Τζο Μπάιντεν – Ταγίπ Ερντογάν: Διαφωνούν για τους S-400 – Συμφωνούν για το Αφγανιστάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφεραν να βρουν λύση κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα σχετικά με την αγορά των ρωσικών S-400, δήλωσε την Πέμπτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση να συνεχιστεί ο διάλογος για τους S-400 και ότι οι ομάδες των δύο χωρών θα παρακολουθούν στενά το θέμα.

Νωρίτερα, το Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τ. Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια πτήσης από το Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τις οποίες, είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι η Τουρκία δεν θα αλλάξει στάση στο θέμα του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400.

«Είπα στον Μπάιντεν ότι δεν πρέπει να περιμένουν από τη Τουρκία να κάνει κάτι διαφορετικό ως προς τα θέματα των F-35 και των S-400, διότι κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε για τα F-35 και δώσαμε τα απαιτούμενα χρήματα», είπε.

«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις. Θα διεκδικήσουμε όλα μας τα δικαιώματα. Την προσεχή περίοδο, οι υπουργοί μας των Εξωτερικών, της Άμυνας και οι επικεφαλής της αμυντικής Βιομηχανίας θα προχωρήσουν αυτήν την διαδικασία πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους ομολόγους τους», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για το Αφγανιστάν

Σε ένα άλλο θέμα, όμως, που απασχόλησε τους Μπάιντεν-Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους υπήρξε συμφωνία όπως δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν. Συγκεκριμένα, η Τουρκία σχεδιάζει να διασφαλίσει την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών «συζήτησαν λεπτομερώς την πιθανότητα για την προστασία του αεροδρομίου όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση. Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέστησε σαφές ότι θα χρειαστεί υποστήριξη και ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα παρασχεθεί υποστήριξη. Υπάρχει δέσμευση ότι η Τουρκία θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ», δήλωσε ο Σάλιβαν.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του σε αυτό το θέμα» και οι δύο ηγέτες «αποφάσισαν πως θα εργαστούν από κοινού για να το συγκεκριμενοποιήσουν», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως ζήτησαν από τις ομάδες τους να «οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες» αυτής της «στοχευμένης αποστολής».

«Όμως, η σαφής δέσμευση των ηγετών καταγράφηκε στο γεγονός ότι η Τουρκία θα έπαιζε έναν ρόλο-κλειδί για την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ Χαμίντ Καρζάι», επισήμανε ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν είπε ακόμη ότι η Ουάσινγκτον έχει προχωρήσει σε σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση σε περίπτωση που η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει με το σχέδιο ή αν προχωρήσει με σε μια πιο περιορισμένη βάση.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Μπάιντεν: Αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας (photo)

Σχετικά άρθρα