Βασίλης Κικίλιας: Αυτά είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Από πότε θα ισχύσουν (video)

Τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Στις ανακοινώσεις συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει ο κύριο στόχος του υπουργείου Υγείας, τόνισε. Αρκετά πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, υπογράμμισε ο Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά.

Πρέπει να συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε προκειμένου να φτάσουμε στο 80%. Δηλαδή ακόμα πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες, εξήγησε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αναστέλλεται η ζωή μας καθώς υπάρχει επιλογή και αυτή είναι ο εμβολιασμός.

Χωρίς καμία παράταση θα ισχύσει το μέτρο αναστολής εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου στους υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης 6 μηνών.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς. Χώροι εργασίας, διασκέδασης, πολιτισμού, άθλησης θα λειτουργούν πλέον με νέους κανόνες για εμβολιασμένους και μη, ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας.

Για την είσοδο σε κλειστούς χώρους θα είναι απαραίτητα για τους ανεμβολίαστους test αντιγόνου ή μοριακό, πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού για τους εμβολιασμένους. Η τιμή των test, πρόσθεσε, θα είναι 10 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους μαθητές θα είναι υποχρεωτικά δύο self test, ενώ απαραίτητο θα είναι το τεστ για τους ταξιδιώτες προκειμένου να μετακινηθούν.

Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Βασίλης Κικίλιας - ανακοινώσεις
Βασίλης Κικίλιας – ανακοινώσεις

Νέα μέτρα: Όσα θα ισχύουν μέχρι τέλη Μαρτίου 2022 – 10 ευρώ τα rapid test

Ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι θα τηρηθεί το μέτρο της αναστολής εργασίας από 1/9 των εργαζομένων σε δομές υγείας που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με πρόστιμα και κυρώσεις.

Από 13 Σεπτεμβρίου 2021 μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2022, υποχρεωτικά τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα κάνουν ένα rapid test την εβδομάδα με δαπάνη εργαζομένου και 10 ευρώ το τεστ.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές παραγωγές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test την εβδομάδα.

Οι μαθητές 2 self test την εβδομάδα δωρεάν.

Οι φοιτητές δυο υποχρεωτικά rapid την εβδομάδα με δαπάνη του φοιτητή.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες με αεροπλάνο πλοίο τρένο και ΚΤΕΛ πρέπει να κάνουν ένα rapid test έως και 48 ώρες πριν το ταξίδι με self test για τους ανήλικους 5 με 12 ετών.

Από 13 Σεπτεμβρίου τεστ στις δημόσιες δομές μόνο για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν συμπτώματα.

Νέα μέτρα: Κλειστοί χώροι

Οι κλειστοί χώροι εστίασης, μπαρ, καφετέριες κ.α. θα είναι ανοιχτοί μόνο για τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες με έλεγχο στην είσοδο.

Για τα γήπεδα η είσοδος θα επιτρέπεται στους εμβολιασμένους.

Στους κλειστούς χώρους θεάτρων, μουσείων, για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες ή και για ανεμβολίαστους με rapid test 48 ωρών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα κλειστά γυμναστήρια και τα αθλητικά σωματεία η είσοδος θα επιτρέπεται για τους εμβολιασμένους ή τους νοσήσαντες αλλά και για ανεμβολίαστους με rapid test 48 ωρών.

Στους υπόλοιπους χώρους εργασίας ο εργοδότης μπορεί να ελέγχει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Παράλληλα σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Βασίλης Κικίλιας – Οι ανακοινώσεις

opinionleader.gr - google news

Δείτε επίσης:

Γεωργιάδης: Θα γίνουν απολύσεις ανεμβολίαστων – Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις (video)

Σχετικά άρθρα