Μόνο 215.000 ευρώ θα κοστίσει η υποδοχή του 2022 με τον Σάκη Ρουβά – Σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων (video)

Σε εκδήλωση χωρίς κοινό θα εμφανιστεί για 17 λεπτά ο Σάκης Ρουβάς στο πάρκινγκ έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Μάλιστα, το έργο φέρεται να δόθηκε με απευθείας ανάθεση ύψους 211.000 ευρώ συν ΦΠΑ (12,4 χιλ. ευρώ το λεπτό) χωρίς να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις για το ποσό αυτό και για το ποια θα είναι η αμοιβή του δημοφιλούς καλλιτέχνη.

Την όλη παραγωγή έχει αναλάβει η εταιρεία Carousel, η οποία, παράλληλα, θα βιντεοσκοπεί την εκδήλωση και θα στέλνει το υλικό στην ΕΡΤ για να μεταδίδεται. Μετά το πέρας της συναυλίας και την… έναρξη του 2022 ο Δήμος Αθηναίων θα πραγματοποιήσει και σόου πυροτεχνημάτων.

Δήμος Αθηναίων
Δήμος Αθηναίων

Οργισμένες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Σε μια συγκυρία πολλαπλής κρίσης, υγειονομικής και οικονομικής, με την πανδημία να επελαύνει, την ακρίβεια να καλπάζει, τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου να γονατίζουν τα νοικοκυριά, ο δήμαρχος της Αθήνας προκαλεί άλλη μία φορά», υπογραμμίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Τμήμα Πολιτισμού και ο Τομέας Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Μετά τους αποτυχημένους Μεγάλους Περιπάτους με φοίνικες στις ζαρντινιέρες, που θα μετέτρεπαν την Αθήνα σε όαση, στήνει σκηνικό Βερσαλλιών, στο υπαίθριο πάρκινγκ του Λυκαβηττού, με κρυστάλλινους πολυελαίους και βελούδινες κουρτίνες», αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Δεν θα σχολιάζαμε την παρωχημένη ’80s αισθητική αντίληψη της δημοτικής αρχής εάν δεν συνοδευόταν από ένα όργιο σπατάλης. Για ένα one man show 17 λεπτών γνωστού καλλιτέχνη, με μοναδικό θεατή τον Κώστα Μπακογιάννη, ο δήμος, μέσω της Τεχνόπολης, δαπανά 211.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ και μάλιστα με απευθείας ανάθεση».

«Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων να ακυρώσει άμεσα την προκλητική φιέστα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Νίκος Φίλης: «Πολύ μακριά από τα προβλήματα των δημοτών»

Η απόφαση του δημάρχου της Αθήνας να διαθέσει το ποσό των 215.000 € ως αμοιβή για μια 17λεπτη πρωτοχρονιάτικη παράσταση γνωστού καλλιτέχνη, με μοναδικό θεατή τον ίδιο τον κ. Μπακογιάννη (!) και με απευθείας ανάθεση, συνιστά αχρείαστη και προκλητική σπατάλη. Ακόμα περισσότερο, αποκαλύπτει μια νοοτροπία δηλωτική των προτεραιοτήτων και του «γούστου» μιας τάξης που ζει πολύ μακριά από τα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας, αλλά που επίσης θέλει αυτή την απόσταση να την προβάλλει και να τη δείχνει ως οικόσημο υπεροχής, σημειώνει ο Νίκος Φίλης.

Βιώνουμε μια πολλαπλή κρίση. Τα νοσοκομεία στενάζουν, συνάνθρωποί μας μες στις γιορτές περνάνε δύσκολα. Η «απάντηση» του δημάρχου Αθηναίων, δημάρχου των… δύο μεγάλων Περιπάτων των εκατομμυρίων, είναι 17 λεπτά γκλαμουριάς και επίδειξης πλούτου, με υπερπολυτελή σκηνικά και πανάκριβες βιντεοσκοπήσεις, αντί για μόνιμη και διαρκή ανακούφιση όσων έχουν ανάγκη. Δηλωτικό αντίληψης, ύφους, προτεραιοτήτων… Οφείλει να ακυρώσει ο κ. Μπακογιάννης αυτή την εκτός τόπου και χρόνου πρόκληση, αλλά δεν πιστεύω ότι διαθέτει το θάρρος και, κυρίως, ότι κατανοεί τον βαθμό της πρόκλησης. Ιδιαίτερα όταν τα ακροκεντρώα τρολ και στρατευμένα ΜΜΕ προστρέξουν, ως συνήθως, να τον υποστηρίξουν.

«Τουλάχιστον μετά τη “συναυλία” ας βρει χρόνο να δει τα “Ιδιωτικά βίτσια και δημόσιες αρετές” του Μίκλος Γιάντσο. Κάτι μπορεί να μάθει», καταλήγει σκωπτικά στη δήλωσή του ο Νίκος Φίλης.

Ανοιχτή Πόλη

«Με μια συναυλία χωρίς κοινό στο υπαίθριο πάρκινγκ έξω από το θέατρο του Λυκαβηττού επέλεξε η δημοτική αρχή να γιορτάσει την αλλαγή του χρόνου. Μια συναυλία 17 λεπτών και κόστους 211.000 ευρώ, με πρωταγωνιστή τον Σάκη Ρουβά, η οποία θα προβληθεί κατά το έθιμο από την ΕΡΤ. Αυτό τουλάχιστον ήταν το εισηγητικό που κλήθηκε να εγκρίνει χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και το οποίο καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη για την απόφαση του Κώστα Μπακογιάννη να σκορπίσει… 200 χιλιάδες ευρώ για πάρτι 17 λεπτών με τον Ρουβά, και επισημαίνει:

«Για μια ακόμη φορά ο Δήμος Αθηναίων αποδεικνύει ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου, πολύ μακριά από την πραγματικότητα και τις ανάγκες των δημοτών. Σε μια στιγμή που η πανδημία καλπάζει και στον ορίζοντα φαίνεται όλο και πιο βέβαιο ένα λοκντάουν ή πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα μετά τις γιορτές, σε μια περίοδο που η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια γονατίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, ο Δήμος Αθηναίων αποφασίζει να επενδύσει σε μια παρωχημένη και μπανάλ αισθητική πρόταση, σε βελούδινες κουρτίνες και κρυστάλλινους πολυέλαιους, και σε έναν τραγουδιστή δήθεν έκπληξη (Sakis), του οποίου η αμοιβή αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει επίσης την εμμονή του προς τις απευθείας αναθέσεις, που έρχονται προς ψήφιση εκβιαστικά την τελευταία στιγμή (τρεις μόλις μέρες πριν από τα Χριστούγεννα), χωρίς αναλυτική κοστολόγηση και χωρίς να έχει προηγηθεί εγκαίρως μια πρόσκληση ενδιαφέροντος σε εταιρείες διοργάνωσης συναυλιών και καλλιτέχνες για τη συγκεκριμένη βραδιά.

Οι εκπρόσωποι της Ανοιχτής Πόλης καταψήφισαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τεχνόπολης τη σπάταλη, σκανδαλώδη και αδιαφανή πρόταση της Δημοτικής Αρχής».

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Την ώρα που πολύς κόσμος θα κλειστεί το σπίτι του και καλείται να αντιμετωπίσει καταστάσεις ακρίβειας, φτώχειας και έξαρσης της πανδημίας, ο Δήμος Αθηναίων επιλέγει για τον εορτασμό της αλλαγής του χρόνου να επενδύσει σε ακριβά και φαντασμαγορικά θεάματα στον λόφο του Λυκαβηττού. Για ένα τηλεοπτικό προϊόν περίπου 17 λεπτών, η Τεχνόπολη θα δαπανήσει 211 χιλιάδες ευρώ, συν τον ΦΠΑ, με σύμβαση απευθείας ανάθεσης.

Εμείς δεν στεκόμαστε στο θέμα της επιλογής του συγκεκριμένου καλλιτέχνη από την εταιρεία παραγωγής. Είναι όμως προκλητικό, κάθε χρόνο, μόνο για την εκδήλωση της αλλαγής του χρόνου, ο Δήμος Αθηναίων να προϋπολογίζει και να δαπανά περισσότερα από 200 χιλιάδες ευρώ, ακόμα και φέτος που δεν θα έχει καθόλου θεατές.

Θεωρούμε ότι για να εμπνεύσει ο δήμος αισιοδοξία και να εμψυχώσει τους κατοίκους δεν χρειάζονται επιβλητικά σκηνικά, βελούδινες κουρτίνες, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, εκατοντάδες φώτα κ.λπ., όπως προβλέπονται στην πρόταση συγκεκριμένης εταιρείας που μας παρουσιάστηκε. Αντίθετα, αυτό μπορεί να γίνει με πολύ λιγότερα χρήματα και με ουσιαστικές δράσεις με γνώμονα τις ανάγκες των κατοίκων που βρίσκονται πίσω από τη βιτρίνα της πόλης» τονίζει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Αντιδράσεις και από την «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου

Με δήλωσή του ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» Παύλος Γερουλάνος κατηγορεί μεταξύ άλλων τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη ότι χρησιμοποιεί «τον Δήμο Αθηναίων για τη δική του προβολή. Όπως έχει σχεδιαστεί και έχει ψηφιστεί από την παράταξη του κ. Μπακογιάννη, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2022 στον λόφο του Λυκαβηττού θα μείνει στην Ιστορία ως ένα χλιδάτο πάρτι-αστραπή (θα διαρκέσει 17 λεπτά και θα κοστίσει 215.000 ευρώ), ως μια γιορτή περιφρόνησης της λογοδοσίας και της διαφάνειας, ως προσβολή προς τους πολίτες, τις θυσίες και τη νοημοσύνη τους. Ένα πάρτι που “πουλάει” στην τηλεόραση, με χρήματα των Αθηναίων χωρίς καν τους Αθηναίους».

Οργισμένη απάντηση Μπακογιάννη για την εκδήλωση με τον Ρουβά

Κώστας Μπακογιάννης - Δήμος Αθηναίων
Κώστας Μπακογιάννης – Δήμος Αθηναίων

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Μπακογιάννης: Η υποδοχή του 2021 θα είναι έκπληξη για τους πολίτες (video)

Σχετικά άρθρα