Εμβόλια: Πότε ανοίγουν τα ραντεβού για 30άρηδες και 40άρηδες (αναλυτικά)

Η εκστρατεία «Ελευθερία» επεκτείνεται και από το βράδυ της Δευτέρας μπήκαν στη μάχη του εμβολιασμού και οι νέοι 30-39 ετών και ξεκινούν τα ραντεβού με τον στόχο της κυβέρνησης για 3.000.000 εμβολιασμούς να παίρνει σάρκα και οστά.

Το σχέδιο, μάλιστα, προβλέπει έως και 5.000.000 εμβολιασμούς στα τέλη Μαΐου, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του απαραίτητου τείχους ανοσίας, που θα επιτρέψει την επιστροφή στην κανονικότητα και θα απομακρύνει ένα ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της επιδημίας.

Στις 5 Μαΐου ξεκινά η χορήγηση του Johnson & Johnson – Ευελιξία στις δόσεις του Astrazeneca

Στα έως τώρα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια χορήγησης των εμβολίων των Johnson & Johnson (J&J) και Astrazeneca αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την καθιερωμένη συνέντευξη της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη θετική γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης του σκευάσματος της J&J, έπειτα από λεπτομερή έλεγχο για τα περιστατικά θρόμβωσης, με τους εμβολιασμούς με το εν λόγω σκεύασμα να ξεκινούν στη χώρα μας την Τετάρτη 5 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson θα γίνονται και σε ιδιωτικά κέντρα.

«Η απόφαση ήταν κοινή για την άρση της απαγόρευσης χορήγησης. Υπήρξαν 15 περιπτώσεις ανά 7,9 εκατ. δόσεις σε γυναίκες ηλικίας 18-49 και από τα 15 περιστατικά θρόμβωσης μόνο τα δύο ήταν σε γυναίκες άνω των 50 ετών. Ο χρόνος εμφάνισης των παρενεργειών είναι 1-2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Η στάθμιση του κινδύνου σε σχέση με τον κίνδυνο της νόσου οδήγησε στην απόφαση για επανάληψη της χορήγησης του, καθώς πρόκειται για ένα εμβόλιο αποτελεσματικό άνω του 80% για πρόληψη σοβαρού νόσησης, άνω του 90% για πρόληψη νοσηλείας σε νοσοκομείο και 100% για πρόληψη θανάτων από τον κορονοϊό», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

AstraZeneca - εμβόλιο
AstraZeneca – εμβόλιο

Όσον αφορά στο σκεύασμα της Astrazeneca, έπειτα από την απόφαση για χορήγησή του σε ανθρώπους 30-39 ετών (αύριο Μ. Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα), ανακοινώθηκε η ύπαρξη μιας μικρής ευελιξίας στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης.

Όπως εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, «το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, δηλαδή να απέχουν 12 εβδομάδες μεταξύ των δόσεων, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι τη Μ. Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 40-44 με AstraZeneca, ενώ το Μ. Σάββατο θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 45-49, με όλα τα εμβόλια.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού έχει ως εξής:

  • Οι 80 και άνω έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 62%, με κλεισμένα ραντεβού στο 67%
  • Οι 75-79 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 71%, με κλεισμένα ραντεβού στο 78%
  • Οι 70-74 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 75%, με κλεισμένα ραντεβού στο 73%
  • Οι 65-69 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 35%, με κλεισμένα ραντεβού στο 71%
  • Οι 60-64 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 51%, με κλεισμένα ραντεβού στο 64%
  • Οι 55-59 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 53%
  • Οι 50-54 έχουν κλείσει ραντεβού σε ποσοστό 43%
Κορονοϊός - Εμβόλια - ραντεβού
Κορονοϊός – Εμβόλια – ραντεβού

Πέφτουν οι «σκληροί δείκτες», φόβοι για αύξηση θανάτων

Σε ελαφριά πτώση βρίσκονται οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της πανδημίας, αφού οι 811 διασωληνωμένοι και οι 451 νέες εισαγωγές του τελευταίου 24ωρου κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα (847 και 509 αντίστοιχα).

Ανεβασμένος είναι, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων σήμερα (80), όπως ακριβώς έχουν ήδη εκφράσει στις προβλέψεις τους οι ειδικοί. Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός εισαγωγών και διασωληνωμένων των προηγούμενων ημερών θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, με το συμβολικό φράγμα των 10.000 νεκρών να «σπάει» ήδη από χθες Κυριακή.

Το θετικό, πάντως, είναι ότι ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου για αυτή την εβδομάδα είναι 470 ασθενείς, ενώ στις 19 Απριλίου ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 509.

Η πίεση στα νοσοκομεία της επικράτειας, ωστόσο, παραμένει εκτεταμένη, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) να προσπαθεί να παραμείνει όρθιο από τα ασταμάτητα χτυπήματα του κορονοϊού.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα