Μπάιντεν: Αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας (photo)

Ένα ιστορικό βήμα έκαναν οι ΗΠΑ, καθώς ο Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα με τη δήλωση του που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ενημερώσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρόθεση του να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κατά την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή (24.04.2021).

Γενοκτονία των Αρμενίων 1915
Γενοκτονία των Αρμενίων 1915

Αναλυτικά η δήλωση του Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Μεβλούτ Τσαβούσογλου - Ταγίπ Ερντογάν
Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Ταγίπ Ερντογάν

Η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας για την απόφαση Μπάιντεν για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Η Τουρκία περίμενε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν και πέρασε στην αντεπίθεση. Ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών, «επίθεση» από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον Φαρεντίν Αλτούν.

Οι ΗΠΑ έχουν βάλει την Τουρκία για τα καλά απέναντι κι αυτό έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει προχωρήσει σε κάποια τοποθέτηση μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζο Μπάιντεν, παρόλα αυτά τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν «επιθέσεις» προς τον Αμερικανό πρόεδρο και την Ουάσινγκτον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως «τα λόγια δεν μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία». Μάλιστα, ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει να μάθει τίποτα και από κανέναν για το παρελθόν της, κάνοντας λόγο για πολιτικό οπουρτουνισμό, ο οποίος αποτελεί την κορυφαία προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης!

«Απορρίπτουμε απόλυτα αυτή τη δήλωση που βασίζεται μόνο στον λαϊκισμό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Γενοκτονία των Αρμενίων 1915
Γενοκτονία των Αρμενίων 1915

Το μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Γενοκτονία των Αρμενίων

Αντίστοιχα επιθετική ήταν και η τοποθέτηση του Φαρεντίν Αλτούν για την Γενοκτονία των Αρμενίων. Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας τη στιγμή που δημοσιευόταν η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, αναρτούσε στο Twitter βίντεο στο οποίο χαρακτήριζε ως τρομοκράτες τους Αρμένιους.

«Σκότωσαν δεκάδες πολίτες της Τουρκίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Γαλλίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, σε δολοφονίες, επιθέσεις και βομβιστικές ενέργειες. Θυμόμαστε τα θύματα με εκδηλώσεις σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και το Λος Άντζελες», σχολίαζε μεταξύ άλλων.

Το μήνυμα του Φαρεντίν Αλτούν

«Βαθιά πληγή στη φιλία και την εμπιστοσύνη Τουρκίας και ΗΠΑ»

Στο ίδιο μήκος κύματος, και με ακόμα πιο σκληρή γλώσσα, απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για την αναγνώριση για την Γενοκτονία των Αρμενίων. «Είναι σαφές ότι η προαναφερθείσα δήλωση δεν βασίζεται σε επιστημονική και νομική βάση ή σε εύρημα σχετικά με το θέμα. Όσον αφορά τα γεγονότα του 1915, δεν υπήρχε καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την έκφραση της γενοκτονίας, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο», αναφέρεται μεταξύ άλλων ενώ γίνεται λόγος για πίεση που ασκήθηκε προς τον Τζο Μπάιντεν και επηρεασμό από ριζοσπαστικές ομάδες Αρμενίων έτσι ώστε να προχωρήσει σε αυτή τη δήλωση.

«Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει ανάλογα με τα κυκλικά πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια βαριά παραμόρφωση της ιστορίας», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ στη συνέχεια επικαλείται αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να δικαιολογήσει τη θέση της Άγκυρας.

«Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, που δεν έχει ούτε νομική ούτε ηθική εξουσία να κρίνει ιστορικά ζητήματα, δεν έχει καμία αξία», προσθέτει χαρακτηριστικά ενώ τονίζει πως η Τουρκία δεν θα πάρει ποτέ μαθήματα από κανέναν, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις εκδηλώσεις μνήμης για τους Αρμένιους που θα διεξαχθούν στην Τουρκία σε συνεννόηση με Αρμένιους κληρικούς και με πρωτοβουλία του Ερντογάν, ενώ τονίζεται πως «η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ θα πολώσει τους λαούς και θα κάνει την ειρήνη και τη σταθερότητα δύσκολες στην περιοχή».

«Η δήλωση αυτή διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση του τουρκικού λαού. Θα ανοίξει βαθιά πληγή που συγκλονίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ ο Τζο Μπάιντεν καλείται να «διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος που εξυπηρετεί μόνο την ικανοποίηση ορισμένων πολιτικών κύκλων».

«Αντί να υπηρετούμε την ατζέντα αυτών των κύκλων που προσπαθούν να δημιουργήσουν εχθρότητα από την ιστορία, σας προσκαλούμε να στηρίξετε τις προσπάθειες για την καθιέρωση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά μεταξύ των λαών των Τούρκων και των Αρμένιων», αναφέρει κλείνοντας η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα