Κώστας Μαυρόπουλος: Πέθανε ο γνωστός μόδιστρος των προσωπικοτήτων (photo)

Έφυγε από την ζωή ο σχεδιαστής Κώστας Μαυρόπουλος, το όνομα του οποίου έγινε συνώνυμο της ελληνικής haute cuture τις μεταπολεμικές δεκαετίες.

Ο ίδιος μαζί με τον αδερφό του Ντίνο, ενορχήστρωσε μερικές από τις πιο συζητημένες εμφανίσεις κυριών των Αθηναϊκών σαλονιών αλλά και του πάλκου τις δεκαετίες πριν την μεταπολίτευση. Ο οίκος «Μαυρόπουλος» που διηύθυνε για πάνω από 50 χρόνια έγινε ένας από τους γνωστότερους ελληνικούς οίκους μόδας τον 20ο αιώνα, καθώς απέκτησε και δυναμικό αποτύπωμα τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, ο Κώστας Μαυρόπουλος βρέθηκε να σπουδάζει στο Παρίσι, να θητεύει στον γαλλικό οίκο Jean Desses, ενώ από το ατελιέ του παρέλασε η ελίτ της Αθηναϊκής κοινωνίας και διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Πατ Νίξον και η Μαρία Κάλλας.

Επαγγελματικά ο πατέρας του Κώστα Μαυρόπουλου, Κίμωνας, ώθησε το γιο του να γίνει ναυτικός. Γράφτηκε στη Σχολή Εμποροπλοίαρχων Σπετσών, αλλά έμελλε να τον κερδίσει άλλη τέχνη.

Είχε το θάρρος να πει «ΟΧΙ» στο καλούπι που είχε ετοιμάσει για εκείνον ο πατέρας του, καθώς η πρώτη επαφή με την ραπτική ήρθε μέσω του Θεόδωρου Καλούδη που υπήρξε ο νονός του. Ο Καλούδης ήταν διακεκριμένος ράπτης στον Πειραιά με εργαστήριο στην οδό Τσαμαδού. Μετά την θητεία στο Παρίσι και στον γαλλικό οίκο Jean Desses ο Κώστας Μαυρόπουλος, μαζί με τον αδερφό του, Ντίνο, παιδί φτωχής οικογένειας που υιοθέτησε ο πατέρας του, που εξελίχθηκε στον αφανή ήρωα του οίκου, τον «κεντητή της νύχτας», όπως εύστοχα είχε χαρακτηριστεί, άνοιξαν τον δικό τους οίκο μόδας και η συνέχεια ήταν συναρπαστική.

Η πρώτη κολεξιόν που μαζί με τον αδερφό του, Ντίνο παρουσιάζουν τον Οκτώβριο του 1956 στη Μεγάλη Βρετάνια τους καθιερώνει ως δυο μεγάλους μετρ της ελληνικής μόδας. Στα ατελιέ της Κριεζώτου 3, εν συνεχεία Σκουφά 17 και τέλος Λουκιανού 5 όπου και παρέμειναν μέχρι το 2011 όταν αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση παρέλασε όλη η Αθήνα αλλά και διασημότητες του εξωτερικού από την Πατ Νίξον ως τη Μαρία Κάλλας.

Ο οίκος συνεργάστηκε με το Παλάτι, όπου, όπως είχε εξομολογηθεί ο Κώστας Μαυρόπουλος «για ένα χρόνο δεν μπορούσαμε να ξαναράψουμε το ίδιο ρούχο σε άλλη κυρία. Μόνο μετά το πέρας ενός έτους αυτό ήταν δυνατό…».

Δημιούργησαν επίσης φορέματα που λάνσαραν, μεταξύ άλλων, θεές του πάλκου όπως η Βίκυ Μοσχολιού κι η Μαίρη Λίντα.

Ο οίκος Μαυρόπουλος άφησε το στίγμα του στην ελληνική μόδα και τις μετέπειτα δεκαετίες μέσα από τη δημιουργική δράση του ταλαντούχου γιου του Νικόλα Μαυρόπουλου, νέα γενιά του οίκου.

Κώστας Μαυρόπουλος, Αλίς Δικαίου, Νικόλας Μαυρόπουλος
Κώστας Μαυρόπουλος, Αλίς Δικαίου, Νικόλας Μαυρόπουλος

Ο Κώστας Μαυρόπουλος ανέπτυξε και κοινωφελή δράση για την οποία τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ακαδημία Αθηνών. Τιμήθηκε επίσης από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα το 2018, από την Φιλολογική Στέγη Πειραιώς το 2019 ενώ τον Οκτώβριο του 2022 παρουσίασε το αυτοβιογραφικό του βιβλίο «Με το μάτι της βελόνας» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η κηδεία του Κώστα Μαυρόπουλου θα γίνει την Τετάρτη 23 Αυγούστου στο Α’ Νεκροταφείο.

(φωτο: papadakispress.gr)

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα