Καβάλα – Πτώση Antonov: Ξεκινά η εξουδετέρωση των βλημάτων – Δεν βρέθηκαν επικίνδυνες ουσίες (video)

Ξεκίνησαν οι έρευνες του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος Antonov που συνετρίβη το βράδυ του Σαββάτου (16.7.2022) στην Καβάλα.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν σε αυτό ραδιοενεργές ή βιολογικές-χημικές ουσίες.

Πιο συγκεκριμένα, ειδικό κλιμάκιο Βιολογικής Χημικής Άμυνας του στρατού έδωσε το «ΟΚ» ότι οι αναθυμιάσεις μετά τη συντριβή του αεροσκάφους στην Καβάλα δεν οφείλονται σε ραδιοενεργές ή βιολογικές-χημικές ουσίες και έτσι, το ΤΕΝΞ (Τάγμα Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς) πλησιάζει το σημείο.

Τα στελέχη του ΤΕΝΞ θα συγκεντρώσουν και θα απομακρύνουν ή θα εξουδετερώσουν τα κομμάτια του φορτίου που μετέφερε το Antonov, αναλόγως την κρίση των πυροτεχνουργών.

Τι μετέφερε το Antonov που συνετρίβη στην Καβάλα

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σερβίας, το Αντόνοφ μετέφερε 11,5 τόνους στρατιωτικού υλικού με τελικό προορισμό το Μπανγκλαντές.

Επίσης, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, αναλυτικά στοιχεία για το φορτίο έδωσε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) η σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir, που είναι ο εντολέας της μεταφοράς του φορτίου.

Σύμφωνα με αυτή την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,

εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και

φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67

«Από την έρευνα δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα υλικά στο σημείο συντριβής του αεροσκάφους», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, κατά την έκτακτη ενημέρωση που έγινε το απόγευμα της Κυριακής για την συντριβή κοντά στην Καβάλα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «πλέον έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση. Προσωπικό του Στρατού και 30 πυροσβέστες θα διαμορφώσουν οδούς ασφαλούς διέλευσης για τη μεταφορά και την απολύμανση των σορών».

Εντοπίστηκε η 7η σορός – Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Ο Διοικητής του ΤΕΝΞ ανέφερε το απόγευμα της Κυριακής ότι έχουν εντοπιστεί οι 7 από τις 8 σορούς και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι τρεις. Επίσης, έχει βρεθεί το αντικείμενο της παρακάτω φωτογραφίας που πιθανολογείται ότι είναι το ένα μαύρο κουτί του αεροσκάφους.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορικής εταιρείας «Meridian Cargo» δήλωσε ότι είναι νεκρά και τα οχτώ μέλη του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής. «Φυσικά δεν επιβίωσαν της συντριβής», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος τηλεφωνικά στο Reuters.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η πρώτη σορός που απομακρύνθηκε από το σημείο της αεροπορικής τραγωδίας, ήταν άθικτη και γι’ αυτό εκτιμάται ότι κατά την πρώτη πρόσκρουση εκτοξεύθηκε μακριά από το αεροσκάφος.

opinion-google-news-2

πηγή: newsit.gr

Σχετικά άρθρα