Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη: Τιμητική διάκριση από τον κυβερνήτη του Mayrland στις ΗΠΑ (photo)

Εγκαίνια της έκθεσης στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής της Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη Me Thn Yumi Hogan, με θέμα «γυναίκες στην τέχνη ένας διάλογος για τη φύση και το περιβάλλον.

Τα επίσημα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 28 Απριλίου στο Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η έκθεση της πολυβραβευμένης ζωγράφου Μίνας Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη και της καλλιτέχνιδος και Πρώτης κυρίας του Maryland, Yumi Hogan, με θέμα «Γυναίκες στην Τέχνη – Ένας διάλογος με τη φύση και το περιβάλλον».

Οι καλλιτέχνιδες παρουσίασαν τα έργα τους με θέμα τη φύση και τις παρεμβάσεις στο περιβάλλον, στο μουσειακό χώρο Maryland Hall of Creative Arts, σε μία έκθεση που θα έχει διάρκεια περισσότερο από 2 μήνες.

Η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη με τον Γεώργιο Παπανδρέου και την Yumi Hogan και τον Larry Hogan
Η Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη με τον Γεώργιο Παπανδρέου και την Yumi Hogan και τον Larry Hogan

Η καταξιωμένη ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη έλαβε πολύ μεγάλη τιμητική διάκριση από τον κυβερνήτη του Mayrland, Larry Hogan, για την σύγχρονη πολιτιστική της προσφορά και την ανταλλαγή στις τέχνες  μεταξύ Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Ο κυβερνήτης, αφού παρέδωσε την τιμητική διάκριση και έκανε ειδική μνεία στο έργο της, τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η έκθεση αυτή στις σχέσεις Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Το όραμα αυτής της έκθεσης άρχισε να διαμορφώνεται τον χειμώνα του 2017, με αποτέλεσμα την πρώτη έκφραση αυτού του διαλόγου για τη φύση και το περιβάλλον, τον Οκτώβρη του 2019 στον εκθεσιακό χώρο STOART στην πλατεία Κοραή στην Αθήνα.

Τα έργα των δύο ταλαντούχων καλλιτεχνών περιλαμβάνονται στην μόνιμη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες (ΝΜWA), στην Ουάσιγκτον, όπου προβάλλονται  τα έργα γυναικών Καλλιτεχνών από την Αναγέννηση, προβάλλοντας τα επιτεύγματα γυναικών καλλιτεχνών όλων των εποχών και εθνικοτήτων.

Όπως έχει διατυπωθεί από το μουσείο, «είναι σημαντικό να τιμούμε τις γυναίκες που αγωνίστηκαν και επέμειναν στην προβολή της τέχνης τους και αναγνωρίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο».

Μίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη - Τιμητική διάκριση
Μίνα Παπαθεοδώρου – Βαλυράκη – Τιμητική διάκριση

Ο Ευρωπαϊκός, o Αμερικανικός και ο Ασιατικός πολιτισμός, συνδυάζονται στα έργα των δύο ζωγράφων, απεικονίζοντας τη φύση και το περιβάλλον με σύγχρονη φαντασία και παγκόσμια διάσταση. Η ανατολή συνδέεται με τη δύση, μέσα από τη Μίνα Βαλυράκη και τη Yumi Hogan, σε μία κοινή αγάπη για τον φυσικό κόσμο, επιτρέποντας στην τέχνη τους να μιλάει σε όλους μας. Η διευθύντρια του Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες της Washington, Dr. Susan Sterling, αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης:

«Ακριβώς όπως ο πολιτισμός κατέχει ένα ξεχωριστό μέρος στη ζωή, έτσι και οι γυναίκες πάντα έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον αχανή και όμορφο χώρο της ανθρώπινης δραστηριότητας. Εξετάζοντας τα έργα της Βαλυράκη και της Hogan, μπορούμε να καταλάβουμε και να απολαύσουμε τους διάφορους τρόπους με τους οποίους αυτές οι δύο γυναίκες έχουν ενσωματώσει και καθορίσει τη φύση μέσω της τέχνης. Είτε η έμπνευσή τους βρίσκεται στην ευρωπαϊκή παράδοση της απεικόνισης της νεκρής φύσης, είτε στην ζωγραφική ασιατικού τοπίου, και οι δύο καλλιτέχνιδες φανερώνουν μια εκτίμηση προς τη φύση καθώς αυτή διασταυρώνεται με τη φαντασία.

Όλο και περισσότερο, καθώς η σύγχρονη τέχνη αποκτά πιο παγκόσμια διάσταση και οι καλλιτέχνες δεν γνωρίζουν σύνορα μεταξύ ανατολής και δύσης, οι ιδέες που συνδέουν καλλιτέχνες όπως τη Hogan και τη Βαλυράκη συναντιούνται σε μια κοινή αγάπη για τον φυσικό κόσμο. Είναι αυτή η βαθιά και σταθερή πίστη στη φύση -όπως εκφράζεται μέσα από την οπτική της πλούσιας κληρονομιάς τους- που τελικά επιτρέπει στην τέχνη τους να μιλάει σε όλους μας.

Εκ μέρους του Εθνικού Μουσείου Γυναικών στις Τέχνες (NMWA), θα ήθελα να αναγνωρίσω την συνεισφορά των χορηγών του NMWA για τη συνάντηση αυτών των δύο καλλιτεχνών σε τέλεια αρμονία και για τις προσπάθειές να ενισχύσει τη συνεργασία ΗΠΑ- Ελλάδας μέσω αυτής της σημαντικής πολιτιστικής συνάντησης.»

Susan Fisher Sterling, Ph.D. – Διευθύντρια – Εθνικό Μουσείων Γυναικών στις Τέχνες – The Alice West – Ουάσιγκτον

opinion-google-news

Σχετικά άρθρα