Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν θα παραδοθώ ποτέ, αν η Ρωσία πάρει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής (video)

Σε νέες δηλώσεις, τη στιγμή που διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, προχώρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδοθεί ο ίδιος και λαός του, στέλνοντας μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας σε δραματικούς τόνους, περιέγραψε την κατάσταση ως τραγική, τονίζοντας ότι «ο χρόνος έχει σταματήσει για μας».

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, τους κάλεσε να στρέψουν ακόμα περισσότερο την προσοχή τους στις γειτονικές τους χώρες και «να καταλάβουν ότι, αν θέλουν να υπερασπιστούν τις χώρες τους, θα πρέπει να μην ασχολούνται μόνο με αυτές», αλλά να κοιτάξουν το μεγάλο κάδρο.

«Είμαστε το σύνορο μεταύ της Ρωσίας και του πολιτισμού», δήλωσε αρχικά ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Εμείς δεν πάμε να κλέψουμε κάτι. Εμείς υπερασπιζόμαστε την ελευθερία και τη χώρα μας. Δεν θα παραδοθώ ποτέ στους Ρώσους, ούτε ο λαός μου. Ο χρόνος έχει σταματήσει για μας. Θα μείνουμε όρθιοι ως το τέλος».

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στους βομβαρδισμούς των Ρώσων, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να ενεργοποιηθεί. «Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν αμάχους. Αν δεν σταματήσουν τώρα, πόσο νομίζετε ότι θα αντέξουμε; Πόσο θα μπορέσουμε να αντέξουμε;», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έστειλε μήνυμα στον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι θέλει να μιλήσει μαζί του, αλλά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ώστε να βρεθεί λύση, στην «πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί».

Ο κ. Ζελένσκι αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας, λέγοντας ότι «σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν τρόφιμα, έχουν καταστραφεί πολλές υποδομές».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ρωτήθηκε και για τον ρόλο της Τουρκίας και του προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όπως τόνισε «Έχω μία πολύ θερμή σχέση με τον Ερντογάν. Μας βοήθησε όταν μας πούλησε τα drones και έχει κάνει προσπάθειες να καταλάβει καλύτερα την κατάσταση. Ο Ερντογάν είναι ένας ισχυρός πρόεδρος και προσπαθεί να συνεισφέρει στην ασφάλεια της Ουκρανίας. Όταν θα καθίσουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, ευελπιστώ ότι θα συνεχίσει να επηρεάζει θετικά τις συζητήσεις».

«Η Γερμανία έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Και ο καγκελάριος Σολτς προσωπικά. Εμείς δεν περιμένουμε κάτι συγκεκριμένο. Το θέμα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό, αλλά όχι της παρούσης. Θα το πω έτσι όπως το σκέφτομαι. Εμείς αγωνιζόμαστε. Δεν ζητιανεύουμε τίποτα», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις με τη ρωσική πλευρά, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι «δεν σκοπεύουμε  να παραδοθούμε και  να παραδώσουμε τη χώρα στη Ρωσία. Προφανώς και κάποια πράγματα δεν μπορούμε να τα διαπραγματευτούμε».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτίμησε ότι αν η Ρωσία κατακτήσει την Ουκρανία, θα κυνηγήσει τις χώρες της Βαλτικής, εννοώντας τις Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορά του και έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Πόλεμος – Ουκρανία: Ρώσοι σαμποτέρ εκτελούνται στο Κίεβο από Ουκρανούς στρατιώτες (video)

Σχετικά άρθρα