Καιρός: Πότε έρχονται χιόνια και τσουχτερό κρύο (video)

Ο καιρός επιδεινώνεται σταδιακά με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές που αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Στην εκτίμησή του για τον Ιανουάριο, ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχου Μαρουσάκη εκτιμά πως το διάστημα 16 έως 23 Ιανουαρίου, ο Γενάρης θα δείξει τα «δόντια» του με χιονοπτώσεις.

Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση Μαρουσάκη

Μετά από ένα αρκετά υποτονικό φθινόπωρο αλλά και μια αντίστοιχα υποτονική έναρξη του χειμώνα, μεγάλο ενδιαφέρον καιρικά αποκτά πλέον ο Ιανουάριος ο οποίος καλείται να καλύψει τουλάχιστον ένα μέρος από τις βροχές του φθινοπώρου, αλλά και να φέρει και τα πρώτα αξιόλογα κρύα για τον φετινό χειμώνα μιας και μέχρι στιγμής οι μήνες που έχουν προηγηθεί κινήθηκαν θερμοκρασιακά πάνω από τα κανονικά για την αντίστοιχη εποχή επίπεδα.

Καιρός – 4 με 10 Ιανουάριου 2024

Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η κακοκαιρία που αναμένουμε από του Αγίου Ιωάννη και στη συνέχεια και η οποία θα αποτελέσει την έναρξη διαδοχικών ατμοσφαιρικών διεργασιών γενικότερα στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Γηραιάς Ηπείρου.

Το βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Ιταλίας αναμένεται να κινηθεί ανατολικά βορειοανατολικά επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Η όλη αυτή εξέλιξη θα προκαλέσει έναν φθινοπωρινό καιρό που σημαίνει ότι δεν αναμένουμε κάποιο έντονο κρύο αν και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για να έρθει πιο κοντά στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Βροχές θα συναντήσουμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας με τον καιρό του νοτιά να κυριαρχεί και τα όποια χιόνια να αφορούν τα ψηλά βουνά.

Καιρός – 11 με 15 Ιανουάριου 2024

Σε αυτό το χρονικό διάστημα πολική αέρια μάζα από τη βόρεια βορειοανατολική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα φτάνοντας μέχρι και τα κεντρικά τμήματα της Ευρώπης όπου καθώς θα αλληλοεπιδράσει με τα νερά της κεντρικής Μεσογείου αλλά και της Αδριατικής, θα σχηματίσει και πάλι βαρομετρικά χαμηλά προς την περιοχή της Ιταλίας. Έτσι ο καιρός στη χώρα μας θα πρέπει να επιμείνει σε φθινοπωρινό μοτίβο με το νοτιά να κυριαρχεί δίνοντας πρόσκαιρα τη σκυτάλη στον βοριά με την ανατολικότερη μετατόπιση των συστημάτων αυτών κακοκαιρίας, βροχές σε αρκετές περιοχές και χιόνια στα βουνά κυρίως της κεντρικής και βόρεια χώρας.

Καιρός – 16 με 23 Ιανουάριου 2024

Στο παραπάνω χρονικό διάστημα είναι αρκετά πιθανό η χώρα μας να μπει σε ένα έντονα χειμωνιάτικο καιρικό μοτίβο με τα χιόνια να μην αφορούν μόνο τα βουνά μας αλλά και περιοχές με αρκετά χαμηλό υψόμετρο.

Η όλη αυτή εξέλιξη οφείλεται στην επέκταση των υψηλών πιέσεων προς την κεντρική Ευρώπη που σε συνδυασμό με τα βαρομετρικά χαμηλά προς την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου θα ωθήσουν τις πολικές αέριες μάζες νοτιότερα. Πιθανόν δύο ισχυρά ψυχρά κύματα να απασχολήσουν τη χώρα μας. Αυτή θα είναι και η χρονική περίοδος όπου πιθανόν ο Γενάρης, μας δείξει τα «δόντια» του.

Καιρός – 24 με 31 Ιανουάριου 2024

Σε αυτό το χρονικό διάστημα φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια ομαλοποίηση της όλης καιρικής κατάστασης μετά και τα ψυχρά κύματα που θα έχουν προηγηθεί που σημαίνει ότι η ζωνική κυκλοφορία φαίνεται να κυριαρχεί, χαρίζοντάς μας ήπιες γενικά καιρικές συνθήκες (κάτι σαν αλκυονίδες) και με τον υδράργυρο να τραβά την ανηφόρα.

Κλείνοντας να αναφέρουμε για άλλη μια φορά ότι η παραπάνω ανάλυση αποτελεί μια προσέγγιση και μόνο για το πώς αναμένεται να κινηθεί καιρικά ο μήνας που μόλις ξεκίνησε και δεν αποτελεί επιχειρησιακή πρόγνωση.

opinion-google-news-2

Σχετικά άρθρα