Εμβολιασμός: Πότε η Ελλάδα θα αποκτήσει ανοσία της αγέλης (video)

Οι ειδικοί εξηγούν πότε η χώρα θα αποκτήσει ανοσία της αγέλης. «Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες από 30-39 αλλά και από 40-44 ετών, καθώς μέσα σε λίγες ώρες τα ραντεβού εμβολιασμού που έχουν κλείσει οι πολίτες των συγκεκριμένων ηλικιών έχουν ξεπεράσει τις 120.000, ενώ άμεσα αναμένονται και νέες εμβολιαστικές γραμμές προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση των συγκεκριμένων ηλικιακών ομάδων για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

εμβόλιο - κορονοϊος - covid-19
εμβόλιο – κορονοϊος – covid-19

Αναλυτικότερα:

  • στην ομάδα 30-39, από την Μεγάλη Τρίτη οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κλειστεί 120.000 ραντεβού ενώ 12.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί
  • στην ομάδα 40-44, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε το βράδυ της τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης είχαν κλειστεί περισσότερα από 45.000 ραντεβού και οι πρώτοι 500 εμβολιάστηκαν.
  • σημειώνεται πως το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα και για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 45-49 ετών.

Σημειώνεται πως ο εμβολιασμός των 30ρηδων και των 40ρηδων θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος από κυβέρνηση και ειδικούς καθώς από τη Δευτέρα του Πάσχα ανοίγει μετά από περίπου 7 μήνες η εστίαση και οι συγκεκριμένες ηλικίες επισκέπτονται συχνότερα μπαρ, εστιατόρια και καφετέριες σε σχέση με τους μεγαλύτερους.

Παράλληλα, πρόκειται για τις λεγόμενες «παραγωγικές ηλικίες» που εργάζονται και μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ πολλοί από αυτούς δουλεύουν και στον τουρισμό που ανοίγει στις 15 Μαΐου και είναι σημαντικό να έχουν ανοσία.

Κορονοϊός - Εμβόλια - ραντεβού
Κορονοϊός – Εμβόλια

Στόχος η ανοσία της αγέλης το καλοκαίρι

Μεγάλος στόχος κυβέρνησης και ειδικών είναι μέχρι το καλοκαίρι να επιτευχθεί η περίφημη ανοσία της αγέλης. «Φέτος το καλοκαίρι, παρότι ξεκινάμε με πολύ περισσότερα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι, έχουμε πολύ περισσότερα όπλα. Έχουμε τους εμβολιασμούς, έχουν επιταχυνθεί και μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο 40 με 50% μέχρι τέλος Ιουνίου, έχουμε ήδη κάποιους με ανοσία λόγω ασθένειας.

Την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι θα την πετύχουμε και θα έχουμε επιταχυνόμενο μπλοκάρισμα του ιού το οποίο θα οδηγήσει κρούσματα σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης.

Παράλληλα τόνισε πως «είναι δύσκολο με εμβολιασμούς το καλοκαίρι να έχουμε τεράστιο κύμα, πρέπει να πάμε πάρα πολύ άσχημα. Αν κρατηθούμε σε 1.500 με 2.000 κρούσματα για πολλές εβδομάδες θα σημαίνει ότι η πιθανότητα μόλυνσης είναι αρκετά υψηλή, κι επομένως οι μη εμβολιασμένοι θα συνεισφέρουν στις ΜΕΘ, συν το γεγονός ότι είχαμε και σπάνιες μολύνσεις εμβολιασμένων».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ εκτίμησε πως με τα εμβόλια που εξασφαλίστηκαν θα φτάσουμε να εμβολιάζουμε 100.000 πολίτες την ημέρα, επομένως η ανοσία της αγέλης στα μέσα του καλοκαιριού μπορεί ν επιτευχθεί εάν όλα πάνε καλά.

Πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Αισιόδοξα είναι τα νέα και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC), καθώς όπως φαίνεται από τα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στο πράσινο χρώμα όσον αφορά στον δείκτη θετικότητας (κάτω από 4%), ενώ βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση κορονοϊού (με περισσότερα από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους). Ωστόσο, στον χάρτη ανά 100.000 πολίτες η χώρα μας παραμένει στο κόκκινο.

Σύμφωνα με το emvolio.gov.gr, μέχρι και το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 3.075.600 εμβολιασμοί και αναλυτικότερα, 2.131.900 πολίτες έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού, και 943.798 είχαν κάνει και τις δύο δόσεις. Σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα έχει εμβολιάσει με την πρώτη δόση, το 23,6% του ενήλικου πληθυσμού της.

opinion-leader-goole-news

πηγή: ethnos.gr

Σχετικά άρθρα