Food Experience Patata Naxou 2021: Γαστρονομία και Τέχνη «παντρεύονται» στην Νάξο

Φέτος «γάμος» γίνεται στην Νάξο στο Food Experience Patata Naxou 2021! H Γαστρονομία και η Τέχνη, δύο τομείς στους οποίους έχει διαπρέψει, στον διάβα του χρόνου, το πιο μεγάλο και εύφορο νησί των Κυκλάδων, «παντρεύονται»!

Στο πανέμορφο χωριό του Δαμαλά, όπου καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τελειόφοιτοι και απόφοιτοι από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών και από τη Σχολή Μαρμαροτεχνίας της Τήνου θα φιλοτεχνούν έργα από ναξιώτικο μάρμαρο ενώνοντας το χθες με το σήμερα της πλούσιας ιστορίας της μαρμαροτεχνίας του νησιού μας, γνωστοί σεφ θα σμιλέψουν τα δικά τους «γλυπτά» πάνω σε Πατάτα Νάξου στο πλαίσιο του Food Experience Patata Naxou που διοργανώνει, το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με πρωταγωνιστή τον ξεχωριστό, πεντανόστιμο θησαυρό της ναξιακής γης!

Παράλληλα, οι καλεσμένοι του Food Experience, άνθρωποι του πολιτισμού, της μαγειρικής, της δημοσιογραφίας και του θεάματος, θα απολαύσουν γαστροταξιδιωτικές εμπειρίες σε Νάξο και Σχοινούσα, ενώ θα γίνουν… αγρότες για μία μέρα και για καλό σκοπό: θα φυτέψουν συμβολικά Πατάτες Νάξου οι οποίες, μαζί με Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και ντόπια αμνοερίφια, θα προσφερθούν σε ιδρύματα της χώρας τα οποία φιλοξενούν παιδιά που έχουν την ανάγκη όλων μας!

Food Experience Patata Naxou 2021: Γαστρονομία και Τέχνη «παντρεύονται» στην Νάξο
Food Experience Patata Naxou 2021

Food Experience Patata Naxou 2021 – Λίγα λόγια για το Συμπόσιο Γλυπτικής με Ναξιακό Μάρμαρο

Φέτος, για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός πολιτιστικός οργανισμός «Κυκλαδία» διοργανώνει το Συμπόσιο Γλυπτικής με Ναξιακό Μάρμαρο, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Συμπόσιο διοργανώνεται φέτος στον υπαίθριο χώρο της Κυκλαδίας στον Δαμαλά της Νάξου, από την 21η Αυγούστου έως και την 11η Σεπτεμβρίου 2021.

Σκοπός του Συμπόσιου Γλυπτικής με Ναξιακό Μάρμαρο είναι να επαναφέρει τη χρήση του για καλλιτεχνική δημιουργία, να τονίσει τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το υλικό για γλυπτική, αλλά και να συνδέσει το παρελθόν της Νάξου με το παρόν της, όπου η ιστορία του μαρμάρου συνεχίζεται εδώ και 5000 χρόνια.

Επίσης, στόχος του είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με την γλυπτική και να λειτουργήσει παιδευτικά δείχνοντας το πώς δημιουργείται ένα γλυπτό, από την αρχική του μορφή ως μονόλιθος, περνώντας όλα τα στάδια της σμίλευσης μέχρι την τελική του τοποθέτηση.

Food Experience Patata Naxou 2021 – Λίγα λόγια για την Πατάτα Νάξου

Η ξακουστή Πατάτα Νάξου, με τη μεγάλη θρεπτική αξία και την πλούσια γεύση, παράγεται κυρίως στα πεδινά παραθαλάσσια χωράφια με παραδοσιακό τρόπο λίπανσης εδώ και δεκαετίες και έχει παίξει σπουδαίο ρόλο στην ιστορία και στην ανάπτυξη όχι μόνο της Νάξου αλλά και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.

Περισσότερες από 200 οικογένειες ασχολούνται με την καλλιέργεια της Πατάτας της Νάξου, ενώ κάθε χρόνο 8.000 τόνοι παράγονται στο νησί.

Στο Συσκευαστήριο Πατάτας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου καταφθάνουν οι πατάτες των παραγωγών-μελών της, οι οποίες, μετά τον απαραίτητο έλεγχο (ώστε να απομακρυνθούν οι ακατάλληλοι κόνδυλοι), τυποποιούνται και αποθηκεύονται στις ψυκτικές της εγκαταστάσεις.

Στη συνέχεια, συσκευάζονται σε δίχτυ 3 κιλών ή σακί 25 κιλών και διακινούνται στις μεγάλες αλυσίδες Super Markets. Σημειώνεται, ότι κάθε συσκευασία συνοδεύεται από την απαραίτητη σήμανση, τηρώντας έτσι πλήρως τη διαδικασία ιχνηλασιμότητας.

Τέλος, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, εκτός από την Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε., παράγει και Πιστοποιημένο Πατατόσπορο, τον οποίο και διακινεί σε όλη την Ελλάδα για φύτευση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

4ο Food Experience Graviera Naxos 2021: Με άρωμα Ολυμπιονικών

Σχετικά άρθρα