Δέσποινα Στυλιανοπούλου, μια γυναίκα σύμβολο της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.
Η εθνική μας Δέσποινα που ενσάρκωσε σε ρόλο τα ήθη της μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας, η αειθαλής, ευαίσθητη, πολυτάλαντη, μοναδική Δέσποινα Στυλιανοπούλου δεν είναι πια κοντά μας, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών.
Η αξέχαστη ηθοποιός στην τελευταία της συνέντευξη σε μια κατάθεση ψυχής στην εκπομπή «Στην Πόλη των Παραισθήσεων», στις 15/03/2014, Kontra Channel, μεταξύ άλλων αποκαλυπτικών για τη ζωή και τη καριέρα της θα πει και ένα τραγούδι σπέσιαλ αφιερωμένο στο διάσημο συμπατριώτη της και τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την Ελλάδα των μνημονίων.
Το αγέραστο «Δεσποινάκι», ο σίφουνας του γέλιου, της χαράς, για πολλούς ο θηλυκός Βέγγος, ο θηλυκός Χατζηχρήστος του ελληνικού κινηματογράφου θα μας γυρίσει πίσω-μπρος στην ζωή της, μια ζωή γιομάτη μ’ αγάπη, ταλέντο, γέλιο, χειροκρότημα!
Μια ζωή σαν μαυρόασπρη ταινία, μια ζωή θεατρίνα, μια ζωή η ταξιτζού του γέλιου, η φωνακλού υπερετριούλα του αστικού μεταπολεμικού τοπίου τότε που ο κινηματογράφος ήταν ασπρόμαυρος αλλά τα όνειρα, τα συναισθήματα πολύχρωμα.
Δέσποινα Στυλιανοπούλου μια ζωή, μια φωνή, μια ψυχή με ευαισθησίες. Ηθοποιός αμέσου δράσεως. Φορώντας την εθνική φορεσιά της υπηρέτριας, μια κωμική ηθοποιός με τεράστια γκάμα, ανεξάντλητη ευγένεια ψυχής έμεινε μύθος στα μαυρόασπρα όνειρά μας του ελληνικού κινηματογράφου, σημαδεύοντας για πάντα με την παρουσία της μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πιά, φωτεινή καταγάλανη με ήθος και αξιοπρέπεια.
Η θρυλική σοφερίνα, η καυγατζού κι’ η ταξιτζού, η ερωτιάρα αστή κυρία αλλά η μοναδική υπηρετριούλα που ενσάρκωνε σε ρόλο τα ήθη της μετεμφυλιοπολεμικής Ελλάδας αποτυπώνοντας στο πανί, μοναδικά αξεπέραστα την φιγούρα που ταυτίστηκε με τα ήθη της Αθήνας των βλάχων και των επαρχιωτών «εισβολέων».
Μοναδική ένα αστέρι που γεννήθηκε στη Μεσσήνη στις 8 Ιουλίου 1932, στην μετεμφυλιοπολεμική Ελλάδα, με κωμικό τάλαντο πολυεπίπεδο. Η ηθοποιία κέρδισε την μούσα της και η θέμιδα έχασε μια συλλειτουργό. Από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από δικηγορίνα αμέσου δράσεως και καθάρσεως τελικά «Αρχόντισσα της κουζίνας».
Δέσποινα Στυλιανοπούλου – «Ηθοποιός αμέσου δράσεως»
«Ηθοποιός αμέσου δράσεως» ένας τίτλος συμβολικός στην αυτοβιογραφία της, που ενέχει μια δυναμική ενός πολυτάραχου βίου. Ηθοποιός αμέσου δράσεως; η φιγούρα της επαρχιώτισσας οικιακής βοηθού της Αθήνας της ανοικοδόμησης πολυκατοικιών, της αντιπαροχής της Αθήνας της δεκαετίας του΄60, κατέστη συνώνυμο της πολυτάλαντης Δέσποινας Στυλιανοπούλου. Το εθνικό μας Δεσποινάκι μετουσίωσε σε ρόλο το επαρχιωτοκόριτσο υπηρετριούλα της Αθήνας της αντιπαροχής.
Αν δεν γινότανε μία τεράστια κωμική ηθοποιός η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, είχε τα φόντα, τα προσόντα, τα τεράστια μάτια, την άνεση, το μπρίο της, την φωνάρα της, την αισθαντικότητά της, την φωτιά, την πυρκαγιά που θα την έκανε βασίλισσα στο πάλκο.
Το κωμικό της τάλαντο σαν ακατέργαστο διαμάντι έλαμψε παντού σκορπώντας ηχηρά γέλια στα νοικοκυριά, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου που πίστευε ό,τι θα γίνει μεγάλη τραγωδός, τελικά, έκλεψε την παράσταση πήρε όλο το χειροκρότημα κάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ευτυχισμένους.