Νέοι κανόνες για να μην γίνει η ζωή πατίνι

Όλο και περισσότεροι κυρίως νέοι χρησιμοποιούν το γνωστό πλέον ηλεκτρικό πατίνι είτε για διασκέδαση είτε για τις μικρές μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη.

Οι νέοι βέβαια χρησιμοποιούν και τα rollers αλλά και τα skate boards για τους ιδίου λόγους.

Όμως τα ατύχημα που συμβαίνουν πλέον όλο και πιο συχνά από την συνεχή χρήση τους, δημιουργούν την ανάγκη στην θέσπιση κανόνων.

Νέους κανόνες κυκλοφορίας για τα ηλεκτρικά πατίνια, τα rollers και τα skate boards βάζει το υπουργείο Μεταφορών.

πατίνι ηλεκτρικό
πατίνι ηλεκτρικό

Ξεκάθαρους κανόνες κυκλοφορίας αλλά και πρόστιμα που θα κυμαίνονται από 40 έως και 100 ευρώ θα προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών που θα επιχειρήσει να βάλει τάξη στον τρόπο χρήσης των οχημάτων μικροκινητικότητας, όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια, τα τροχοπέδιλαrollers, οι τροχοσανίδεςskate boards και τα αυτοεξυπηρετούμενα οχήματα – Segway που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

Με το νέο νομοθέτημα κάθε Ελαφρύ Προσωπικό Ηλεκτρικό Όχημα θα εντάσσεται σε μια από τις δύο κατηγορίες που θα υπάρχει διαχωρισμός.

Η μια θα αφορά τα οχήματα μικροκινητικότητας που μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα έως και 6 χιλιόμετρα την ώρα και σε αυτά που η ταχύτητά τους κυμαίνεται από 7 έως 12 χιλιόμετρα την ώρα (σε αυτή συγκαταλέγονται και τα ποδήλατα).

Τόσο τα μεν όσο και τα δε, θα απαγορεύεται να κινούνται σε δρόμους που το ανώτατο όριο ταχύτητας θα υπερβαίνει τα 50 χιλιόμετρα την ώρα, για λόγους ασφαλείας.

rollers - skate boards
rollers – skate boards

Ποια είναι τα πρόστιμα

Εάν τυχόν ένα από τα παραπάνω οχήματα εντοπιστεί να κινείται με ταχύτητα πάνω από 25 χιλιόμετρα την ώρα, ο οδηγός του θα τιμωρείται με πρόστιμο της τάξης των 40 ευρώ.

Εάν κάποιο από τα παραπάνω οχήματα τώρα εντοπιστεί να κινείται με ταχύτητα πάνω από 35 χιλιόμετρα την ώρα, τότε το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Τέλος όσον αφορά το ηλικιακό όριο, ηλεκτρικά πατίνια θα μπορούν να οδηγούν όσοι έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 12ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για τα μοτοποδήλατα που έχουν ανώτατη ταχύτητα έως και 25 χιλιόμετρα την ώρα, το όριο ηλικίας θα είναι από 15 ετών και πάνω.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα