Μετάλλαξη Όμικρον: Καμπανάκι ΠΟΥ – Ανησυχία καθώς κερδίζει έδαφος σε όλο τον κόσμο (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τους ρυθμούς με τους οποίους εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη γνωστή παραλλαγή του κορονοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί κρούσματα της μετάλλαξη Όμικρον σε 77 χώρες, «όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή», σημείωσε.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια. Ακόμη και αν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δε θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της μετάλλαξη Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής».

«Ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι τέτοια προγράμματα θα οδηγήσουν ξανά στη συσσώρευση εμβολίων για την Covid-19 που παρατηρήσαμε φέτος και θα επιδεινώσουν την ανισότητα. Είναι σαφές, καθώς προχωράμε, ότι οι αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να παίξουν σημαντικό ρόλο, ιδίως για εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια ή να πεθάνουν», πρόσθεσε.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

ΠΟΥ: Η μετάλλαξη Όμικρον μεταδίδεται πιο γρήγορα – Πως αντιδρούν τα εμβόλια

Σχετικά άρθρα