και ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς έχει επίσης αναχωρήσει από την περιοχή.

Το ίδιο δίκτυο αναφέρει ότι -τουλάχιστον- ο τρέχων γύρος των προσπαθειών έχει τελειώσει. Αναφέρει ότι στις χθεσινές συνομιλίες τους με τον Μπερνς, οι Ισραηλινοί ηγέτες επέκριναν τον επικεφαλής της CIA για τη συνέχιση των επαφών στο Κάιρο μετά τους απαράδεκτους, όπως τους χαρακτήρισαν, όρους της Χαμάς, λέγοντας ότι η παρουσία του κινδυνεύει να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το έγγραφο της Χαμάς θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για πρόοδο.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εμφανίστηκε να αγνοεί την χθεσινή προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν ορισμένες προμήθειες όπλων στο Ισραήλ αν επιτεθεί στη Ράφα.

Όπως δήλωσε, η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί μόνη της αν χρειαστεί. «Έχω ξαναπεί, αν χρειαστεί, θα πολεμήσουμε με τα νύχια μας», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Αλλά έχουμε πολύ περισσότερα από ό,τι τα νύχια μας, και με αυτή την πνευματική δύναμη, με τη βοήθεια του Θεού, μαζί θα νικήσουμε», πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι μια μεγάλης κλίμακας ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα δεν θα προωθήσει τον στόχο του Ισραήλ να νικήσει την Χαμάς στη Γάζα, ανέφερε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι τόνισε ότι η Χαμάς έχει δεχθεί μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και ότι υπάρχουν καλύτεροι τρόποι τώρα για την καταδίωξη όσων έχουν απομείνει από την ηγεσία της Χαμάς από ό,τι μια επιχείρηση με σημαντικό κίνδυνο για αμάχους. «Το επιχείρημα ότι κατά κάποιο τρόπο απομακρυνόμαστε από το Ισραήλ ή ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους βοηθήσουμε να νικήσουν τη Χαμάς απλά δεν αληθεύει», συμπλήρωσε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι υπάρχει μια πορεία προς τα εμπρός, αλλά θα χρειαστεί ηγετική στάση και στις δύο πλευρές», είπε ακόμη ότι ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ βρίσκονται σε εξέλιξη για εναλλακτικές λύσεις αντί μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα.

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες

Νωρίτερα την Πέμπτη, η Χαμάς είχε αναφέρει ότι η αντιπροσωπεία της έφυγε από το Κάιρο, όπου διεξήγαγε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, και ότι βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Ντόχα του Κατάρ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, σε ανακοίνωσή της η Χαμάς αναφέρει ότι η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα και η κατάληψη του συνοριακού περάσματος της περιοχής είχαν στόχο να εμποδίσουν τις προσπάθειες των μεσολαβητών και να κλιμακώσουν τον πόλεμο.

Επαναβεβαίωσε επίσης τη «δέσμευση και προσήλωσή της» στην τρέχουσα πρόταση εκεχειρίας.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου ανέφερε και αυτό ότι οι εκπρόσωποι της Χαμάς και του Ισραήλ έφυγαν από το Κάιρο. Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», προσέθετε το Al-Qahera News, το οποίο επικαλέστηκε υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο.

Το Ισραήλ θα «σταθεί μόνο του» αν χρειαστεί, λέει ο Νετανιάχου

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έστελενε το δικό του μήνυμα  προς τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επιλέξει να αναστείλει ορισμένες παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Δημοσίευσε βίντεο από ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος, στην οποία είπε: «Καμία πίεση… δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί» και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. «Ογδόντα χρόνια πριν, στο Ολοκαύτωμα, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε εκείνους που επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανένα έθνος δεν ήρθε να μας βοηθήσει» είπε.

«Ορκίζομαι σήμερα εδώ από την Ιερουσαλήμ σε αυτή την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι δεν είμαστε μόνοι, επειδή αμέτρητοι αξιοπρεπείς άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας» συνέχισε ο Νετανιάχου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από τις 6 Μαΐου, όταν το Ισραήλ διέταξε τους Παλαιστίνιους που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης να απομακρυνθούν.

«Από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις ενίσχυσαν τις επιχειρήσεις τους στις 6 Μαΐου, περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, αναζητώντας καταφύγιο αλλού, το τίμημα που πληρώνουν αυτές οι οικογένειες είναι αφόρητο», αναφέρει η UNRWA στο X, διευκρινίζοντας ότι «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές» στη Λωρίδα της Γάζας.

opinion-google-news-2

πηγή: protothema.gr

Σχετικά άρθρα