Ναυάγιο στην Πύλο: Το σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες λίγο πριν την τραγωδία (video)

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται φωτογραφίες από το γεμάτο μετανάστες σκάφος, πριν το ναυάγιο σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.

Ήδη έχουν ανασυρθεί 79 νεκροί, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να ανέβει κατά πολύ. Την ίδια ώρα, 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, δεκάδες άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα του σκάφους, ενώ άγνωστος αριθμός άλλων προσώπων βρίσκεται στα αμπάρια.

Βίντεο ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών

Συγκλονιστικό βίντεο με πλάνα από Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, που συμμετείχε στην επιχείρηση διάσωσης των μεταναστών του ναυαγίου που έγινε σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Το βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ.

Όλα τα μέσα έχουν διατεθεί κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και η φρεγάτα «Κανάρης» ανέλαβε on-scene coordinator από τη στιγμή που έφτασε στον τόπο του ναυαγίου.

«Το πλοίο άρχισε να κλυδωνίζεται δεξιά και αριστερά»- Φόβοι για γυναίκες και παιδιά κλειδωμένα στο αμπάρι

Τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία νοτιοδυτικά της Πύλου, όπου μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 79 μετανάστες, μετά το ναυάγιο αλιευτικού που έγινε σήμερα τα ξημερώματα, αναζητούν τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τα οποία θα συνεργαστούν με το κλιμάκιο της ΕΥΠ που μεταβαίνει στην Καλαμάτα.

«Το πλοίο άρχισε να κλυδωνίζεται από τα αριστερά προς τα δεξιά. Ξαφνικά ανετράπη. Σταμάτησε η μηχανή. Δεν ξέρουμε πως έγινε και τι έγινε», είπε μεταξύ άλλων ένας από τους μετανάστες που διασώθηκε. «Ξεκινήσαμε από τη Λιβύη. Πηγαίναμε στην Ιταλία. Άγνωστο πώς το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου», φέρεται να κατέθεσε ένας από τους διασωθέντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες κανένας από τους μετανάστες δεν πρόκειται να μεταφερθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας, μέχρι να εντοπιστούν και να συλληφθούν οι διακινητές, οι οποίοι εκτιμάται πως είναι ανάμεσα στους 104 διασωθέντες.

Το επικρατέστερο σενάριο για τη βύθιση

Ένα από τα σενάρια τα οποία εξετάζονται από τις λιμενικές αρχές είναι να προκλήθηκε το ναυάγιο μετά από κάποια διαμάχη που είχαν οι μετανάστες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μετανάστες ενδεχομένως να λογομάχησαν γιατί υπήρξε διαφωνία με τους διακινητές για το πού να ταξιδέψουν.

«Είχαν πληρώσει για την Ιταλία και όχι για την Ελλάδα. Στην Ιταλία είναι πιο εύκολη η πρόσβαση και μπορούν να ταξιδέψουν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι πιο αυστηροί οι όροι», ανέφερε κορυφαία πηγή του Λιμενικού στο enikos.gr.

«Τους είπαμε να τους διασώσουμε όταν τους συναντήσαμε πρώτη φορά. Αρνήθηκαν. Μας ζήτησαν μόνο φαγητό και νερό. Φορτηγά πλοία τους έδωσαν φαγητό και νερό για να συνεχίσουν», υποστήριξε η ίδια πηγή.

Οι φόβοι

Έντονη είναι η ανησυχία στο Λιμενικό Σώμα να είναι κλειδωμένα στο αμπάρι του αλιευτικού γυναίκες και παιδιά, κάτι που συνιστά πάγια τακτική των διακινητών. Οι διασωθέντες στην πλειονότητά τους είναι άνδρες, κάτι που οδηγεί σε φόβο των αρχών να είναι κλειδωμένοι και νεκροί αρκετοί άνθρωποι στο αμπάρι, ανάμεσά τους και ανήλικοι.

Από τις μαρτυρίες των μεταναστών προκύπτει πως ήταν πάνω στο αλιευτικό από 600 μέχρι 750 άτομα, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από την επιτόπια επιτήρηση του Λιμενικού.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα