Αθήνα, 27 Νοεμβρίου, 2021

AstraZeneca: Τι ισχύει με τις θρομβώσεις στην Ελλάδα – Πότε αλλάζει το εμβόλιο της 2ης δόσης

Τα περιστατικά θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca προκάλεσαν κινητοποίηση και την Τετάρτη ο ΕΟΦ προχώρησε σε ανακοίνωση, ενώ και η Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, βρέθηκε εκτάκτως στην ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν κανονικά, χωρίς να αλλάξει το πρόγραμμα και χωρίς εξαιρέσεις στις ηλικιακές ομάδες, καθώς -όπως εξήγησε- το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί από τα περιστατικά των θρομβώσεσων με το AstraZeneca.

«Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις θρόμβωσης μετά το εμβόλιο της Astrazeneca. Από αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες και μία σε άνδρα 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε, τρεις νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», ανέφερε αρχικά η Πρόεδρος τις Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στη συνέχεια η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε: «Συγκριτικά, 62 γυναίκες 30-49 ετών νοσηλεύθηκαν το τελευταίο δίμηνο και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η Επιτροπή κρίνει ότι το όφελος του εμβολιασμού υπερτερεί του κινδύνου για θρομβώσεις. Λαμβάνοντας υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα».

Εμβολιαστικό κέντρο
Εμβολιαστικό κέντρο

Εμβόλιο AstraZeneca: Η δεύτερη δόση και οι γυναίκες κάτω των 50

Όσο για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για θρομβώσεις, διευκρινίζοντας πως τα εμβόλια mRNA είναι διαθέσιμα για όλα τα άτομα, όποτε και η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα των γυναικών μπορεί να τα επιλέξει.

Σημειώνεται πως τα εμβόλια mRNA είναι της Pfizer και της Moderna

Σε ό, τι αφορά τη δεύτερη δόση του εμβολίου , η Μαρία Θεοδωρίδου είπε: «συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς η πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά μικρή».

Κορονοϊός - Εμβόλια - ραντεβού
Κορονοϊός – Εμβόλια – ραντεβού

Τι αναφέρει ο ΕΟΦ για τις θρομβώσεις

Στην ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

opinion-leader-goole-news

Σχετικά άρθρα

Σχόλια

Αφήστε το σχόλιό σας

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ακολουθήστε μας

964ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,665ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Τελευταία νέα