ΗΠΑ: Επιτρέπουν την μεταφορά πετρελαίου από την Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησαν οι ΗΠΑ καθώς θα επιτρέψουν την μεταφορά πετρελαίου από την Βενεζουέλα προς την Ευρώπη.

Η οποία από την μεριά της θα απεξαρτηθεί πλήρως από τον ρωσικό «μαύρο χρυσό».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» στην ιταλική Eni και την ισπανική Repsol να στείλουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο για να αναπληρώσουν το ρωσικό αργό.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ανταλλαγές «πετρελαίου με χρέος» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βενεζουέλα, οι οποίες σταμάτησαν πριν από δύο χρόνια όταν η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις κατά της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Έτσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα λάβουν πετρέλαιο σε αντάλλαγμα για δισ. δολάρια σε συσσωρευμένα χρέη από τη Βενεζουέλα.

Ο όγκος του πετρελαίου που αναμένεται να μεταφέρουν η Eni και η Repsol δεν είναι μεγάλος, σημείωσε μία από τις πηγές του Reuters, οπότε η επίδραση στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα φανεί ραγδαία. Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη των ροών πετρελαίου της Βενεζουέλας προς την Ευρώπη θα μπορούσε να δώσει μια συμβολική ώθηση στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο.

Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει ότι το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας θα βοηθήσει την Ευρώπη να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία, καθώς και να παρακινηθεί ο Μαδούρο να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την αντιπολίτευση στη χώρα του.

Οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, οι οποίες έχουν κοινοπραξία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, μπορούν να συνυλοπογίσουν τα φορτία αργού σε απλήρωτα χρέη και καθυστερημένα μερίσματα. Μια βασική προϋπόθεση ήταν ότι το πετρέλαιο που θα αναλάβουν να μεταφέρουν «πρέπει να πάει στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού».

opinion-google-news

Σχετικά άρθρα