Κατάθλιψη: Έως και τριπλάσια λόγω Covid – Διεθνής έρευνα υπό την αιγίδα του ΑΠΘ

Άκρως ανησυχητικά τα ευρήματα διεθνούς έρευνας για την κατάθλιψη εν μέσω πανδημίας, που διεξήχθη υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής και της Πρυτανείας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ψυχιατρική Εταιρεία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ ευρύ δείγμα ερωτηθέντων από 40 χώρες, με περίπου 56.000 απαντήσεις και αρκετά ψυχομετρικά εργαλεία.

Για τα αποτελέσματα της έρευνας μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και την εκπομπή «Καθρέφτης» ο επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ψυχιατρικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

«Η κατάθλιψη, κανονικά, στον γενικό πληθυσμό είναι της τάξης του 4,5%, πιο συγκεκριμένα σε ποσοστό 3% άνδρες και 6% στις γυναίκες. Τον περασμένο χρόνο μεσοσταθμικά σε 40 χώρες, που άλλοτε είχαν lockdown και άλλοτε ήταν πιο ήρεμα τα πράγματα ή είχαν κορυφή στους θανάτους, είχαμε 12% κατάθλιψη. Με δεδομένο ότι συνήθως, ο μέσος όρος στα νέα περιστατικά κατάθλιψης είναι 0,3% τον χρόνο, είναι σαν να έχουμε συμπίεση και πρώιμη εμφάνιση καταθλίψεων τις οποίες θα βλέπαμε κανονικά, τα επόμενα 10 με 20 χρόνια. Δηλαδή, διπλασιάστηκε έως και τριπλασιάστηκε η κατάθλιψη, ενώ επιπροσθέτως, το 20% των ερωτηθέντων βιώνει έντονη δυσφορία και στρες. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται σε «ζόρικη» κατάσταση όσο αφορά στην ποιότητα ζωής, που δείχνει να έχει πάρει την κάτω βόλτα σε όλα τα επίπεδα, στον ύπνο, στη διατροφή, στη σεξουαλικότητα, στις ενδοοικογενειακές σχέσεις, στην οικονομική κατάσταση, μια οριζόντια επίδραση σε όλους τους τομείς που την ξέραμε, απλά τώρα την μετρήσαμε».

ECDC - covid-19 - κορονοϊος - κρούσματα
ECDC – covid-19 – κορονοϊος – κρούσματα

Με τίτλο: «COVID-19 Mental health international for the General Population Study», η εν λόγω έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, εμφάνισε τα παρακάτω εντυπωσιακά αποτελέσματα.

  • Το 38,08% των ερωτηθέντων ανέφερε αυξημένη ανάγκη για επικοινωνία και το 26,22% αυξημένη ανάγκη για συναισθηματική στήριξη. Ωστόσο, τα 2/3 των ερωτηθέντων κατάφεραν να διατηρήσουν μια οικογενειακή ρουτίνα.
  • Το 9,92% ανέφερε αύξηση άγχους, το 11,52% αύξηση καταθλιπτικών σκέψεων, το 17,16% αύξηση αυτοκτονικών σκέψεων.
  • Άτομα με ιστορικό ψυχικής νόσου εμφάνισαν 2,5 φορές υψηλότερα ποσοστά ενεργού κατάθλιψης σε ποσοστό 31,82%, έναντι 13.08% όσων δεν είχαν ιστορικό.
  • Το 45,05% των ερωτηθέντων, είχε μείωση φυσικής δραστηριότητας στη διάρκεια της πανδημίας. Ένας στους δέκα έκανε περισσότερο ανθυγιεινή διατροφή, ενώ το 13,21% πρόσθεσε πάνω από 2 κιλά στο βάρος του.
  • Τα 2/3 των ερωτηθέντων αύξησαν τη χρήση ίντερνετ και social media και το 22% απέκτησαν νέες διαδικτυακές συνήθειες.
Κατάθλιψη - Covid-19
Κατάθλιψη – Covid-19

Μεταξύ άλλων, η έρευνα δείχνει επιδείνωση της σεξουαλικής ζωής, αύξηση θρησκευτικότητας, πνευματικότητας και αναζητήσεων για βοήθεια και στήριξη, σε ποσοστό 20% των ερωτηθέντων.

Το 50% του συνόλου των συμμετεχόντων στην έρευνα και το 56% των Ελλήνων που ερωτήθηκαν πιστεύει από λίγο ως πολύ ή θεωρεί πιθανό πως το εμβόλιο ήταν έτοιμο πριν από την πανδημία.

Στην ερώτηση αν ο ιός είναι όπλο για τη μείωση του πληθυσμού οι καταφατικές απαντήσεις είναι στο 65% στο σύνολο και 66% στην Ελλάδα.

Το 30% του συνόλου και το 18% των Ελλήνων ερωτηθέντων δεν απορρίπτει τη θεωρία για το 5G και το 70% πιστεύει ή θεωρεί πιθανό οι νεκροί της πανδημίας να είναι λιγότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται.

Κορονοϊός - Covid-19 - νεκροί - Ελλάδα
Κορονοϊός – Covid-19 – νεκροί – Ελλάδα

Την άποψη ότι ο ιός φτιάχτηκε για να προκαλέσει οικονομική κρίση δεν απορρίπτει το 60% των ερωτηθέντων (65% των Ελλήνων), ενώ το 33% του συνόλου και το 20% των Ελλήνων πιστεύει λίγο ως πολύ ή θεωρεί πιθανό την πανδημία να την έστειλε ο Θεός.

Ο κ. Φουντουλάκης σημειώνει πως εφόσον κάποιος νιώθει πως μπαίνει σε μια κατάσταση κατάθλιψης, θα πρέπει να απευθύνεται για μια εκτίμηση πρόσωπο με πρόσωπο σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας, και δη ψυχίατρο, καθώς υπάρχει θεραπεία τόσο με φαρμακευτική αγωγή όσο και με ψυχοθεραπεία.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα