Κορονοϊός: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου – Πότε ανοίγουν τα ραντεβού (video)

Εκτός από τους ανοσοκατασταλμένους, οι ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας, οι άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί θα είναι τα πρώτα άτομα που θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε η Μαρία Θεοδωρίδου, η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου ξεκίνησε με αφορμή κυρίως τις μεταλλάξεις και έτσι πάρθηκε η απόφαση για να ανοίξουν οι εμβολιασμοί με την «αναμνηστική» δόση.

Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο, δηλαδή Pfizer ή Moderna, για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού, δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Κορονοϊός: Η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης

Όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών, ενώ δεν είναι υποχρεωτική.

Σημειώνεται πως η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται 6 με 8 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον πληθυσμό

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε τις κατηγορίες των πολιτών που θα κληθούν να εμβολιαστούν ξανά.

Όπως τόνισε άλλες τρεις κατηγορίες πολιτών θα κληθούν να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε το σκεπτικό της επιλογής και ανακοίνωσε το ποιες είναι αυτές οι κατηγορίες.

Παράλληλα, εξήγησε πως δεν υπάρχει οδηγία για χορήγηση «αναμνηστικής» δόσης σε όλο τον πληθυσμό, παρά μόνο στις κατηγορίες που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Επιτροπή.

Οι τρεις επιπλέον κατηγορίες που θα κάνουν την τρίτη δόση

  • Ηλικιωμένοι σε μονάδες φροντίδας
  • Πολίτες άνω των 60 ετών
  • Υγειονομικοί

«Συμπληρώθηκαν εννέα μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει πως είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της εισαγωγής στα νοσοκομεία και του θανάτου. Το γεγονός ότι ο κορονοϊός είναι μια νόσος του αναπνευστικού, έδωσε από την αρχή τη θεώρηση ότι η προστασία θα είναι βραχύχρονη. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της ανοσιακής αντίδρασης. Φάνηκε ότι τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από έξι μήνες. Η μείωση των αντισωμάτων σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις, αποτέλεσε κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω των εμβολίων», ανέφερε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Με βάση τη μείωση των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις, άρχισε ο έντονος προβληματισμός για την πιθανή ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης. Το σκεπτικό στράφηκε στην επιλογή των ατόμων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μια τρίτη δόση εμβολίου. Η πρώτη ομάδα είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα (ανοσοκατασταλμένοι, μεταμοσχευμένοι). Για αυτούς η τρίτη δόση είναι συμπληρωματική δόση. Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα με μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη είναι αυτή των ατόμων που εκτίθεται περισσότερο στον ιό», πρόσθεσε.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Εμβόλια: Pfizer και Astrazeneca – Πόση προστασία προσφέρουν μετά το 6μηνο – Νέα έρευνα

Σχετικά άρθρα