Αττική: Αυξητική τάση στη χρήση κοκαΐνης έδειξαν τα λύματα

Η χρήση κοκαΐνης έχει φτάσει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας. Ανησυχητικά στοιχεία για τη χρήση ουσιών το τελευταίο έτος.

Καταγράφηκε ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης αλλά και διπλασιασμός στη χρήση αντικαταθλιπτικών σε σχέση με τον ίδιο μήνα το 2019 στην Αττική.

Τα ανησυχητικά στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια των ΔΙΑΛΟΓΩΝ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 21 Απριλίου με θέμα «Χρήση Ουσιών: Μια Πανδημία μέσα στην Πανδημία».

Αθήνα - lockdown
Αθήνα – lockdown

Συγκεκριμένα, η χρήση κοκαΐνηs έχει φτάσει να είναι 3 φορές μεγαλύτερη από την αρχή της πανδημίας, ενώ το 2020 φαίνεται να είναι η χρονιά με τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης εδώ και μια δεκαετία.

Αναλυτικότερα, τον Μάρτιο του 2019 η κατανάλωση κοκαΐνης ήταν 482 γρ. την ημέρα, ενώ στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020, φτάσαμε σε διπλασιασμό (804 γρ/ημέρα) και στο δεύτερο lockdown τον Νοέμβριο του 2020 σε τετραπλασιασμό, δηλαδή 1837 γρ. ημερησίως.

Η αύξηση όμως συνεχίστηκε φτάνοντας τον Μάρτιο του 2021, σε χρήση 2.396 γρ. ημερησίως.

lockdown - ψυχοφάρμακα - ναρκωτικά
lockdown – ψυχοφάρμακα – ναρκωτικά

Κατακόρυφη αύξηση όμως σημειώνει και η χρήση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο του 2021 σημειώθηκε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης σε σχέση με πριν την πανδημία, τόσο σε πολύ γνωστά ηρεμιστικά (με συστατικά όπως οι ουσίες Οξαζεπάμη και Αλπραζολάμη) όσο και στα Αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα