Νέα Σμύρνη: Κολομβιανοί άδειασαν θυρίδες από τράπεζα – Είχαν και άλλες στο στόχαστρο

Τον τρόπο με τον οποίο τρεις Κολομβιανοί, 42 και 46 ετών, κατάφεραν να διαρρήξουν πέντε θυρίδες από θησαυροφυλάκιο τράπεζας στη Νέα Σμύρνη, ανακάλυψαν οι Αρχές.

Η κλοπή είχε γίνει στις 8 Ιουλίου του 2022 και οι δράστες ταυτοποιήθηκαν, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.

Πώς «άδειασαν» τις θυρίδες

Την επίμαχη ημέρα, οι δράστες, από τις 09:30 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι, φορώντας μάσκες στα πρόσωπα τους λόγω covid, μπήκαν διαδοχικά στο κατάστημα επί της οδού 25ης Μαρτίου και χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από τους υπαλλήλους διέρρηξαν πέντε θυρίδες, αφαιρώντας κοσμήματα και χρυσαφικά, συνολικής αξίας περίπου 50.000 ευρώ.

Στην περίπτωση της Νέας Σμύρνης, οι Κολομβιανοί είχαν έρθει στην Ελλάδα, μέσω Σερβίας, αρκετές μέρες νωρίτερα, προκειμένου να καταλήξουν στον καταλληλότερο στόχο.

Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκαν τουλάχιστον ένα ακόμη τραπεζικό κατάστημα της περιοχής, αυτό της Εθνικής Τράπεζας, με σκοπό να ελέγξουν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς επίσης και τις περιοχές του Αμαρουσίου, της Κηφισιάς και της Γλυφάδας.

Όσο έμειναν στην Ελλάδα, προμηθεύτηκαν νέες «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις και νοίκιασαν αυτοκίνητο, ενώ είχαν επισκεφθεί το κατάστημα της Alpha Bank αρκετές φορές για τουλάχιστον τρεις διαδοχικές ημέρες.

Έφυγαν από την χώρα την ίδια κιόλας μέρα του χτυπήματος και μετέβησαν αεροπορικώς στην Ισπανία.

Οργανωμένο σχέδιο

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της σπείρας εισέρχονται σε χώρες της ΕΕ, ενοικιάζουν αυτοκίνητα και στη συνέχεια μεταβαίνουν σε διάφορες περιοχές για να εντοπίσουν τραπεζικά καταστήματα που διαθέτουν θυρίδες προς ενοικίαση.

Αφού κατοπτεύσουν τα κτίρια – στόχους, εισέρχονται σε αυτά ως πελάτες, εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη προσοχής των υπαλλήλων και τα κενά ασφαλείας των τραπεζών. Αμέσως μετά την κλοπή, τα μέλη του κυκλώματος μετακινούνται σε άλλη χώρα της Ευρώπης για να συνεχίσουν τη δράση τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνθεση των δραστών αλλάζει αλλά σχεδόν πάντα στις κλοπές συμμετέχει ο 46χρονος «αρχηγός».

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα